Home

Datum: 12.02.2016

Lažne radne nesposobnosti


Kuda ide ovaj svijet, imamo lažne sise, lažne guze, lažne usne, lažne invalide, lažne branitelje, lažne diplome, a eto isplivale su i lažne radne nesposobnosti. Sve to lažno ne bi bilo važno da se netko na tome ne želi okoristiti.

Novac, profit u suradnji sa nemoralom radi čuda nezakonita. Upravo zbog toga, pohlepe, izrađuju se lažne radne nesposobnosti pomoću kojih se rješava nepoželjnih radnika.
Stvar ide ovako, koncesiju za zračnu luku Zagreb, dobila je tvrtka ZAIC osnovana u Velikoj Britaniji upravo za natječaj dobivanja koncesije Zračne luke Zagreb. Ta tvrtka nije imala imovine, nekretnina, kreditni rejting, radne reference. Kao takva nije mogla dobiti kredit pa je Vlada RH dala jamstvo. E sada ta i takva tvrtka vara državu, koja im je poklonila aerodrom, na način da gazi, pljuje na njene zakone.
Posljednji primjer su upravo lažne radne sposobnosti. Koncesijskim ugovorom a temeljem Zakona o radu, koncesionar se obavezao poštivati sva prava radnika iz ugovora o radu i kolektivnog ugovora u vremenu od pet godina. Ma da, pa oni su iznad zakona, zašto bi oni to poštovali kada mogu zaobići i dodatno nešto zaraditi.
I eto, organizirali oni kriminalnu družinu koja se prihvatila obmanjivati zakone i radnike. Kako se to radi opisano je u prijavi ministru nadležnom za kontrolu rada koncesionara.

REPUBLIKA HRVATSKA
Ministarstvo pomorstva, prometa i Infrastrukture
Ministar Oleg Butković

Prijava

sumnje u nezakonito postupanje na Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb

Radim u Zračnoj luci Zagreb preko 42 godine. Za vrijeme domovinskoga rata godinu dana proveo sam u izravnoj obrani zračne luke a kao nagradu za učinjeno, poput mnogih, trpim teško zlostavljanje od poslodavca koji ne poštuje zakone RH.
Ovih dana došao sam do informacija koje upućuju na sumnju u nedopuštene radnje koje provodi koncesionar na Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb. Kako mi je dužnost prijaviti svaku sumnju u postupanje suprotno važećim zakonima, obraćam Vam se jer je vaše ministarstvo temeljem Koncesijskog ugovora zaduženo za kontrolu rada koncesionara.

U proteklih dvije godine od kada je koncesionar preuzeo upravljanje nad zračnom lukom dobio sam barem tri "ponude" za otkaz ugovora o radu uz otpremninu. Takve ponude koncesionar ne bi smio nuditi 5. godina, jer se na toliko obavezao poštivati stečena prava radnika. Kako mi u čitavom tom vremenu poslodavac ne daje nikakve poslove odlučio sam prihvatiti ponudu.

Bio sam pozvan kod direktora sektora na razgovor, on mi je rekao da mi se nude otpremnina uz uvjet osobno uvjetovanoga otkaza ugovora o radu i odustajanja od otkaznog roka.
Ne sumnjajući u ispravnost ponude, jer dolazi od direktora iza kojeg stoje stručne službe iz kadrovske, pravne i zaštite rada, prihvatio sam ponudu.
Po prihvaćanju ponude morao sam potpisati zahtjev za izvanredni liječnički pregled, na koji sam bio upućen i obavio ga u poliklinici medicine rada. Sam liječnički pregled učinio mi se nelogičnim, zašto liječnički pregled ako želim, u dogovoru s poslodavcom otići iz tvrtke. Ali i kako iz urina i krvi liječnik može utvrditi nečiju radnu sposobnost odnosno nesposobnost
Povratkom iz liječničkog pregleda potražio sam Zakon o radu kako bi utvrdio što se krije iza osobno uvjetovanog otkaza o radu. Dakle, čl. 115. Zakona o radu u stavci 2) za osobno uvjetovani otkaz navodi: "ako radnik nije u mogućnosti uredno izvršavati svoje obveze iz ranog odnosa zbog određenih trajnih osobina ili sposobnosti".
Kako u mom slučaju nije bilo "trajnih oštećenja" zbog kojih ne bi mogao raditi poslove u uredu, te kako nisam bio na bolovanju posljednjih 30 godina, obavijestio sam direktora da odustajem od takve sumnjive procedure i da jedino mogu pristati na poslovno uvjetovan otkaz ugovora o radu, stoga što mi godinama ne daju poslove uz obrazloženje da nema posla za mene.
Poslovno uvjetovani otkaz prema Zakonu o radu čl. 115. st.1) navodi: "ako prestane potreba za obavljanjem određenog posla zbog gospodarskih, tehnoloških ili organizacijskih razloga".
Na prijedlog poslovno uvjetovanog otkaza ugovora o radu nisam dobio odgovor.

Daljnjim istraživanjem utvrdio sam:

1. Koncesionar se temeljem Koncesijskog ugovora a u skladu s Zakonom o radu obavezao u vremenu od 5. godina (do sada su prošle dvije) zadržati sve Ugovore o radu i Kolektivne ugovore kojima se radnicima jamče određena stečena prava. Navedena obaveza znači da u sljedećih 5 godina koncesionar mora radnicima osigurati posao i sva prava koja su imali do preuzimanja zračne luke.
2. Kako zbog navedene obaveze koncesionar ne može otkazati ugovor o radu temeljem poslovno uvjetovanog otkaza, on prisiljava radnike da temeljem, uglavnom, lažnih liječničkih nalaza potpisuje osobno uvjetovan otkaz ugovora o radu prema kojima su nesposobni za rad na radnom mjestu, te da odbijaju prihvatiti poslove na kojima bi mogli raditi. Za navedeno poniženje dobiju otpremninu i idu na burzu rada ili u mirovinu.

Navedeni postupak u primjeni je duže vrijeme, pomoću njega koncesionar je prisilio na desetke radnika da temeljem krivotvorina napuste zračnu luku.

Ovakvim postupanjem koncesionar je:
1. Prekršio Zakon o radu i Koncesijski ugovor kojim se obavezao ne smanjivati radnička prava 5. godina.
2. Krivotvori liječnička uvjerenja.
3. Prisiljava radnike na osobno uvjetovane otkaze ugovora o radu bez opravdanih razloga.
4. Stvorio je lanac "stručnih" osoba koja ta nezakonita djela provode. Zločinačku organizaciju.
5. Smanjenjem broja zaposlenih smanjuje kvalitetu usluga i ugrožava sigurnost putnika.
6. Ostvaruje ne pripadajuću dobit.
7. Republici Hrvatskoj, odnosno Mirovinskom osiguranju i Burzi rada povećava troškove.
8. Povećava nezaposlenost u RH.

Navedena sumnja u nezakoniti rad koncesionara nije jedina nezakonitost koja je uočena. U siječnju 2014.godine, Vašem predhodniku ministru Dončiću uputio sam dopis kojim je upoznat da koncesionar ne poštuje presudu Hrvatskog suda kojom je, zbog nezakonitog otkaza ugovora o radu trebao vratiti radnika na poslove koje je radio prije otkaza. Ministar Dončić nije poduzeo ništa, čime je dodatno omogućio koncesionaru da provodi zlostavljanje nad radnikom kojeg nije vratio na poslove, nije mu isplatio pripadajuću plaću, nije mu dao da radi ikakve poslove da bi ga na kraju, na gore opisan, ponižavajući način pokušao proglasiti nesposobnim za rad i otkazati ugovor o radu.

Uzevši u obzir ovdje navedeno, ali i prije u javnosti poznato, na primjer kredit kojeg podiže i koristi koncesionar a za kojeg jamči RH, ne osnovano povećanje cijena usluga, nezadovoljstvo sindikata zbog ne poštivanja zakona o radu, to ponašanje ne bi trebalo biti iznenađenje. Koncesiju Zračne luke Zagreb dobila je tvrtka ZAIC koja je osnovana u Velikoj Britaniji neposredno prije natječaja za dobivanje koncesije. Ta tvrtka osnovana negdje u "kuhinji" nije mogla ispuniti uvjete za dobivanje koncesije. Nije mogla dobiti kredit jer nije imala rejting. Koncesiju je dobila.

Mišljenja sam da bi u interesu Republike Hrvatske trebalo napraviti reviziju natječaja za dobivanje koncesije Zračne luke Zagreb. Jednostavnim guglanjem internetom može se utvrditi zastrašujući podaci o bezvrednoj tvrtki kojoj je poklonjen najveći hrvatski aerodrom i kojoj se jamči za kredit. Kao zahvala za sve dobiveno, ta tvrtka ne poštuje zakone Republike Hrvatske kao i prava radnika koji su stvorili zračnu luku i državu.

Molim Vas da kao ministar u ministarstvu nadležnom za ispravnost rada koncesionara provjerite ovdje napisane navode te da poduzmete mjere kako bi se poslovanje dovelo u zakonske okvire a državi nadoknadila šteta učinjena nezakonitim poslovanjem.

Tako je to zamislio koncesionar a provode domaće izdajice. Zračna luka ima kadrovsku službu, ima pravnu službu i zaštitu na radu. Ima sindikate. Svi oni znaju da je ovo što se radi, kriminal. Šute.
S druge strane, radnici vjeruju kolegama koji su ih prodali. Nadam se da se isplatilo varati kolege za koje su plaćeni da ih zastupaju.


E mail

Komentiraj

Ispis
 • Uzeti pare i otići? pokušavam živjeti pošteno i nikako ne mogu radni vijek završiti udružen u zločinačku organizaciju. ne mogu dozvoliti da me proglase nesposobnim za rad, možda bi moja dijagnoza bila, lud za trojicu poslje takve diagnoze sve što sam radio bilo bi pa on je lud

  Ivan, 11.04.2016 09:05:04
 • Dobar si u pravnim stvarima ali u medicinu vidim da se ne razumiješ.Neznaš de se iz krvi i urina može utvrditi da si gluh.Za recept pitaj velikog poštenjaka i HDZ-ovca Šubara.Mogao si uzeti pare i napustiti tu bandu. 

  pobro, 10.04.2016 12:51:22
 • Pobro moj ovo s šunkom koja prdne mi je dobro. I točno je da smo blesav narod. Godinama smo stvarali vrijednosti da bi nas sada krali i ponizavali. Koja je to samo laz da su koncesiju zlz-a dobili strucnjaci. To je laz, istina je da su to špekulanti, evo def8nicije za to: Špekulacija u gospodarstvu označava financijsku akciju, odnosno trgovanje robom, valutama i vrijednosnim papirima ili posuđivanje novca i drugih sredstava koje prestavlja određenu razinu rizika. Svrha špekulacija je prije svega velika i brza zarada, a koja se najčešće postiže naglim porastom cijene određene robe. Špekulantski poslovi, s obzirom da im je glavni motiv brza zarada, a karakteristika nedostatak uobičajenog opreza, vrlo često ulaze u područje na rubu poslovne etike, morala, pa i pozitivnih zakonskih propisa. Kao krajnju posljedicu mogu izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu. Zbog svega toga izraz špekulacija i špekulant u pravilu imaju i pogrdno značenje.

  Ivan, 14.02.2016 18:28:44
 •   E moj Ivane znaš onu staru izreku kad Bog hoče i šunka prdne što je pola guza,a kod nas se znade tko je Bog.Po ovakovim vladama gače su nam već odavno na štapu.Na žalost mi smo zaista blesav narod.

  pobro, 14.02.2016 14:58:12
 • Komentara(4)