Home

Datum: 10.05.2016

Da li je Milanović prikriveni vlasnik Offshore tvrtke kojoj je dodijelio koncesiju zračne luke?


Nakon što su Center for Public Integrity i ICIJ omogućili uvid u bazu podataka sa popisom Offshore tvrtka registriranih kod odvjetničkog društva Mossack Fonseca krenuo sam u pretraživanja. Baza je napravljena i organizirana na jako dobar način. Moguća su pretraživanja po više kriterija a rezultati se dobiju tekstualnom i grafičkom obliku.
Svaka čast svima koji su radili i rade na tom projektu. Rezultat tog projekta važan je za društvo uopće jer ukazuje na mogućnosti kriminalnih radnji, poput pranja novca i utaje poreza.
Da bi se takve kriminalne radnje spriječile, nacionalna pravosuđa moraju adekvatno odgovoriti.
Rezultati iz "panamskih papira" danas se nalaze skoro u svim medijima i nema ih potrebe dodatno prezentirati.

Međutim, saznanja stečena pretraživanje "panamske baze podataka" dovela su me do drugih saznanja. Tako sam saznao da Offshore tvrtka može biti registrirana i u Velikoj Britaniji, recimo u Leedsu, da se zove ZAIC A- limited i da je ponosni vlasnik koncesije zračne luke u Zagrebu.
Što je Offshore tvrtka?

Offshore tvrtka je poduzeće osnovano u inozemstvu koje pruža poslovne i ekonomske prednosti u odnosu na lokalno poduzeće. Offshore tvrtka je za nekoga u Hrvatskoj jedno posebno poduzeće osnovano u, recimo, Panami, Belize ili čak i Velikoj Britaniji koje ne plaća poreze na dobit izvan svoje matične države.
Više na Wikipedia

Dakle internetskim pretraživanjem došao sam do zanimljivih saznanja.
ZAIC - A Limited, registriran zajedno s još 346 tvrtki na adresi 1 Park Row, Leeds, LS1 5AB.
Jedna od pravih tvrtki na toj adresi je Pinsent Masons, koja je neka vrsta britanska verzija panamske odvjetničkog društva Mossack Fonseca. Pinsent Masons, vjerojatno je tvrtka koje klijentima otvara Offshore tvrtke i pruža im potrebne usluge.

Što je ZAIC a-Limited?

ZAIC je građevinska tvrtka koja fizički ne postoji, nema poslovnih prostorija, telefona, faksa, e mail adrese i web portala. Ima posuđenu adresu, račun i direktore koji možda i nisu stvarni direktori s ovlastima i ima skrivene vlasnike.
Sve navedeno po britanskim zakonom je dopušteno za takvu vrstu tvrtke. Problem je što je takva tvrtka pobijedila na natječaju za upravljanje aerodromu.

Otvaranje LIMITED kompanije u Velikoj Britaniji

UK LIMITED je isto što i društvo sa ograničenom odgovornošću u Srbiji. Ova vrsta firme plaća automatski poreze, oko 20% na sve dobiti koje ostvari. Vlasnici i direktori imaju ograničenu odgovornost kod poslovanja.
Ako želite ostati anonimni, to je moguće samo kroz posebne usluge zamjenskih vlasnika i direktora, što košta €300 po osobi.
Ako je recimo naša firma u Velikoj Britaniji vlasnik umjesto Vas, to košta €300. Ako mi postavimo direktora, to košta €300 godišnje. Za sve usluge ovjeravanja ugovora, plaćate posebno €50 plus troškove kurira ili pošte.
Naravno, ako ste sami vlasnik ili direktor, nemate potrebe za to.
Ako tražite da direktori dobiju UK servisnu adresu, da se ne vidi gdje žive, to košta dodatno €60 godišnje po osobi.
Predaju se porezni izvještaji i plaćaju se porezi na sve vrste poslovanja. Godišnje održavanje je €200. Tu se ne računa knjigovodstvo koje možete da radite sami u Srbiji ili bilo gdje ili da unajmite knjigovođu. Ako mi radimo knjigovodstvo, to košta €800 godišnje i plaća se unaprijed i paušalno.
Uplatu za osnivanje UK LIMITED kompanije možete obaviti direktno putem Paypal-a:
Izvor

Na gore opisan način registriran je ZAIC - A LIMETED, koncesionar Zračne luke Zagreb. Pored tog načina u Velikoj Britaniji tvrtke se mogu registrirati i kao:

Komanditno društvo ili engl. Limited Partnership. Taj način idealn je za prodaju preko Interneta kao i za pružanje usluge i trgovinu robe širom Evrope i svijeta.

Partnerstvo sa ograničenom odgovornošću engl. Limited Liability Partnership - LLP koristi se onda kada dva ili više partnera žele da imaju prava upravljanja ili poslovanja i onda raspodjelu dobiti.

Hrvatsku javnost vlada, koja je odabrala koncesionara, upravo ovom zadnjom vrstom tvrtke, Komanditno društvo pokušava opravdavdati davanje koncesije. Tvrdili su da je pariški aerodrom okupio investitore te svojim kapitalom i znanjem upravljaju zračnom lukom. Tu podvalu uspješno su plasirali pa još i danas neki misle da su koncesionari francuzi. Sličnu verziju plasira i Miroslav Drljaća, čovjek koji je kao direktor Zračne luke Zagreb "prodao" radnike i zračnu luku ZAIC-u. On tvrdi "ZAIC nije firma bez kapitala i rejtinga. Ona je osnovana s ciljem formiranja konzorcija više firmi u cilju zajedničkog nastupa na natječaju..." Međutim, te tvrdnje nisu točne, što potvrđuje registracija na A LIMITED. A limited omogućuje da identitet vlasnik ZAICA bude javnosti nepoznat, da direktori budu bez ovlasti, da ovlasti imaju prikrivene osobe.. Isto tako potvrđuje da Drljaća, koji sada na neki način, prati rad koncesionara, laže i da je dio one udružene skupine koja provodi kazneno dijelo.
Nakon svega navedenoga postavlja se pitanje kako je fizički ne postojeća tvrtka, bez zaposlenih, bez telefona, bez e mail adrese s javnosti nepoznatim vlasnikom pobijedila na natječaju za dobivanje koncesije za Zračnu luku Zagreb? Kako je, recimo, ispunila uvjet "upravljanja zračnom lukom s prometom putnika do 10 milijuna godišnje?"
Na ovo je jedini odgovor, natječaj je namješten.
Kako je za taj namješteni natječaj ugovor sa ZAIC-om potpisao zamjenik ministra Zdenko Antešić u prisutnosti Zorana Milanovića, nameće se zaključak da je upravo Milanović prikriveni vlasnik ZAIC-a. Upravo je on, smijenio Komadinu s mjesta Ministra prometa kada je osnovao stručno povjerenstvo za provjeru dokumentacije oko ZLZ-a
Ili možda Milanović to radi za brata, oca, partiju, bandića, hanžekovića, radića, građevinsku mafiju...
Na ova pitanja trebale bi odgovoriti nadležne isntitucije jer, Offshore tvrtka nije mogla pobjediti na natječaju za koncesiju. A svojim djelovanjem na zračnoj luci svakodnevno pokazuju da ne znaju upravljati zračnom lukom ali i da ne žele poštovati zakone RH.
Ujedno bi se institucije trebale pobrinuti za organiziranu skupina koja je taj projekt omogućila. Ta skupina prema hrvatskim zakonima naziva se "zločinačka organizacija". Oni se, što je posebno opasno nalaze u vlasti, oni su članovi stranaka, od HDZ-a koji je već kod otvaranja ponuda za koncesiju zračne luke izabrao ZAIC do SDP-a koji je tu odluku proveo u dijelo.


E mail

Komentiraj

Ispis
 • Pobro, kada već spominješ Caraga-Marko eto malo i novosti, Nacional je iskopao neke stare dokumente gdje se vidi kako je marko dilao obavještajne tajne Petroviću.
  Svi sve znaju, postoje tragovi ali "institucije" ne reagiraju. Očito i institucije prodaju svoju neaktivnost.

  Ivan, 24.05.2016 08:32:44
 • Ovih dana čitamo da je i Caraga-Marko(Karamarko)umočen do balčaka u malverzacije.On ništa nezna što mu žena radi,kao što ni Mesić nije znao što mu radi kćer kad je kupila tvornicu cementa u Našicama. Nije se nikad stavilo na tapetu ni kumstvo Mesiča i onog lopova Žužiča koje su oni malverzacije izveli. Ovaj ovaj lopov Žužič uz glagoslov kuma Mesiča postao je vlasnik pola Vel. Gorice. Ti dobro znaš da je on prije bio običan švercer sa drvima.Ovaj pak trifrtaljić od čovjeka Drljača za kojeg sam u počutku mislio da je jedan od poštenijih isti je pokvarenjak kao oni prije navedenih. Znači sve se svodi na to da je jako velika večina onih koji su na nekom pložaju nepošteni tj.lopovi.Pitam se što ovaj Drljača uopšte radi na ZLZ ustvari ne radi a prima dobru plaču kao i Pejnovič i onaj kriminalac Damjanović.Oni su uhljebljeni na ZLZ zato što su odigrali ono što im nalogodavac naredio.Dobra mi je bila izjava od neki dan jednog Osječanina da on sada mora odlaziti u Njemačku ali se nada da će dočekati dan kad će ovi odgovorni za ovo stanje morati bježati van.Ja osobno mislim da nebi smijeli pobeči dalje od golog otoka,kojeg bi trebali ponovo staviti u funkciju. 

  pobro, 19.05.2016 15:35:59
 • Hvala pobro. Ja svoje blogove objavim ovdje, na pollitika.com, na fejzbuku i na tviteru. Mislim da dosta ljudi to pročita a neki i komentiraju.
  Neki tvrde da je rat bio dogovoren upravo da bi se provela pljačka. Oni koji su opljačkali hrvatsku sada imaju novac kjim kupuju političare koji im cuvaju opljačkano i pomažu da povećavaju svoje bogatstvo.
  A srbi, narod je prošao gore od nas, njih su uvjerili da su im svi neprijatelji i sa svima su ratovali

  Ivan, 14.05.2016 20:43:34
 • Bravo Ivane znam da si u sto postotnom pravu od prvih napisa o muljaži a što se odnosi na ZLZ.Vjerujem da ima još nekih koji čitaju tvoje kolumne ali nemaju muda da se oglase svojim komentarima.Daješ si puno truda o dokazivanju bandi koji vode ovu državu.Neznam kad će ovom jadnom narodu puknuti film te se obračunati sa ovom bandom.Pa ovo su nam veći neprijatelji nego Srbi

  pobro, 14.05.2016 17:42:55
 • Komentara(4)