Home

Datum: 27.09.2009

Jadranka suspendirala zakone, Zoki samo statut


Nekad davno dok su naši preci živjeli u pećinama, sudeći prema pronađenim dokazima poput pećinskih crteža, u primjeni je bio zakon jačega. Taj jači odredio je pravila po kojima se živjelo ali i pravila koja su sankcionirala one koji nisu poštivali pravila. Nešto slično postoji i kod nekih životinjskih vrsta koja žive u čoporima.
Za primjer, tako se ponašaju u životinjskom svijetu, majmuni, a u ljudskom svijetu Hrvati. Za razliku od nas, životinje u čoporu ne pričaju da imaju demokraciju i demokratske zakone.

Recimo Statut građanske udruge ili političke stranke bi trebao biti temeljni zakon po kojem se utvrđuju sva ostala pravila ponašanja i rada te udruge ili stranke.
Međutim poštivanje Statuta za SDP je moguće samo kada se to njenom predsjedniku učini korisnim. Zakon jačega.
Primjer za nepoštivanje stranačkoga statuta upravo imamo priliku gledati ovih dana. Odgođeni su unutar stranački izbori iako to Statut ne predviđa. Razlog odgode po čelnicima SDP-a je priprema za Predsjedničke izbore i podrška njihovom kandidatu, Ivi Josipoviću.
Po drugima razlog odgode je strah od kandidature Milana Bandića za predsjednika RH i predsjednika zagrebačkog sdp-a.
Svim zainteresiranim članovima SDP-a nije bilo omogućeno kandidiranje za predsjednika RH na unutar stranačkim izborima. Omogućeno je bilo samo Josipoviću i Jurčiću. Rezultat takve "demokracije" je moguće Bandićevo vanstranačko kandidiranje u predsjedničkoj kampanji.

Pored toga već duže vremena zagrebački sdp nije pod kontrolom vrha stranke i predsjednika im, Milanovića. Na posljednjim lokalnim izborima, odnos zagrebačkog sdp-a i centrale bio je kao loša koalicija u kojoj svi varaju.
U takvom okruženju jučerašnji izlazak Milanovića i Josipovića pred javnost izgledo je poput prvog izlaska komičara pred publiku.
Da zna ispričati vic, onaj Milanovićev 'Spremni smo preuzeti odgovornost i vlast u svakom trenutku i na tome radimo svaki dan i svaki tjedan,' bi stvarno nasmijao publiku. Umjesto smijeha, vic je izazvao, podsmjeh. Pa preuzmtei vlast i odgovornost, za početak,od Bandića u Zagrebu, ako možete?
Na unutar stranačkim "demokratskim" izborima izabran kandidat Josipović, ispričao je vic o svojoj pobjedi na izborima za predsjednika RH. Bio je uvjerljiv poput Bandića kada priča o svom poštenju.

Ne poštivanje Statuta, unutar stranačka "demkracija", rascjep i gubitak Zagreba uglavnom je problem članova te stranke.

Za razliku od Milanovića, Kosor je suspendirala zakone RH i vratila građane u pećine.

Eto primjera.
HEP, utvrđene nepravilnosti. Smijenjena samo, uprava. Nadzorni odbor nagrađen.

Podravka, utvrđen milijunski manjak. Traži se rješenje problema.
U oba navedena slučaja policija i odvjetništvo, zbog veličine kaznenog djela, morali su staviti u pritvor sve osumnjičene sa svrhom zaštite svjedoka i dokaza.
Vlada je morala smijeniti svoje predstavnike u skupštinama tih trgovačkih društva i imenovati nove. Skupštine su morale smijeniti Nadzorne odbore i imenovati nove. Nadzorni odbori morali su imenovat privremenu upravu, smijeniti postojeću i raspisati natječaje za novu upravu.
Sve navedeno proizlazi iz odredba Zakona o trgovačkim društvima. Primjer procedure dala je koalicijska vlada Ivice Račana. Nažalost nije i u cijelosti provela.
Klikni za cjeli dokument

Ovako je kriminal rješavala Račanova vlada

Odgovornost za kriminal u tim firmama definirana je u zakonu o trgovačkim društvima. Iz zakona jasno proizlazi da je uprava odgovorna za uredno vođenje poslovnih knjiga i vođenje unutarnjeg nadzora. Pored toga, Uprava je odgovara za izradu financijskih izvješća društva. Ona je dužna izrađena financijska izvješća i izvješće o stanju društva bez odgađanja dostaviti nadzornom odboru i skupštini društva. Po potrebi, uprava je dužna, uz izrađena spomenuta izvješća i uz izvješće o stanju društva dostaviti i izvješće revizora.
Dakle, zakon je jasan, točno se zna što je dužna napraviti uprava, što skupština i nadzorni odbor. Ukoliko uprave, u spomenutim firmama, nisu dostavljale propisana izvješća, ili su ta izvješća bila lažna, uprave za to moraju odgovarati u skladu s Kaznenim zakonom.
Iz Zakona o trgovačkim društvima

Članak 428.

(1) Uprava društva odgovara za uredno vođenje poslovnih knjiga.
(2) Uprava odgovara za izradu financijskih izvješća društva. Ona je dužna izrađena financijska izvješća i izvješće o stanju društva bez odgađanja dostaviti nadzornom odboru i skupštini društva. Ako je potrebno da se obavi revizija financijskih izvješća društva, uprava je dužna uz izrađena spomenuta izvješća i uz izvješće o stanju društva dostaviti i izvješće revizora.

Koliko je poznato uprave se ne tereti da nisu podnoslile izvješća ili da su izvješća bila lažirana. Slijedom navedenog, Skupštine i nadzorni odbori bili su upoznati s financijskim izvješćima i stanjima u društvu. Nisu poduzeli mjere za sprečavanje kriminala i zajedno s upravom moraju odgovarati, barem, za kaznena djela zlouporabe položaja i nesavjesnog poslovanja.
U samim firmama, pored Nadzornog odbora, postoji kao obaveza interna kontrola, postoji radničko vijeće. Angažiraju se vanjski revizori.
Što je s njima? Gdje je njihova odgovornost? Što su oni kontrolirali i nadgledali? Čije interese zastupali.

Slučaj fiktivnog zapošljavanja otkrivenog u HEP-u, otkriven je i u HAC-u. Umjesto suspenzija odgovornih u HAC-u, proganjaju se oni koji su ukazali na nepravilnost.
"Neovisno" odvjetništvo i policija ignoriraju zakone, ne provodi istrage po važećim procedurama. Djeluju selektivno, primjenjuju samo one zakone koji pogoduju ili najmanje štete okrivljenima. Ne pritvaraju osobe koje se sumnjiče za milijunske pronevjere. Ne štite svjedoke i dokaze. Za razliku od kriminalca s kravatom, sitni prevarant barem noć provede u pritvoru.

Otkriveni kriminal samo je mali dio kriminala koji se odvija u državnim tvrtkama. Organizacije u tvrtkama nisu u skladu s potrebama proizvodnog ili uslužnog procesa, već prema potrebama organiziranog kriminala. Suspendiran je zakon, korupcijom, ucjenom i strahom se kupuje šutnja.
U provedbu kriminalnih dijela angažiraju se: "stručnjaci", kvazi povjerenstva, odabiru kvarni direktori...
Javno se "nagrađuju": sindikalni čelnici, članovi nadzornih odbora, članovi raznih povjerenstva za odabir roba i usluga, radničkih vijeća...
Zapošljavaju se rashodovani: generali, policajci i špijuni. Oni su zaduženi za sređivanje prijava i sudskih postupaka protiv kriminala u firmama. I ovo su zataškali.
Osobno sam prijavio sindikalne čelnike zbog korupcije. Za odvjetništvo to nije prekršaj. Znam za slučajeve kada je trgovačko društvo poklonilo carini, policiji i ministarstvu prometa osobna vozila.
Znam za slučaj kada je osoba plaćena u jednoj firmi a radi u ministarstvu prometa. Svjedoci smo nezakonitih otpremnina. Otpremnine se isplaćuju podobnima, istovremeno se na poslove zapošljavaju nove osobe, protivno odredbi Zakona o radu.
Isplate se otpremnine a podobni i dalje rade...
Istovremeno na radu ostaju podobni koji su ispunili sve uvjete za mirovinu, preko 65 g. starosti. Ima primjera gdje se radi i do sedamdeset godina starosti...

Sve to, ali i mnogo više, odvija se zajedno s haračem. Odnosno sve to hrani se haračem, pred nosom oporbe koja ne poduzima ništa, osim već spomenutog pričanja šala. Spremni smo preuzeti vlast! Haha haha hahahahaha


E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)