Link

Letovanić, ožujak 2019., Drvene građevine.

Preporuka

Foto galerija " NOVO "Jezero Eiae panoramska fotografija * *album Posavina**album Velika Gorica nocu** video Vukomericke gorice ** Album Kolesa i video Kolesa ** album Brno** Album Osijek * Album Prag

Velika Gorica
SLIENI TEKSTOVI

DNEVNIK

ARHIVA od 1 do 127

Iz drugih medija

22. ožujka 2019.

Javni poziv strankama da javnosti omoguće uvid u način izbora kandidata na izbornu listu za Eu parlament

Na početaku, upućujem Javni poziv svim strankama koje će sudjelovati u izborima, da javnosti omoguće uvid u način izbora kandidata na izbornu listu za Eu parlament. Isto tako apeliram da svi zaduženi za provođenje izbora onemoguće sudjelovanje na izborima svim koji nisu dokazali da poštuju zakonske odredbe. Ovdje, vjerujem da bi Ustavni sud moga dokazati da ima razloga za postojanje.
Ovo što nam se događa (na primjer, crni humor koji piše gabi žalac) sasvim je normalno za skoro trideset godina nepotizma i korupcije. Državom upravljaju nesposobni i pokvareni. Svi od sabora, vlade, pravosuđa, državnog odvjetništva, državnih institucija i trgovačkih društva su umreženi, jedni o drugima ovisni. Država funkcionira po principu udovoljavanja onome tko im je omogućio doći do položaja i funkcije, zatim udovoljavanja osobnih potreba. Za sve navedene ne postoje zakoni već princip, uzmi, nosi, bog ti pomozi. 
Zakoni služe samo za građane, koji su ničiji, kako bi se disciplinirali. Svemu navedenom ne vidi se kraja, nitko od stranaka, pojedinaca, uglednika ne nudi rješenja. Jedno od mirnih rješenja je promjena aktualnog izbornoga zakona koji omogućuje pojedincima stvaranje izbornih lista sa podobnim kandidatima koji su nesposobni ali lojalni. Ti lojem premazani ne služe interesima građana.
To što imamo nije demokracija, to je diktatura i treba ju ukinuti. Demokracija je kada je svima građanima omogućen pristup svakom radnom mjestu odnosno svakoj funkciji pod jednakim uvjetima. To jasno piše u Ustavu RH i predviđene su sankcije u zakonima RH. Osim što trebamo neke zakone dopuniti, izuzetni je važno, postojeće provoditi. No da se zakoni provode razne sase i turudići bili bi vječiti vježbenici a nikad predsjednici.

Pokušati ću si objasniti što bi u praksi značile odredbe članka 55. Ustava Republike Hrvatske. U članku se navodi:

"Svatko ima pravo na rad i slobodu rada.

Svatko slobodno bira poziv i zaposlenje i svakomu je pod jednakim uvjetima dostupno svako radno mjesto i dužnost."

Kako bi se odredbe, dostupnost svakog radnog mjesta i dužnosti, iz ovog članka trebale provoditi u praksi?

1. Za svako popunjavanje radnog mjesta ili funkcije potrebno je izvršiti izbor najpovoljnijeg kandidata.

2. Izbor kandidata mora se izvršiti putem natječaja ili neposrednim izborom.

3. Pravila natječaja odnosno izbora moraju biti definirana, na način da je utvrđeno koje uvjete kandidati moraju ispuniti.

4. Mora se definirati tijelo koje provodi natječaj/izbore.

5. Postupak mora biti javan a podaci dostupni kandidatima i javnosti.

Ukratko mora se postupiti po pravilima koja važe za javne natječaje i izbore.

U svojim aktima, kako se radi o ustavnoj odredbi, trgovačka društva morala bi imati utvrđen postupak za natječaje za zapošljavanje a političke stranke za kandidate na svim izborima u kojim sudjeluju.

Bez definiranja postupka izbora u aktima, Statutima i poslovnicima, s obzirom da je to Ustavna i zakonska obveza trgovačka, društva, odnosno političke stranke ne bi smjele biti registrirane. Nije mi poznato da li se to u praksi provodi.

Za uskraćivanje prava jednakosti u dostupnosti radnom mjestu i dužnosti, temeljem članku 125. Kaznenog zakona predviđena je kazna zatvora do tri godine.

Kako bi jedna sitnica, jednakost, garantirana Ustavom mogla promijeniti stanje u državi. Kada bi se na opisan, demokratski način birali političari šanse bi imali stručniji i kvalitetniji kandidati. Ti stručniji i kvalitetniji znali bi pokrenuti promjene koje bi išle u smjeru oporavka svih segmenata društva. Sabor i Vlada bili bi sastavljeni od stvarno uvaženih članova a svi oni bi odgovarali građanima jer bi ih građani i birali.  

Nastavite citati

Tag: nepotizam

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)
24. kolovoza 2018.

Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor mora se izmjeniti prije izbora

Važeći zakon o izborima kreiran je tako da saborski zastupnici odgovaraju strankama odnosno vođama stranaka. Kandidate na izborne liste stavljaju Predsjednici stranaka i eventualno uži krug suradnika po vlastitim kriterijima. Na izborima birači mogu birati samo listu stranke ali ne i zastupnika. Zbog takvog načina izbora, zastupnici služe onima koji su ih izabrali, stavili na liste. Stranci, odnosno šefu stranke a ne građanima.

Na taj način šefovi stranaka mogu trgovati s mjestima za izborne liste. Svatko tko ima dovoljno novaca može platiti i staviti na listu svojeg "zastupnika". Kasnije uz još nešto novaca taj zastupnik može dogurati i do funkcije ministra. I u potpunosti je jasno da će se takav čovjek zalagati za interese onog tko mu je platio napredovanje. U trenutnoj vladi, s obzirom na način vladanja, svi ministri i premijer imaju svoga sponzora, tajkuna ili kriminalca.

Za primjer takve manipulacije može se navesti sadašnji ministar financija Marić. Njega su mediji optužili da je Todorićev igraća. Nešto prije govorilo se da je negdašnji ministar unutarnjih  poslova, Ostojić, bio Pavićev čovjek ( vlasnik bivše EPH grupe). Pa, bila je priča da je bivši guverner narodne banke, Rohatinski, također bio Todorićev igrač.

Trenutno u saboru sjede zastupnici koji su postavili, za HDZ Andrej Plenković i za SDP Zoran Milanović. Prema tome većinu zastupnika kontroliraju Plenković i Milanović i ti zastupnici evidentno ne rade za građane.

Da bi se stanje promjerilo i da bi građani stvarno na izborima birali, potrebno je jako malo, izmijeniti nekoliko članaka  Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

1.  potrebno je izmjeriti, pravo sa jedan preferirani glas,  na pravo sa barem pet preferiranih. (čl. 38. ),

2. Izbaciti cenzus, odredbu kojom preferirani glasovi za pojedinog kandidata moraju imati 10% glasova koje je osvojila pojedina lista. (čl.40),

3. Dodati članak da glasač na listu može upisati jednog kandidata po svom izboru.

Primjenom ovog prijedloga zastupnici više ne bi bili odgovorni strankama ili pojedincima nego glasaćima koji ih biraju. Takvi zastupnici, ali i stranke u cjelini, morali bi, ako žele biti opet birani, raditi u interesu glasaća. 

Anonimni, loši, bahati, pokvareni i lijeni kandidati ne bi mali šanse pa ih sigurno ne bi nitko kandidirao...

Ovaj prijedlog je minimum koji bi trebalo provesti prije izbora. Izbore treba provesti što prije jer će ova vlast uništiti državu, raseliti građane. Oni lažu, vrijeđaju, iskorištavaju, štiti kriminal. Vrijeme od nastanka države je pokazalo da postojeći zakon o izborima nije dobar. Da se temeljem njega organizirala skupina kriminalaca koji su uništili državu. Ušli su u sve pore društva. Bez promjene zakona ne smijemo izaći na izbore.


Kako to provesti?

Ukoliko se prijedlog ocijeni korisnim, građani se moraju organizirati i ponuditi prijedlog parlamentarnim strankama da ga puste u saborsku proceduru. Svakoj demokratskoj stranci u interesu je da građani biraju.

U slučaju neuspjeha  putem sabora biti će potrebno izaći na ulice i prosvjedima doći do cilja.

Tek kada se izborni zakon izmjeni, omogući građanima da biraju i budu birani, izaći na izbore. Po izborima formirati će se vlada i parlament po volji građana. Njihov zadata će biti da reformiraju državu, počevši od dijelova koji su od vitalnog značaja, zdravstvo, pravosuđe. Nastavite citati

Tag: izbori

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)
22. kolovoza 2018.

Hrvatska država savršeno je organizirana da bi služila na štetu svojih građana

Hrvatska država organizirana je tako da većina građana preko bezbroj poreza, nameta  i doprinosa snose sve troškove države. Sva poduzeća koja su u vlasništvu države, županija i gradova svoje dugove, promašaje i pljačke naplaćuju iz proračuna, a dobit odlazi razrađenim metodama, javni radovi i javna nabava, povlaštenim privatnim tvrtkama.

Da sve tako funkcioniralo potrebno je oformiti vladu koja će te, korupcijske, nezakonite postupke tolerirati, nadgledati i voditi.  I tako to sve ide od nastanka Hrvatske države. Vlade su koordinirale privatizaciju, vlade su financirale promašaje posrnulih tajkuna ali su ih i štitile od kaznenog progona.

Hrvatske vlade, tiho, korak po korak prisvojile su sva državna trgovačka društva koja ostvaruju prihode. U ta društva postavili su svoje "stručnjake", promijenili akte da radnici ne mogu nadzirati poslovanje i razradili metode raspodjele zarađene dobiti.  Ta dobit, da se uplaćuje u proračun, bitno bi rasteretila porezna davanja građana jer se radi o tvrtkama: INA, HEP, JANAF, Hrvatske autoceste, Hrvatske šume, Hrvatske vode i sl. Koliko su te tvrtke važne za organizirane skupine vidjeli smo 2016. godine kada je MOST, kao dio vlade Tihomira Oreškovića, želio ući u Inu, Hep, Janaf, Vode, i Hrvatske šume. Zbog tog nauma, u HDZ-u, a vjerojatno i SDP-u zavladala je panika. Pala je vlada i raspisani novi izbori. Zanimljivo je da su HDZ-a i SDP-a, za vrijeme svojih mandata,  imali svoje ljude u tim tvrtkama i znaju što se s njima događa.

Osim u državnim tvrtkama vlade imaju svoje prste i u privatnim tvrtkama. Da je to tako vidjeli smo kada je izbila kriza u Agrokoru. Opet Most, kao dio vlade Andrea Plenkovića, htio se upoznati sa stanjem u toj posrnuloj tvrtki. U HDZ-u je zavladala panika, Most je izbačen iz koalicije unatoč mogućnosti da zbog njegovog izbacivanja padne vlada. Mostove zastupnike u vladi i saboru zamijenili su neki novi ljudi, kupljeni ili ucijenjeni. Evidentno je da su se u Agrokoru, nezakonito organizirale neke od privatnih tvrtki. Te tvrtke su si međusobno posuđivale novac, dijelile nagrade, dogovarale cijene, dogovarale monopol. Tako smo proizvode Franka, Jamnice, Kraša mogli naći samo u nekim trgovinama, uglavnom Konzum. Sve te navedene radnje nisu dozvoljene i štete državi i građanima. Vlada Andrea Plenkovića sve je zataškala a pravosuđe nije niti pokušalo procesuirati.

U posljednje vrijeme, organizirane skupine su riješile problem zviždača. Sav kriminal koji se prijavi ili javno s dokazima objavi, rješava državo odvjetništvo i pravosuđe. Odnosno ljudi organiziranih skupina u tim institucijama. Oni imaju dovoljno mračnih ladica za prijave, razrađenih metoda za zastare, odugovlačenja i besmislenih presuda.

Da su se organizirane skupine pravno dobro osigurale, jasno je bilo kada je Ustavni sud Milana Bandića oslobodio istražnog zatvora, vratio mu jamčevinu i omogućio povratak na funkciju gradonačelnika iako za to sud nije bio nadležan niti je u svojoj praksi donio sličnu presudu. Rezultat te presude su nove štete za građane Zagreba ali i veći prihodi organiziranih skupina.

Nakraju se nameće zaključak da su hrvatski kapitalisti, oni koji su došli do kapitala prevarom i pljačkom, postali moćni, pokvareniji i krvoločniji. Organizirali su državu da im bezuvjetno služi. Ne smijemo se zavaravati da će izbori nešto promijeniti. Promjene organizirane skupine neće dozvoliti. U trenutku kada će se nazirati vlada ili dio vlade koji oni ne kontroliraju, pada vlada.

Glavni akteri, odnosno krivci za takvo stanje su vodstva i dio stranaka, HDZ i SDP. Upravo preko predsjednika stranaka organizirane skupine ostvaruju svoje ciljeve. Trenutna kriza u SDP - u je zbog predsjednika, Bernardića, koji nije iz kuhinje mafije. Bernardić je izrastao u SDP-u, lijepio plakate i napredovao. Sada kao predsjednik hoće unijeti u stranačke akte napredovanje prema radu i zalaganju u stranci. Organiziranim skupinama takav način onemogućio bi manipuliranje listama, ubacivanje svojih igraća na liste i kasnije u vladu i sabor. Pored toga Bernardić i njegova ekipa, poput Mosta ne smiju ući u sav taj organizirani državni kriminal.


 


Nastavite citati

Tag: kriminal

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)
17. kolovoza 2018.

Može li se organizirana kriminalna država promjeniti demokratskim metodama i pravnim sistemom?

Kada nam ljudi umiru na ulicama, a građani masovno odlaze u druge države, kriminalci vladaju gradovima i županijama, parlamentarna većina ovisi o osobama osumnjičenim za kaznena dijela, pravosuđe ne sankcionira korupciju i kriminal, građani nemaju državu. Državu imaju kriminalci.

Od početka devedesetih godina, interesne skupine organizirano otimaju društveno vlasništvo građana, što obrazlažu stvaranjem pravednijeg društva.
Vrijeme je pokazalo da je to bila velika prijevara i još veća pljačka imovine građana.
Sva vrijedna društvena imovina je privatizirana, a ono što nije privatizirano, kao državno eksploatirale su interesne skupine.
Kroz vrijeme interesne skupine zgrću  ogroman novac a s njime i moć. Organiziraju se, te stvaraju "državu" koja izgleda kao država, ima sve propisane akte i institucije kao demokratska država, ali ne služi građanima, već organiziranim skupinama.
Interesne skupine upravljaju vladom, vlada upravlja glasačkom mašinerijom u parlamentu.
Takva vlada sa svojom glasačkom mašinerijom donosi zakone u korist interesnih skupina.
Interesne skupine imaju svoje ljude u pravosuđu i državnom odvjetništvu, svoje suce, državne odvjetnike...
Svi navedeni drže se zakona kada je zakon u skladu s interesom skupina, a ako zakon nije u interesu skupina, institucije ga prilagode da bude kako njima paše..


HRVATSKE AUTOCESTE -zločin bez kazne
Mafija ima svoje "branitelje", koji su iznad zakona i pod domoljubljem mogu, ako treba, nekažnjeno prijetiti ubojstvom, nezakonito podizati šatore i uživati u diskriminirajućim povlasticama.
Imaju svoje spavaće u svim strankama, sindikatima, udrugama. Potrebno je samo nazvati i ti spavaći će razarati udruge iznutra. To se sada događa Mostu i SDP-u. To se dogodilo HNS-u, liberalima i mnogim drugim strankama i građanskim udrugama.

I sada se nameće pitanje, kako promijeniti stanje u državi? Kome vjerovati.
Dokazano nemamo pravnu državu, ne možemo vjerovati institucijama.
Ne možemo vjerovati političkim strankama, sindikatima, braniteljskim udrugama...
Kako se onda organizirati i pružati otpor koji bi doveo do promjena u društvu?
Uz ovako organizirane kriminalne skupine i preveliki broj kvarnih, nas građana, koji bi se prodali za kunu crnom vragu, nema demokratskih i legalnih rješenja. Sve demokratsko i legalno ugušiti će zakoni i institucije koje su u službi nelegalnih.


Nastavite citati

Tag: kriminal

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)

ARHIVA

*Komentara(0)

*Komentara(0)

*Komentara(2)
*Komentara(0)

*Komentara(2)
*Komentara(0)

*Komentara(2)
*Komentara(1)
*Komentara(4)
*Komentara(0)

*Komentara(0)

*Komentara(2)
*Komentara(0)

*Komentara(3)
*Komentara(3)
*Komentara(0)

*Komentara(0)

*Komentara(0)
267. Smradovi

*Komentara(0)

*Komentara(1)
*Komentara(0)

*Komentara(0)

*Komentara(0)

*Komentara(0)

*Komentara(0)

*Komentara(0)

*Komentara(0)

*Komentara(0)

*Komentara(0)

*Komentara(0)

*Komentara(0)

*Komentara(0)

*Komentara(0)

*Komentara(0)

*Komentara(4)
*Komentara(0)

*Komentara(2)
*Komentara(0)

Izradio Ivan Hrvaeia, 2007