Home

Datum: 15.12.2014

Ne poštivanje sudske presude pod pokroviteljstvom inspekcije


Ovog ljeta Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je kretanje inspekcija rada u tvrtke koje ne isplaćuju plaće. "Bit će i kaznenih prijava, s obzirom na to da je neisplata plaća kazneno djelo", zaključio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.
Upalila su se svjetla na pozornici i predstava je odigrana. Sve je bilo divno, sve zakonito, ma svršeno.

Iza kulisa, u stvarnom životu, svijet nije bio ružičast, inspektori nisu bili sveci a Mrsić nije spasitelj radnika. Negdje u Mrsićevom inspektoratu, duboko u mraku ladice čekala je prijava   protiv poslodavca koji ne poštuje sudske presude i ne vrača radnika na poslove u skladu s presudom, ne isplaćuje punu plaču, ne uplaćuje puni iznos u fondove ali zato zlostavlja radnika.

Višoj bezgrešnici ili kako je to zakon nazvao, Višoj inspektorici trebala je požurnica, nekoliko telefonskih upita, jedan osobni  posjet te 10 mjeseci da odgovori na prijavu. Dužinu rada na predmetu opravdala je s nekoliko bolovanja, tri četiri godišnja odmora i jednom je umrla na mjesec dana.

Dakle Mrsičeva bezgrešnica izvršila je inspektorski nadzor, pronašla Dodatak ugovora sumnjivog porijekla iz 2004. godine,  i tim dodatkom ugovora uz prilog nekoliko beskorisnih fraza srušila sudske presude iz 2009., 2011. i 2013. godine.  Iz odgovoru više bezgrešnice proizlazi da je sudska presuda ništavna i da u skladu s ništavnom presudom poslodavac nema nikakvih neizvršenih obaveza prema radniku.

Pored toga, savjetovala je radnika da se za zlostavljanje poslodavca obrati poslodavcu.

Da Viša inspektorica nije izvršila reviziju sudske presude,  da ju nije proglasila nevažećom trebala bi pokrenuti kazneni postupak protiv poslodavca zbog: ne izvršenja po pravomoćnoj sudskoj odluci, ne isplati dijela plaće  radniku, zlostavljanja radnika i neisplate punog iznosa u zdravstveni i mirovinski fond.

Sve navedeno Inspektor rada dužan je napraviti temeljem odredbe iz članka 42. stavak 5. Zakona o inspektoratu rada, citat:

"Ako inspektor rada inspekcijskim nadzorom utvrdi postojanje osnovane sumnje da je povredom propisa počinjeno kazneno djelo, najkasnije u roku od petnaest dana od dana završetka nadzora s utvrđenim činjenicama odlučnim za poduzimanje mjera, podnijet će prijavu za pokretanje postupka zbog kaznenog djela, ali ako tu prijavu ne podnese do tog roka, ne isključuje se obveza njezina podnošenja.“

Kako mislimo da Viša inspektorica nije ovlaštena vršiti reviziju presude i odbacivati istu, uložen je prigovor na izlučevinu inspekcije rada.


Ako malo pogledamo unazad, početkom 2014. godine Inspekcija rada stavljena je pod kontrolu Ministra Mrsića. Ministar Mrssić i kolega mu Ministar Siniša Hajdaš Dončić i stranačke su kolege. Hajdaš Dončić je nadležan, gazda Zračne luke Zagreb, poslodavca koji ne priznaje sudske presude i radi ostale kaznene nepodopštine. Kako je Hajdaš Dončić upoznat sa kaznenim djelima njegovog direktora Miroslava Drljaće netko zlonamjeran bi mogao pomisliti da Mrsić koligi Dončiću, pomaže ne izvršiti po sudskoj presudi. Ili ne daj bože da netko pomisli da je inspekcija stavljena pod ministarstvo rada samo kako bi se njome manipuliralo.
Ministar Dončić od prvog mjeseca nije odgovorio na upućen mu dopis kojim je obaviješten o nepravilnostima , nije spriječio ne zakonitosti, a takvim postupcima preuzima odgovornost za opisana kaznena dijela.
Ali, ko njma kaj more!!!


E mail

Komentiraj

Ispis
  • TOČNO NJEMU BAŠ NITKO NIŠ NEMRE.TAJ LAPRDA OD KAD JE DOŠAO NA VLAST PRIMA DOBRU PLAČU I ZA NIŠTA NE ODGOVARA.

    POBRO, 22.01.2015 10:17:20
  • Komentara(1)