Home

Datum: 10.10.2009

Pravosuđe kao kooperant u obiteljskom biznisu


Možda je došlo vrijeme da skinemo ružičaste naočale, protrljamo okice i pogledamo oko sebe. To što se vidi je tmurno, crno, ma tamno crno. Za krizu koja nas razara uglavnom optužujemo gospodarstvenike. Od radnika preko menadžera pa do odgovornih u vladi. Optužbe su uglavnom opravdane.
Međutim, postoje indirektni krivci. Policija, pravosuđe, financijske inspekcije i državno odvjetništvo. Oni moraju gospodarstvu omogućiti poslovanje prema zakonima.
Posao policije, državnog odvjetništva i financijskih inspekcija obavljaju "zviždači", novinari blogeri i ostali amateri. Profesionalci za tu vrstu posla, policija i odvjetništvo, uglavnom nakon otkrivanje nepravilnosti "utrče" u predmet, osumnjičenim omoguće uništenje dokaza i onemoguće javnosti pristup novim informacijama. S vremenom se predmet zagubi u ladicama ili se razvodni pa takav nema osnova za pokretanje postupka. Krivci za nepravilnosti budu nagrađeni i napreduju u karijeri. U svakom trenutku ti nagrađeni kriminalci mogu a i ponekad podižu tužbe protiv onih koji su se drznuli ukazati na kriminal što su biseri odradili.

E, kada "odabrani" podižu tužbe, policija, odvjetništvo i pravosuđe reagiraju i više nego to zakon predviđa.
Za primjer bih naveo progon blogera i vlasnika portala Damira Fintića. Njega je sud osudio za nešto što nije napisao o političaru Štenglu. Uvreda, kako je sud proglasio anonimnu poruku, mogao je napisati sam Štengl ili netko iz njegove dinastije, kako bi uz pomoć sina odvjetnika i suda poslušnika ostvario materijalnu dobit. Dakle ovo što Štenglovi rade je biznis.
Sud, ako je smatrao da je na portalu objavljena uvreda, trebao je izreći opomenu ili simboličnu novčanu kaznu u iznosu od jedne kune. Ovako je sud kooperant Štenglu u stjecanju materijalne koristi. Vjerojatno se dobit dijeli.
Više
Za sljedeći slučaj idemo iz Vukovara u Veliku Goricu. Za primjer sam odabrao dinastiju Žužić, točnije Vesnu i Želka Žužić.
Oni također obilato koriste pravosuđe kao alat za sticanje osobne koristi. Gospođa Vesna sutkinja je u općinskom sudu a gospodin Željko lokalni je bogataš.
Željkov zadatak je da napravi što više prekršaja i kaznenih dijela a Vesna ih osobno, ili preko kolegijalnih veza pretvara u normalna zakonska rješenja.
Zahvaljujući takvom radu, vrijedne i profitabilne firme pomoću sumljivih stečajeva, kvarnih stečajnih upravitelja i pristranog suda, došle su u vlasništvo Žužića.
Sva ta bogatstva brižnim supružnicima nisu prepreka da paze na svaku kunu a i da ne izgube koju sudsku parnicu. S ciljem zaštite sudske parnice gospođa Vesna si isposlovala vođenje parnice protiv supruga. Zamjenica predsjednice suda odbila je čak i zahtjev suprotne strane za izuzećem sutkinje Žužić.
Više
I to sada ne bi bila nikakva novost za građane Hrvatske, o goričkom sudu već je pisano , da se nije javio Ministar pravosuđa, Ivan Šimonović. Ministar se čudi i traži istragu.
Možda bi ministar mogao nešto reći i o Žužićevoj zastari na prekršajnom sudu. Da čovjek ne povjeruje, zastara nastala zato što Žužića poštar nije našao doma.
Nije li mu mogao ostaviti poruku da dođe po kovertu u poštu? Bi li i slučaj Fintić u zastaru da ga poštar ne nađe?
Više
Zašto Šimonović traži istragu? Koje su njegove ovlasti i što će njemu mafija dozvoliti da učini? Hoće li smijeniti vd predsjednicu i za kaznu je imenovati sa uskočku sutkinju? Poput Lozine? Šimonović, baš kao i ministar policije Karamarko nisu od imenovanja napravili ništa bitnog u svojim resorima. Oni su zaslužni za dojam da se nešto radi, da se nešto rješava. Konkretnih rezultata nema. Rezultat bi trebale biti pravomoćne presude ili barem presude. Presude u skladu s zakonima a ne željama moćnika. Međutim presuda za "visoku" korupciju, gospodarski kriminal, ubojstva i eksplozije nema. Zatvore pune nevini i napušeni.
U javnosti se slikaju samozadovoljni ministri koji svojim osmjesima bude lažne nade. Hrvatskoj su potrebne reforme. Prave istinske reforme koje će prisiliti sve sudionike u policiji, odvjetništvu i pravosuđu da svoj posao rade odgovorno i u skladu s zakonima. Te reforme ne smiju biti odrađene za europu, one moraju biti provedene za građane.
Ne može se vjerovati da će iluzionisti poput Karamarka, Bajića i Šimonovića pokrenuti i provesti nešto pozitivno. Dokaz za tu tvrdnju vidimo u kaosu koji nas okružuje. Oni su sukreatori kaosa.
I za kraj jedan vic: Osnovano povjerenstvo za suzbijanje korupcije

Na čelu novog povjerenstva, kao nacionalna koordinatorica, bit će premijerka Jadranka Kosor, a u njega ulaze i ministri Damir Polančec, Tomislav Karamarko, Radovan Fuchs, Darko Milinović, Ivan Šuker, Božidar Kalmeta i Davorin Mlakar.
Uz njih, novo će povjerenstvo činiti i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, glavna državna revizorica Šima Krasić, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan, kao i predsjednica Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave Vlasta Pavličević.Više

Uz ovaj sastav ime bi trebalo biti: Povjerenstvo za unapređenje korupcije! Tada to ne bi bio vic.


E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)