Home

Datum: 25.01.2009

Jesu li zagrebčani šonje?


Ovih dana konačno smo imali priliku vidjeti kako bi trebalo izgledati zapošljavanje u jednom demokratskom društvu. Zapošljavanje u skladu s člankom 54. Ustava RH, koji svima pod jednakim uvjetima jamći dostupnost svakom radnom mjestu i dužnosti.

Ta ustavna odredba uspješno se izbjegava primjeniti u slučajevima “viših političkih interesa”. Isto tako ”neovisno” pavosuđe zaboravlja kazneno sankcionirati prekršitelje koji zapošljavaju: prijatelje, rodbinu i stranačke podanike protivno zaknu i zdravoj pameti.

Primjer kako se trebaju popunjavati radna mjesta ponudio je Zagrebački holding, koji je raspisao natječaj za izbor i imenovanje radnika na radna mjesta s posebnim ovlastima.

Zagrebački holding u svom oglasu za natječaj navodi da:

kontinuirano radi na povećanju kvalitete svojih usluga, racionalizaciji poslovanja i postignuću ostalih ciljeva iz zacrtanih poslovnih planova. U području organizacije rada Zagrebački holding d.o.o. od 1. siječnja 2009. primjenjuje novu sistematizaciju radnih mjesta koja će omogućiti daljnju profesionalizaciju, te povećanje učinkovitosti i transparentnosti poslovanja. S ciljem odabira što kvalitetnijih stručnjaka koji će rukovoditi poslovanjem Zagrebački holding d.o.o. raspisuje natječaj.

Ovakvim načinom odabira kadrova, osim ustavne odredbe kojom se osigurava jednakost svih građana RH, otvoreno je tržište stručne radne snage. Stručnim osobama, koje nemaju političku ili neku drugu podršku, omogućeno je sudjelovanje u natječaju i, ukoliko imaju najbolje uvjete, zapošljavanje na prestižnim radnim mjestima.

Da li je stvarno došlo do promjena ponašanja u Zagrebačkom holdingu?

Dosadašnja praksa kod zapošljavanja bila je u potpunosti suprotna ovom natječaju. Zapošljavanjem se kupovala oporba iz gradske škupštine. Tako su se udomili Ivankovići, Žagari, Morići, Kovačevići, Lace i slične face.

Sadašnjeg Predsjednika uprave, bez ikakvog natječaja, izabrao je i imenovao, gazda Mile. Nakon, smjene Ljubičića, zbog “iznimnih” rezultata, Bandić udara na pravni sistem i pozva Čovića da bude predsjednik uprave. I eto, malo diskriminacije, malo kaznenog dijela, malo bure u javnosti i Čović ostao prvi čovjek holdinga. Prvi čovjek DORH-a, Bajić, pažljivo proučava zakone i očito još nije shvatio što je to diskriminacija pa nije reagirao na ovu Bandićevu ali, i na barem tisuću drugih diskriminacija.

Zagrebački holding je oformljen sa svrhom racionalizacije poslovanja gradskih poduzeća. Nažalost, praksa je pokazala da je raconalizacija ostala samo pusta želja. U holdingu, suprotno od očekivanja, poslovanje je još više, ne transparentno, a troškovi poslovanja, veći. Holding se prezadužio, bavi se poslovima koji nisu u njegovoj domeni, poput: stanogradnje, preprodaje zemljište i sličnim špekulacijama.

U nekim podružnicama, poput Zagrebačkih cesta, utvrđen je kriminal, krađe, nasilje.

Neke podružnice, poput ZET-a u velikim su gubicima. Te promašaje plaćaju građani, a istovremeno se njihovi zahtjevi ne poštuju, primjer Cvijetnog trga i prostornog plana.

Svim navedenim, ali i s puno toga što se ne vidi ili nije navedeno, upravlja gradonačelnik Milan Bandić, kao jedini član Skupštine trgovačkog društva, Zagrebački holding.

Skupština trgovačkog društva trebala bi biti sastavljena od predstavnika vlasnika tog trgovačkog društva. Skupština Zagrebačkog holdinga sastavljena je od jednog člana, Milana Bandića, SDP-ovog gradonačelnika. Stoga ispada da je SDP: okupirao i otuđio gradska trgovačka društva i sada samostalno upravlja tim društvima u ime grada a za svoju korist.

Da bi se natječaj koji je raspisao holding smatrao ozbiljnim, nečim što treba rezultirati pozitivnim rezultatima, trebalo bi prvenstveno holdingovu skupštinu popuniti predstavnicima vlasnika. Ta skupština trebala bi pokrenuti racionalizaciju i natječaje. Pored toga trebalo bi Nadzorni odbor društva popuniti: odgovornim, stručnim i moralnim osobama. Nažalost većina sadašnjih nije takva.

Uzalud holdingu natječaj kada će Milan Bandić biti taj koji će “izabrati” pobjednike natječaja. Kada će ti pobjednici natječaja na svojim radnim mjestima služiti jedino gazdu Mileta. Gazdu koji daljinski upravlja bejzbol palicama, koji donira i sudove, koji želi svoju policiju i kupuje svoj tenk. Nije Mile šonje. Zna on kako će prevariti svoje birače na predstojećim izborima.

Svestranu pomoć daje mu njegova stranka. Stranka koja druge proziva za ono što sama u Zagrebu prakticira. Bravo Zorane i ti si probuđeni fakin, koji preko građana plaćaš tastove poslove sklopljene s Bandićem.

I na kraju, zašto bi se radilo po ustavu i zakonu? Da li nekog od “elite” u tome prijeći: policija, odvjetništvo i sudstvo? Ne, svi oni dobe svoj dio kolača a narod to plaća.


E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)