Home

Datum: 04.11.2019

Kolindina zavjesa i Zokijeva petokraka


Naoko izjava o željeznoj zavjesi i zvijezdi petokraki javnost je to proglasila glupošću, što te i slične izjave svakako jesu?
Pitanje je sada da li su predsjednički kandidati Gvozdana Grabar Kitarović i Zvjezdan Milanović stvarno glupi ili je u igri nešto drugo?
Željezna zavjesa i zvijezda petokraka, prema Gvozdani i Zvjezdanu, simbol su jednog mračnog vremena do devedesete godine, odnosno do Tuđmana, HDZ-a i SDP-a. U tom, po njima, vremenu kada su građani bili zarobljeni u granicama države, bili iskorištavani i ponižavani, a sve pod zvijezdom petokrakom, život je bio skoro pa nemoguć.
No, stanje je bilo sasvim drugačije, država je bila socijalna, pružala je sigurnost svim građanima. Vlasništvo je bilo većinom društveno, radnici su upravljali poduzećima, imali su kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, besplatno školovanje, putovali su svijetom bez ograničenja...
Nije bilo ekstremno bogatih. Crkva je bila odvojena od države.
I tako je sve to bilo do vremena kada su, ovi koji su preuzeli imovinu građana, organizirali i provodili nacionalistička divljanja koja su dovela do rata. Za vrijeme rata, kada su građani i radnici ratovali, kriminalci su im otimali poduzeća, tvornice, njive, šume.
Poslije rata, ti koji su oteli vlasništvo građanima, organizirali su državu po svojoj mjeri.
A to su kapitalisti, korumpirani političari i pravosudni dužnosnici, lakomi crkveni moćnici.
Ta država, po njihovom receptu, nije održiva. Nije prirodno da manjina vlada i eksploatira većinu.
Građani su sve više svjesni da su prevareni i da su nakon promjena u devedesetim otišli na lošije.
I sada se tu pojavljuju Gvozdana i Zvjezdan koji pokušavaju stvoriti sliku pakla u vrijeme bivše države. Očito da nacionalizam i fašizam nije dovoljan da bi prikrio sav smrad ove države pa se krenulo u falsificiranje bliske prošlosti.
A ovi koji su prihvatili uloge trojanskih konja pa glume predstavnike građana a rade za kriminalce, gori su i od tih za koje rade. Oni su izdajice svoga naroda.
Međutim, do promjena će doći, one su neminovne. Država mora biti na usluzi svim građanima, mora biti socijalna. Mi smo takvu državu imali samo smo ju trebali dograđivati u skladu s vremenom i uvjetima. Još uvijek to možemo napraviti.


E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)