Home

Datum: 13.10.2016 14:05:49

I sada ti zviždi


Da bi neka država bila uspješna i efikasna potrebne su joj informacije o njenoj uspješnosti i njenim nedostacima. Pomoću tih informacija država može postati bolja.Te informacije državi dostavljaju profesionalne organizacije, institucije i građani. Građani koji upozoravaju na ne zakonitosti zovemo Zviždači.

Zviždač ili "duvač pištaljke" (iz engleskog to blow the whistle) je osoba koja (kao sudac u sportu zviždukom upozorava na nepravilno ponašanje) javno upozorava na ilegalne aktivnosti (primjerice korupcija, nedolično ponašanje, kršenje zakona, ili zlouporaba ovlasti) moćnih pojedinaca. Uglavnom se opisuje kao akcija hrabrih pojedinaca koji iz moralnih razloga unatoč riziku za vlastitu karijeru odlučuju javno progovoriti o nezakonitim ili neetičkim ponašanjima nadređenih osoba.
Izvor: Wikipedia

Slijedećim primjerom pokazati ćemo kako se prema zviždačima odnosi neuspješna država i zašto je ta država neuspješna. Hrvatska je prezadužena, prepletena korupcijom, s jadnim pravosuđem, s visokom stopom nezaposlenosti, s puno umirovljenika i malo zaposlenih, i tako dalje, i tako dalje.
U toj državi, birokracija prijavu zviždača šalje na očitovanje prijavljenom sa svim podacima o zviždaču, bez obzira što je u radnom odnosu kod prijavljenog. Dobivanjem prijave, prijavljeni kreće u lov na glavu prijavitelja, skrivanje dokaza. Obrazlaže kaznena dijela odvjetničkim šupljim "forama", lažima, konstrukcijama ili ignoriranjem te nastavljaja s kaznenim djelima.
Ovakvo ponašanje birokracije je nezakonito. Odgovorna osoba, u ovom slučaju ministar, dužan je svako kršenje zakona prijaviti nadležnim institucijama, u protivnom on se smatra suučesnikom.
Kako to izgleda na konkretnom primjeru opisano je u nastavku.

Zbog sumnji u evidentno kršenje zakona i korupcije, 12. veljača 2016. godine Ministaru pomorstva, prometa i Infrastrukture gospodinu Olegu Butkoviću upućena je Prijava sumnje u nezakonito postupanje na Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb i Zračnoj luci Zagreb.
Prijava se odnosila na:

1. Prekršio Zakon o radu i Koncesijski ugovor kojim se obavezao ne smanjivati radnička prava 5. godina.
2. Krivotvori liječnička uvjerenja.
3. Prisiljava radnike na osobno uvjetovane otkaze ugovora o radu bez opravdanih razloga.
4. Stvorio je lanac "stručnih" osoba koja ta nezakonita djela provode. Zločinačku organizaciju.
5. Smanjenjem broja zaposlenih smanjuje kvalitetu usluga i ugrožava sigurnost putnika.
6. Ostvaruje ne pripadajuću dobit.
7. Republici Hrvatskoj, odnosno Mirovinskom osiguranju i Burzi rada povećava troškove.
8. Povećava nezaposlenost u RH.

Polovicom svibnja, skoro tri mjeseca nakon prijave, stiže dopis iz ministarstva prometa kojim je podnositelj prijave obaviješten da je prijava odmah proslijeđena Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb i Zračnoj luci Zagreb na očitovanje. Dakle ministarstvo prijavu s podacima o prijavljtelju šalje prijavljenima. Očitovanje je stiglo i očekivano, prijavljeni se pretvaraju u svece i odbacuju sve navode iz prijave.

Kako su obrazloženja bila manjkava puna ignoriranja, konstrukcija i neistina, prijavitelj 6. svibanja 2016., šalje ministarstvu Odgovor na dostavljeni odgovor na Prijavu od 12. veljača 2016. godine.

I opet se procedura ponavlja, birokracija šalje odgovor zviždača prijavljenima na doradu. Nakon pet mjeseci prijavljeni su, onako s visokog odgovorili, odnosno odbacili bilo kakvo kršenje zakona. Oni i ne mogu prekršiti zakon, jer, zakon su oni.
Kako se ne može opravdati kazneno djelo ne provođenja pravomoćne presude suda, ne mogu se sakriti lažne radne nesposobnosti s kojima se vara država na porezima i ono najbitnije, dodjela koncesije offshore tvrtki, ministru je upućen novi dopis kojim se traži, jedino ispravno, prijava kriminala DORH-u i čišćenje kvarnih i nesposobnih u državnim firmama iz njegove nadležnosti.
Gdje ima slučajeva da direktor državne firme ne poštuje pravomoćne presude suda?
Ili, da direktor koji je omogućio kriminalcima da s offshore tvrtkom dobe koncesiju za aerodrom, zastupa interese tih kriminalaca a prima plaču i privilegije od države protiv koje radi?
Kod nas to je moguće, tako radi dr. sc. Miroslav Drljača direktor Zračne luke Zagreb.


E mail

Komentiraj

Ispis
 • hej Pobro, pa na naslovnoj fotografiji je dio tog, graditeljima" omiljenog restorana. Znao sam vidjeti ZLZ automobile ispred ali zašto fotkati? ne treba mi za privatnu kolekciju. aerodroma više nema, postoje dijelovi koji su privatnom vlasništvu. eto ugostiteljstvo su dobili turski špediteri http://burzaprijevoza.cargoagent.net/profil%20tvrtke/Drugo/Turska//bta(i_230612654).html

  ivan, 01.12.2016 08:59:52
 • Zašto ne fotografiraš službene automobile kad je elita ZLZ na ručku po obavljenom ili neobavljenom poslu u BONA MIU specijalitet ribe.Najzaslužniji i najčešći gosti Slejko,Frano i pojedinci iz tvojeg okoliša.

  POBRO, 30.11.2016 19:24:40
 • hahaha Pobro, moj je problem što nemam sluha pa moje fučkanje nitko ne želi slušati.
  sve ovo što se događa jako je jednostavno kada se shvati. meni je nažalost trebalo preko dvije godine da shvatim kako su nasadili građane hrvatske. jednostavno ne može se shvatiti da su osnovali offshore tvrtku i s njom išli i dobili aerodrom na 30. godina.
  još do jučer sam vjerovao da toga nema nigdje. prevario sam se.
  puno, puno novca bude otišlo opranog i bez poreza. jedino se ne zna kome novac ide. kriminalcima ili teroristima.
  ovo bi trebao biti problem ne samo hr, i eu već svijeta. ne zna se što bi bilo gore da stoji iza vlasništva zaica, mafija ili teroristi. jedno je sigurno, nitko pošten nije se sakrio i otvorio firmu da bi varao državu

  ivan, 17.10.2016 10:59:22
 • Ti jarca pa ti još uvijek fučkaš .Kak te još puštaju na posao.Pa ovi su skroz oguglali niti što vide niti čuju,osigurani su ko lički medvjedi sa svih strana.Svaka ti čast na hrabrosti,valjda će doći i taj dan da se nešto okrene na bolje.Budi i dalje hrabar.

  pobro, 17.10.2016 09:59:06
 • Komentara(4)