Home

Datum: 30.01.2014

Je li koncesionar na aerodromu poput kupca u željeznici?


Danas je jedna od udarnih vijesti u medijima Zbog mita, u lisicama odveli šefa Grampeta kojemu je Vlada htjela prodati HŽ!. Rumunji su spremili čovjeka na sigurno prije kupnje ali ne zna se da li i prije nego što je obilato nagradio hrvatske, poslovne partnere. Zanimljivo kako naš vlastodršci nađu "poslovne" ljude koji su spremni odvojiti nešto novaca za njihova gladna usta. Poslovne ljude kojima poštenje nije jača strana.
Ovaj HŽ jako liči na INA-u, Plivu...

Imam još jedan primjer. Zračna luka Zagreb i njen Koncesionar.

Priča ide ovako. Zračna luka Zagreb sindikalnom povjerenik uručuje otkaz ugovora o radu zbog sindikalnog rada.U jedanaest godina suđenja, polovicom siječnja ove godine stigla je presuda. Otkaz ugovora o radu je nezakonit, radnik je bio sindikalni povjerenik i kao takvom nije se mogao uručiti otkaz. Radnika je potrebno vratiti na poslove prije otkaza i isplatiti mu razliku plaće i pripadajuću kamatu.

Važno je napomenuti da je presuda donešena tek nakon druge presude VS o razumnom roku.
Rekli bi, koji sretan kraj.
Nažalost, nema sretnog kraja, ima užasne sadašnjice.
Koncesionar koji je preuzeo Ugovore o radu i obavezao se svakom radniku zadržati stečena prava, dužan je, u skladu s presudom, radnika postaviti na poslove na način da mu ne umanji stečena prava koja je stekao prije otkaza.
Koncesionaru je upućen dopis i pravomoćna presuda kojim ga se upoznaje s obavezama koje je dužan ispuniti.
Međutim, francuz se pravi englez, ne reagira na dopis, poštu. Ne priznaje Hrvatski sud i njegove presude. Tjedan dana nakon što je prošao rok za izvršenje naloga suda, koncesionar nije poduzeo ništa.

Zračna luka Zagreb, prema presudi dužna je isplatiti razliku plaće i zakonske kamate.

Svašta, koji je to sud koji će Drljaći, predsjedniku uprave, narediti ispunjenje neke obveze. Umjesto ispunjenja sudskog naloga, Drljaća postavlja, ultimatum, reket, ucjenu, iznudu.
Uvjetuje isplatu po pravomoćnoj sudskoj presudi, potpisivanjem Izvansudske nagodbe. Apsurd.
Tom nagodbom želi prisiliti radnika da odustane od potraživanja razlike plaće i zakonske zatezne kamate za razdoblje nakon presude prvog stupnja koja je donešena 2009. a postala pravomoćna 2014.godine. Znači, za razdoblje od preko pet godina a radi se u iznosu većem od milion kuna u bruto iznosu. Potpisivanjem ove nagodbe radnik ostaje bez, razlike u mirovinskom, razlike plaće...
Radnik je odbio potpisati famoznu "izvansudsku nagodbu" obrazloživši da nema potrebe za nagodbom kada je presuda pravomoćna i ovršna.
Zračna luka nije izvršila uplatu i ispoštovala nalog sudu. I dalje ucjenom uvjetuje isplatu.

Radnik je zbog ne izvršenja naloga suda od strane koncesionara i Zračne luke Zagreb uputio dopis Ministru prometa i svega ostalog, te ga zamolio da, budući njegovo ministarstvo prati rad koncesionara, upozori istog na poštivanje hrvatskih sudova i njihovih presuda.
Također ga je zamolio da kao predstavnik većinskog vlasnika Zračne luke Zagreb upozori upravu na poštivanje suda.
Nažalost, uzalud ti trud radniče. Gospoda su se ujedinila, ne ispunjavaju obaveze suda, ucjenom i reketom žele izbjeći plaćanja koja su nastala upravo zbog nekih kojima je smetala osoba koja reagira na kriminal. Umjesto da ministar Dončić naredi utvrđivanje krivca za nezakoniti otkaz i velike troškove koji su nastali, ministar Dončić prešutno podržava reket i iznudu kojim misle uštedjeti milijune.
U ovoj igri, uprave Zračne luke Zagreb i njena pravna služba napravili su štetu veću od tri miliona kuna, te jedanaest godina provodili šikaniranje i diskriminaciju nad radnikom. Kako je ucjena odbijena, postavlja se pitanje koju metodu prisile misle primijeniti nakon nagodbe.
Hoće to odraditi, batinaši ili revolveraši.

Državnom odvjetništvu predana je Kaznena prijava zbog iznude i zatražena zaštita.
I eto, tako to radi naša vlada. Svi lopovi svijeta bolji su im od jednog radnika.
Ali radnik ima izlaz, plava kuverta, deset, dvadeset posto i sve isplate budu sjele. Pa i više nego što je sud odredio. Ili da traži zaštitu policije i odvjetništva? To je ideja, Baja i Ostoja upravo su osobe koje bi nekog zaštitile od kriminala.
Sudski postupak nezakonitog otkaza sindikalnom povjereniku je jedno dno dna pravosuđa. Sudac koji ne zna što je to sindikalni povjerenik, što je zakonska zatezna kamata, što je izvanredna mjera, što su rokovi suđenja i još puno toga ne zna, više neće suditi. Postao je Predsjednik općinskog radnog suda u Zagrebu.


E mail

Komentiraj

Ispis
  • U međuvremenu, prolaskom kroz srednjevjekovni labirint hrvatskog pravosuđa došao sam do ugodnih saznanja. Naime Kazneni zakon barem teoretski, sankcionira ne isplatu plaće, ne povratku na poslove  i ne poštivanju presude suda. I kao vrhunac svega, mogučnost pokretanja kaznene odgovornosti za osobu koja je dala otkaz za prijavu korupcije. Eto linka na taj dio Kaznenog zakona. Vrijedi li to u praksi?

    direktorima koji su u kaznenom prekršaju ne poštujući presudu suda poslano je uporozenje kojim ih se obavještava da su u prekršaju i da još uvijek mogu ispuniti obaveze, prije dopune prijave. Pretpostavka je da njih prijava ne brine, oni su u pravu bez obzira što zakon kaže i da dalje neće poštivati sud. odvjetništvo poštuje njih :)

    ivan, 03.02.2014 12:51:12
  • Komentara(1)