Home

Datum: 06.08.2022

Kupa kod Pokupskog i Starog Broda


Ljeti kada su visoke temperature tražimo načina kako se rashladiti. Najčešće spas vidimo na moru, u kojeg hitamo ili o kojem samo sanjamo. Ali rashladiti se može na puno načina. Osim skokom u more, spas od vrućine možemo naći i na drugim mjestima, poput toplica, bazena, jezera ali i rijeka.

A jedna od rijeka koja je čista, bistra i za kupanje spremna je Kupa.

Rijeka Kupa je najduža Hrvatska rijeka u kojoj je izvor i ušće na području Hrvatske. Izvire na nadmorskoj visini od 329 m iz krškog jezerca tirkizno zelene boje u Nacionalnom parku Risnjak kod mjesta Razloge u Gorskom kotaru.
Na svom toku od 296 km, Kupa je jednim dijelom granica između Slovenije i Hrvatske. Prolazi kroz gradove Ozalj, Karlovac, Petrinja i Sisak. U zadnjem dijelu toka, od ušća odre kod Siska pa do ušća Kupe u Savu rijeka je plovna u dužini od oko 4 km.
U ljetnim mjesecima Kupa je pogodna za kupanje te su duž njene obale uređena mnoga kupališta. A upravo smo vidjeli ili gledamo kupališta kod mjesta Pokupsko i Stari Brod
Ali to nije sve Kupa je je pogodna za vožnju kanuom i kajakom. I svakako ne smijemo zaboraviti ribolovce koji uživaju u sportskom ribolovu. a da imaju što loviti, imaju, Kupa je bogata ribom.
Da je kupa atraktivna i da svojom ljepotom i sadržajem privlači ljubitelje prirode, svjedoče mnoga vikend naselja koja su izgrađena uz naseljena mjesta uz Kupu.
Ta vikend naselja često su veća od sela uz koja su napravljena. Upravo su takva vikend naselja i uz Pokupsko i uz Stari Brod.

I sada kada pogledima malo površine uz kupu, sve je zeleno. I stabla i trava su zeleni. Nema gužve, nema ručnika koji čuvaju mjesta. Ali nema niti tipa koji nudi suncobrane i ležaljke. To ovdje uz rijeku nije potrebno, može se ležati na mekanoj travi a hladovinu birati od potpune do djelomične.

Zgodno je vidjeti kako su stanovnici koji žive uz rijeku napravili svoja mala drvena sunčališta, molove. Tu se mogu kupati, sunčati, loviti ribu i vezati čamac.
Ma ljetni raj na zemlji.
Rekao bi da taj svoj raj uz rijeku, privremeni i stalni stanovnici Pokuplja ljubomorno čuvaju kako bi se zaštitili od gužva i osigurali si mir, te zadržali ljepotu krajolika..


E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)