Home

Datum: 18.12.2012

Svjedok vrača DORH-u dug


Miroslav Drljača

Svi koji su  zgriješili po nekoj osnovi, nekog od hrvatskih zakona, mogu za svoj grijeh dobiti oprost. Dovoljno je otići u državno odvjetništvo, priznati nezakonito djelo a DORH će to kazneno djelo smjestiti nekom od dežurnih krivaca.  Osim oprosta od kaznenog progona dobije se određena propagandna minutaža na većini hrvatskih medija. Do sada su se kao „svjedoci“ izredali razni menandžeri koji su javno priznali da su: krali, prali novac, uštimavali poslove, višekratno isplaćivali, muljali i lagali. Za sve što su oni napravili krivi su Sanader i kompanija. 

Tonći Peović

Na jučerašnjem suđenju u slučaju Fimi-media nastupao je  Boško Matković, bivši Predsjednik uprave Zračne luke Zagreb. On je ponosno opisao  kako je napravio jedno od mnogih kaznenih djela.

Dakle, Matković  u epizodi predstave hrvatskog pravosuđa koje se zove, "borba protiv korupcije", tvrdi da ga je Mladen Barišić prisiljavao i ucjenjivao smjenom  ako  Ivanu Akmadžić ne postavi za direktoricu prometa, a što podrazumijeva veliku plaću, službeno vozilo na neograničeno korištenje, mobilni telefon i druge privilegije.

Kako se nije mogao sjetiti da je dužan takvu prisilu i ucjenu  prijaviti nadležnim tijelima, jadni Matković udovoljio je Barišićevoj ucjeni. Da bi to proveo Boško je mijenjao organizaciju poduzeća, te izmislio još jedno mjesto direktora da bi  smjestio osobu koja je do tada obavljala poslove direktora. Dotična Ivana Akmadžić nije ispunjavala uvjete za rukovodeće mjesto. Završila je ekonomski fakultet ali nije imala staža na poslovima rukovođenja. Postala je direktorica prometa kao pripravnica.

Ovim postupkom Matković je ugrozio sigurnost zračnog prometa i nanio veliku materijalnu štetu zračnoj luci.

Matković je svjedočenjem optužio prvenstveno sebe, zatim stručne službe i Radničko vijeće Zračne luke Zagreb koje su izvršile, dozvolile i omogućile Matkoviću da izvrši nezakonite i štetne radnje.


Prema nekim izvorima, Boška Matkovića  državno odvjetništvo je štitilo od istraga i sudskih procesa. Protiv njegovog štetnog rada podneseno je više prijava i sve su bile odbačene kao neosnovane.

Tako je odbačena prijava kojom se traži istraga za kaznena djela: mučenje i drugo okrutno, neljudsko ili ponižavajuće postupanje, ne prijavljivanje počinjenog kaznenog djela, pomoć počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela
Ili prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici kojom se traži istraga uzroka požara u trafostanici Zračne luke Zagreb.

Možda je u odbačenim istražnim prijedlozima odgovor zašto Boško Matković  svjedoči optužujući sebe. On vraća uslugu i, očito, sve to radi u dogovoru   s DORH-om.

Sva svjedočenju na suđenjima za korupciju otkrivaju i ukazuju na velike propuste u državnim i javnim poduzećima. Gotovina se nosi u vrećama i kutijama. Poslovi i nabava se namještaju. Cijene usluga i dobara određuju se proizvoljno. Poduzeća se organiziraju po potrebama organiziranog kriminala i političkih stranaka.  Zapošljava se podobne…
Zašto se ne zaustavi takva praksa? Zašto se ne donesu zakoni i organizacije poduzeća koja će onemogućiti sve uočene nepravilnosti? Zašto se ne traži stručnost, odgovornost, moralnost?

Zračna luka Zagreb i nakon smjene Matkovića nije doživjela pozitivne promjene. Sve je ostalo isto ili gore. Barišića i Kalmetu mijenjaju  Milanović i Hajdaš Dončić. Ti drugi su umjesto jednog člana uprave, stvorili dva člana uprave. Sada vladaju Drljaća i Peović.  Oni ubrzano zapošljavaju, razmještaju i prekomandiraju koaliciji i mafiji podobne.   Kupuju nove Passate. Putuju svjetom. Oni ne znaju što je natječaj, uvjeti, zakoni, jednakost, demokracija…
Prema svemu Ispada da samo Sanader i malo društvo oko njega nisu smjeli krasti. Svi ostali imaju Bajićevu dozvolu  i podršku za kriminal. Svi ostali kradu i varaju dalje. Nitko se ne boji policije, odvjetništva i pravosuđa. Ti koji kradu postavljeni su da to rade.

I sada mi imamo pravosuđe? Mi se borimo protiv korupcije? Mi rješavamo krizu?

I da, ne treba  nam MMF, kažu vladajući .  MMF, kažu nesposobni i kvarni, tražili bi smanjenje plaća i restrukturiranja.
  Da, i što je tu loše.  Pa, plaće nisu pravedno raspoređene a organizacija i poslovanje je katastrofalno.


E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)