Home

Datum: 16.09.2020 15:04:51

Put od super junaka do običnog bezveznjaka


Koliko smo uspjeli vidjeti u njegovom dosadašnjem haranju planetom, korona virus je katastrofalan, od njega ljudi umiru, teško im oštećuje organe. Za njega još nema efikasnog lijeka niti cjepiva. Zbog tog virusa države su pretrpjele velike gubitke, smanjuje se proizvodnja, nestaju radna mjesta. Nezaposlenost je u velikom porastu. Sve veća je stopa siromašnih, gladnih. Sve u svemu, kao i kod svake katastrofe, potrebno je angažirati stručnjake i pokušati riješiti ili ublažiti nastalu štetu.
Hrvatska politika, nažalost, posljednjih tridesetak godina preferira poslušnost umjesto stručnosti i to u svim dijelovima društva gdje politika ima utjecaj.

Svi šefovi u bolnicama, državnim firmama i institutima su vojnici političke i financijske moći. Isto tako je sa sucima i državnim odvjetnicima.
Dakle ti "politički eksperti" koji upravljaju državnim zdravstvom, pravosuđem i ekonomijom, nisu stručni. Oni su poslušni. Bezpogovorno izvršavaju naloge onih koji ih drže na uzici. Za poslušnost su nagrađeni visokim plaćama i privilegijama.
Primjera za navedeno ima bezbroj, no navest ću svježi primjer, Rješenje Ustavnog suda o zakonitosti odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite. Prema tom rješenju odluke Stožera su u skladu s ustavom, osim odluke kojom se privremeno ne dozvoljava rad trgovinama nedjeljom.
Dakle, stožer je skoro pa bio u skladu sa zakonom. Pa neka za sada to bude tako, ali postavlja se pitanje koliko su odluke stožera bile stručne?

Pa krenimo redom.
I sada, covid-19 je novi, skoro nepoznat virus i sve mjere koje su bile poduzete bile su i još su eksperiment.
Podsjetimo se, hrvatskim građanima, u jednom trenutku "stožer" je ograničio kretanje na općinu, zatvorili su neke trgovine, restorane i hotele, proizvodne i uslužne pogone.
Pred turističku sezonu, "stožer" je odustao od većine mjera, one koje su ostale nisu bile obvezujuće za neke poput političara i crkve.
Rezultat tih prisilnih eksperimenata su
veliki gubici u skoro svim djelatnostima za vrijeme zatvaranja, ili kako to političari vole reći, za vrijeme Lockdowna.

U drugom dijelu, vrijeme prije i za turističke sezone, došlo je do prevelikog otvaranja, granica, lošeg odabira mjera, loše kontrola tih mjera.
Sve je to rezultiralo velikim brojem zaraženih, povećanju umrlih te zatvaranjem granica od strane država iz kojih nam dolaze turisti.
Iz ovog kratkog opisa jasno proizlazi da su mjere bile loše uravnotežene, prvi dio previše zatvoren, drugi dio u službi turističke sezone, državnih izbora i podilaženju moćnim tajkunima i crkvenim moćnicima.

Kratki rezime dosadašnjeg rada nacionalnog stožera civilne zaštite svodi se na jedan "gemišt", struke i politike. U prvom dijelu omjer struke je bio veći ali se s vremenom mijenjao u korist politike. Sada to više nije gemišt, već nešto poput svete vodice. Stožer je izgubio povjerenje građana.
Ovaj rezime dokazuje i popularnost "stožerista" koje je javnost u početku epidemije doživljavala kao junake, a sada kao bezveznjake.

Postavljam si pitanje hoće li ovi "kvazi stručnjaci" iz stožera, uprava bolnica i odjela, sada kada je više oboljelih od bolničkih kapaciteta, jednako tretirati sve oboljele ili će prednost na respiratoru imati politički i financijski sponzori. Ostali će se spominjati kao, nažalost preminuli.

Situacija sa koronom je ozbiljna i treba ju ozbiljno rješavati. Potrebno je upravljanje ovom krizom prepustiti stručnjacima, znanstvenicima. Ne samo medicinskih područja već svih područja koja su zahvaćena krizom. Njihove odluke moraju se temeljiti na znanosti. Politika uvijek može promjeniti takve odluke ali neka to radi javno, da se zna što je politika, što struka.

Nažalost, stručnjaci u hrvatskoj su ilegalci, djeluju iz šume. Zlostavljaju ih režimski poslušnici koji su na položajima i koji se boje da će ih svaki stručni rad ugroziti. Dokazani stručnjaci osuđeni su na poniženja ili migraciju.

Da bi se stanje promijenilo Ustavni sud treba preispitati zapošljavanja i imenovanja u državnim službama, bolnicama, sudovima, odvjetništvima...
Da li su ta zapošljavanja u skladu s Članak 55. Ustava koji navodi:
Svatko ima pravo na rad i slobodu rada.
Svatko slobodno bira poziv i zaposlenje i svakomu je pod jednakim uvjetima dostupno svako radno mjesto i dužnost.
U skladu sa navedenim Ustavnim odredbama prema članku 125. Kaznenog zakona, zatvorom do tri godine kazniti će se onaj koji ne poštuje jednakost kod zapošljavanja i napredovanja

Javna je tajna da se zapošljava protivno zakonu, u medijima se spominju uhljebi, uhljebljavanje. Sve je to nezakonito, nitko ne reagira. Što radi državno odvjetništvo, inspekcija rada?
Eto, mediji su objavili da je smijenjeni ministar Marić iz plenovićeve prošle vlade uhljebljen u HAC-u . Ako je uhljeblje oda je to nezakonito i odvjetništvo mora reagirati.

Ali sve te odredbe Ustava i zakona o jednakostima i pravima, građana i radnika, mrtvo su slovo na papiru. Nije mi poznato da li je itko kažnjen zbog nezakonitog zapošljavanja.

Upravo zahvaljujući zaobilaženju tih odredbi, većina sudaca, državnih odvjetnika, ravnatelja i voditelja došli su do položaja i privilegija koje im stručno i moralno ne pripadaju. Da bi građani došli do temeljnog ljudskog prava, jednakosti, očito će biti potrebna revolucija, jer privilegirana klasa podrepnih muha neće se dobrovoljno odreći pozicija.


E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)