Home

Datum: 23.10.2021

Udbina - grad sunca


Naselje Udbina se nalazi na nadmorskoj visini od 830 m. A zbog svog položaja na drugom je mjestu u Hrvatskoj po broju sunčanih dana (odmah poslije Hvara). Međutim, solarna elektrana ili barem sunčani kolektor u Udbini se ne može vidjeti.

Solarna elektrana kapaciteta 10.29 Mwh gradi se u Podudbini, gdje bi se njenim dovršetkom moglo zaposliti stotinjak radnika i kooperanata.
Pitanje je samo da li je isti broj sunčanih dana u Podudbini koja je u dolini i Udbini koja je na 830m nadmorske visine. Je li lokacija odabrana političkom odlukom?

Samo mjesto i objekti u njemu su loše održavani i sve zajedno djeluje poprilično jadno.
Međutim, nije sve baš tako. Objekt lokalne i državne uprave odudara od ovog vanjskog jadnog izgleda mjesta. Vladajući političari su se potrudili i uredili prostore u kojima borave za vrijeme radnog vremena. Tu je termo fasada, termo stolarija. Upravo onako kako bi trebao izgledati čitav grad.
Drugi objekt koji upada u oči i koji se nikako ne uklapa u izgled mjesta je crkva Hrvatskih mučenika. To velebno zdanje na tri etaže izgrađeno je 2010. godine u općini s 1800 stanovnika od kojih njih preko 55% posto sigurno nisu katolici.

Crkva je izgrađena novcem građana RH, koje nitko nije pitao da li žele financirati tu izgradnju. Država ako je gradila crkvu katolicima trebala je graditi i pravoslavcima. Pa je trebala, za one koji nisu vjernici izgraditi, recimo kazalište.
Hrvatska je sekularna država u smislu statusa države i vjerskih zajednica, a one su odvojene. Odvojenost znači to da država promiče širok, neutralan, tolerantan i jednak okvir za sve građane i druge koji ovdje žive. To je osnova. A onda, naravno, država ne odbacuje religije u smislu da se bori protiv njih.

Financiranje vjerskih zajednica kroz proračun je ne transparentan i nepravedan prema većini vjerskih zajednica i građana koji to plaćaju. Financiranje se mora urediti na način da vjernici plaćaju porez koji se uplaćuje vjerskoj zajednici kojoj pripadaju.
Na taj način bitno će se rasteretiti proračun, novac će se usmjeriti u razvoj a vjerske zajednice će se morati potruditi oko vjernika da im vjeruju i plaćaju porez.
Sada imamo situaciju da se grade crkve poput Udbinske i kapele poput Jeruzalemske na račun svih građana Hrvatske. Imamo slučajeve da se plaćaju renoviranja, obnove katoličkih crkava u Hrvatskoj i Bosni. S druge strane katolička crkva vjernicima naplaćuje svoje usluge i prima od države veliki novac na osnovi vatikanskih ugovora.

A sada ta ista katolička crkva političarima vrača uslugu instruiranjem vjernika za izbore.
Možda to i ne treba čuditi jer su se udružili lopovi i pedofili u državi gdje Predsjednici vlade i države odlučuju o Predsjedniku Vrhovnog suda. Suda koji je neovisan.
I sve to prati i građanima iskrivljeno servira Državna televizija. Televizija čijeg ravnatelja postavlja Predsjednik stranke na vlasti. Neki novinari te televizije srame se kuće u kojoj rade.
No, da ne bi bilo sve tako crno, ima i nešto dobro, još uvijek se iz hrvatske ne mora ići šumom s migrantima, europa nas prima normalnim putevima; cestom, morem, zrakom.


E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)