Home

Datum: 23.09.2009

Užas i strava, Hrvatska Vlada i njeno poimanje prava


Sjetimo se onih crnih dana socijalizma i dominacije jedne partije. Partija je brinula o svemu: gospodarstvu, socijali, zdravstvu, obrazovanju, razonodi. Partija je prvenstveno vodila brigu o svojim vojnicima, njihovim obiteljima i simpatizerima.
Građani Hrvatske nezadovoljni jednopartijskom diktaturom, revolucijom su se izborili za više stranački sistem. Sistem koji bi trebao jamčiti svim građanima jednaka prava. Pravo na rad, osnovnu medicinsku zaštitu, ljudsko dostojanstvo...
Hrvatska je dobila demokratski Ustav. Taj Ustav priznaje prava čovjeka, jamči jednakost svakog građana. Sjećam se suza radosnica kada je izglasan. O bože, pa svi ćemo biti jednaki. Imati ćemo iste mogućnosti kod zaposlenja, napredovanja... U bolnicama i školama.
Pametni i vrijedni će profitirati, njima će samo nebo biti granica. Pokvareni i lijeni neće imati šanse. Prošlo je skoro dvadeset godina od onih suza radosnica. Od jednakosti, demokracije i višestranačja nema niti traga. Ostale su suze, ovog puta od srama, jada i bijesa.

Jednostranačje i sve "ljepote" koje s njim idu, ostali su. Primjenjuju se u gorem obliku nego što se to radilo u vrijeme drugova s petokrakom u srcu a sa srpom i čekićem u ruci.
Ovi sada ordiniraju s jednom rukom u džepu građana a u drugoj ruci bezpol palicom mlate nepodobne. Sve s parolom "Imamo Hrvatsku i idemo dalje". Zbog te parole panika u Sloveniji. Oni to idemo dalje doslovno shvatili i blokadu nametnuli. Tek odlaskom Ive, Jaca objasnila da se pod idemo dalje, podrazumijeva, krademo dalje. Slovenci shvatili i ponudili pomoć.
Višestranački sistem je samo privid koji se dobije djelovanjem frakcija. Najveće, ujedno i najmoćnije frakcije su HDZ i SDP. U njihovim imenima, demokracija i socijaldemokracija su samo ukrasi koji nemaju apsolutno nikakve veze s djelovanjem te zajednice i partije.
Dokaz za ovu tvrdnju je stanje u koje su doveli zemlju kao vladajući i kvazi oporbeni. Način na koji su doveli zemlju u prvenstveno moralnu krizu, možemo u živo pratiti ovim sati i dana. Opće poznate afere u Hrvatskoj elektroprivredi, desna frakcija počela je rješavati na uobičajan za pedesete godine prošlog stoljeća. Centralni komitet desne frakcije, znan kao HDZ, sastao se i u burnoj drugarskoj raspravi odlučio da promijeniti cjelokupnu upravu njihovog poduzeća HDZ elektroprivreda. Uprava se mijenja kako bi se zaštitila od "zlonamjerne" javnosti koja negoduje zbog pronevjerenih milijuna i milijuna kuna.
Za kaznu, odlazeća mravlja uprava mora uzeti milijunske otpremnine, zadržati luksuzne limuzine i dvadeset godišnje životne osiguranine. Uf, ovako opasne ugovore mogao je izmisliti (Tipurić) i odobriti (Begović) samo bolesni um. Jedan od tih bolesnih umova, koji je odobrio ugovore kao predsjednik Nadzornog odbora, "kažnjava" se funkcijom predsjednika uprave HEP-a. Bivši nadzornjak kao novi predsjednik uprave idealan je za tu funkciju. S odlazećom upravom dijeli odgovornost za počinjeni kriminal u HEP-u i kao takav će se svojski truditi prikriti tragove zločina.
Lijeva frakcija, poznata kao SDP, sličnu makinaciju, ali u blažem obliku provela je prije nekog vremena u Zagrebu. Smjenili Predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga i direktno s dalmatinskih pašnjaka doveli poslušnog stručnjaka. Rezultat te smjene, prema tvrdnji Bandića su loši rezultati poslovanja.
Nastavak loših poslovnih rezultata treba očekivati i od nove uprave HEP-a. Ta uprava nije izabrana na demokratski način, u skladu s Ustavom. Kod odabira nisu postavljeni kriteriji koje kandidati moraju zadovoljiti, kao što nisu određeni niti ciljevi koji se u mandatu moraju postići.
Vlada nema nikakva zakonska prava uplitanja u upravljanje trgovačkim društvom. Prava ima skupština društva u kojoj sjedi i predstavnik vlade. Međutim, skupština također nema pravo izabrati članove uprave. U Zakonu o trgovačkim društvima jasno piše da skupština izabire samo članove nadzornog odbora.
Prema zakonskoj proceduri Skupština je morala naložiti Nadzornom odboru da provede izbor članova uprave prema kriterijima iz Društvenog ugovora. Nakon provedbe izbora Nadzorni odbor imenuje upravu. No, to je prema Ustavu i zakonima. Ipak Jaca i njena zajednica iznad su tih, za niži stalež, propisanih formi.
Za Zokija i njegovu partiju, zakoni također nisu sveta pisma. Na ponos svojih komunističkih predaka, sdpovska krema pokazala je kako se zaposliti moglo i može voljom partijskih moćnika. U Dubrovniku se ta sdpova rabota dogodila Spisak tko, kada, gdje i u ime koga je zaposlen izašao je na svjetlo dana. HDZ je ogorčen zbog takvog ponašanja lijevog krila. Oni smatraju da su samo oni, HDZ-ovci, ovlašteni za krađe i protuzakonite muljaže.

Kazneni zakon predviđa "nagradu" u vidu novčane kazne ili kazne zatvora do jedne godine za one koji ne omoguće pristup svakom radnom mjestu ili dužnosti pod istim uvjetima. Da postojanje zakona nije dovoljno svima je jasno. Da bi se slučaj procesuirao potrebna je prijava i kazneni postupak. Nažalost nema tko prijaviti a ako netko i prijavi, centralni komitet to obustavi. Pa i državni odvjetnici, suci i njihovi predsjednici članovi su parije, ona ih je izabrala i na funkcije i mjesta instalirala.
Problem u hrvatskoj je upravo jednostranačje s frakcijama koje su u načinu postupanja identični. Jedni vole za sebe reći da im je domoljubna strana jača, drugi opet ističu intelekt kao prednost. Stanje u državi nam govori upravo drugačije. Domoljub ne siluje i ne pljačka svoju domovinu a razumna osoba zna da u uređenom društvu svi živi bolje.
Zbog takvog stanja nema snage u državi koja bi prisilila političare da rade prema zakonu. Njima je dobro i dok se može zaduživati i haračiti promjena neći biti. A promejne će biti teške. Višegodišnji korov u plodnoj zemlji ima duboko korenje.

Da bi slika bila cjelovita pobrinuli su se Socijalistički savez, poznat kao braniteljske udruge i Sociijalistički sindikat radnog naroda poznat kao sindikalne središnjice. Oni ne zastupaju interese svojeg članstva već tiho podupiru partijske frakcije u uništavanju onoga što su građani stvorili radom a obranili krvlju. Te građanske udruge ne smeta nepotizam i diskriminacija. Oni smatraju normalnim da počinitelji kriminalnih djela odlaze uz nagrade, automobile i osiguranje. Njima je normalno da za kriminal ne odgovara uprava, nadzorni odbor, resorni ministar i vlada. Umjesto odgovornosti građanske udruge i partijske frakcije dozvoljavaju krivcima da svojim odabranicima omogući prikrivanje starog i stvaranje novog kriminala.

Pa ako svi misle tako, nešto sa mnom nije u redu, moram potražiti pomoć u Vrapću.


E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)