Home

Datum: 24.06.2019 07:30:41

Hrvatsku pogodio kleptomanski kapitalizam s katastrofalnim posljedicama


Naša jadna, sve više poprima oblik feudalne države. Njom upravljaju popovi i veleposjednici. Da bi u cijelosti bila feudalna potrebno je iseliti još nešto građana i uvesti strane robove. Po tom će se zatvoriti granice a demokraciju će provoditi policija i vojska. Sva pozitivna dostignuća koja su stvorena u socijalnoj državi, državi građana, u vremenu do devedesete godine su poništena.

Htjeli mi priznati ili ne, država je uništena, poharana, osiromašena i osramaoćena.
I to još nije konačno, uništavanje se nastavlja pojačanom brzinom.

/

U državi je svakim danom sve manje stanovnika i radnika. Država manjak radnika nadoknađuje uvozom radne snage iz nekih egzotičnih država, umjesto da pokuša otkloniti razloge zbog kojih njeni radnici, uglavnom, trajno iseljavaju.

Uzrok ovog katastrofalnog stanja u državi je kapitalizam, točnije, hrvatska varijanta kapitalizma. Hrvatski kapitalisti, možemo ih zvati i poduzetnici, u velikoj većini podrazumijevaju svoje proizvode i usluge kao sredstvo njihovog bogačenja. Oni samo žele puno, jako puno novaca. Ne žele ulagati u razvoj svojih proizvoda, u proizvodne pogode, u radnike, edukaciju.
Mitom, korupcijom, ucjenom i sličnim metodama oni plasiraju svoje proizvode na hrvatsko tržište. Takvi proizvodi su loše kvalitete i visokih cijene. Nisu konkurentni na tržištu izvan Hrvatske. Za razliku od nekonkurentnih proizvoda, radnici, koji se eksploatiraju preko dopuštenih granica, ponižavaju, koji su potplaćeni, sa nesigurnim sutra; cijenjeni su i poželjni na europskom tržištu rada. Stoga je sasvim razumljivo da hrvatski građani odlaze tamo gdje mogu raditi i živjeti s dostojanstvom. Da ne bi bilo zabune, kapitalistima i drugdje u svijetu cilj je stjecanje što više novca. Za razliku od naših kapitalista, uspješni kapitalisti, recimo iz Njemačke gdje naši radnici masovno odlaze, ima tržišno prihvatljive proizvode. Njihovi proizvodi su cijenjeni i prisutni u hrvatskoj, europi i svijetu. Oni ulažu u razvoj proizvoda, u proizvodne pogone, u zadovoljstvo radnika. Uz sva ta ulaganja njihov proizvod je cijenom prihvatljiv i kvalitetan.

Ovaj primjer njemačkog proizvoda, kojima hrvatski slični proizvodi ne mogu konkurirati kvalitetom i cijenom, a troškovi proizvodnje u hrvatskoj su niži, jasno ukazuje na katastrofalno stanje našeg poduzetništva.
Sve te hrvatske poduzetnike i njihove pomagače koji se koriste mitom i korupcijom, bilo kao davatelji ili primatelji mita, moramo nazvati pravim imenom, kradljivci. Kleptomani. Zločinačka organizacija. Na žalost ti kleptomani nisu samo u poduzetničkim krugovima, sami poduzetnici ne bi mogli napraviti puno štete, već ih ima u svim dijelovima društva. Kleptomani su u politici, policiji, vojsci, crkvi, pravosuđu, odvjetništvu i građanstvu. Povezani su trajno ili se povezuju po potrebi pa čine zločinačku organizaciju.

Udružena kaleptomanija svojim bolesnim ponašanjem prisilila je puno građana da odu iz ove bolesne države. Svojim odlaskom ostavili su jasnu poruku, ne želimo biti robovi poslodavca, pokvarenih političara, podmitljivog pravosuđa, pohlepne crkve. Promjeniti se.
Kleptomani nisu shvatili poruku koju su im ostavili građani kod iseljavanja, već su iseljavanje shvatili kao novu priliku za bogaćenje. Rastrčali su se agenti po svijetu tražeći nove žrtve koje bi trebale raditi za male novce. Traže se radnici koji bi u hrvatskoj radili, da bi bili siromašni. Vjerojatno, uz pomoć raznih trikova naći će se nešto radnika koji će kratkotrajno popuniti neka radna mjesta za koja nisu potrebna posebna znanja.
Dugotrajno to nije rješenje. Uvoz radnika isplativ i održiv je samo kada se zbog povećanog razvoja otvaraju nova radna mjesta, a nikako za popunjavanja radnih mjesta koja su radnici ostavili jer od njih nisu mogli živjeti.
A što je sa popunjavanjem radnih mjesta gdje su potrebna određena znanja? Bolnice na primjer? Kleptomane ne zanimaju bolnice, oni imaju novaca i liječe se tamo gdje su najbolji stručnjaci. Za obične građane, smatraju, uvijek će biti neki uvozni radnik koji će ga sahraniti.

Ovaj kratki prikaz dočarao nam je katastrofu koju je prouzročio kleptomanski kapitalizam. Hrvatska je još uvijek pod utjecajem te katastrofe. Kleptomanima je pojačan apetit, osjećaju se moćno a štete su sve veće. Da bi se došlo do promjena, prvo je potrebno zbrinuti kleptomane u odgovarajuće ustanove, psihijatrijske i pravosudne.
Promjeniti i dopuniti zakone kojima bi se osigurali veći stupanj demokracije, odgovornost političara, predstavnika građana, zastupnika.
Omogućiti da svi građani republike Hrvatske budu ravnopravni, da imaju jednaka prava. Zabraniti da političari svojim odlukama biraju podobne kadrove. Kadroviranje mora biti na demokratski način. Odvojiti vjerske zajednice od države, škola, fakulteta.
Zatim je potrebna reorganizacija države na svim razinama. Ta reorganizacija mora smanjiti broj političara i državnih službenika a državne službe učiniti efikasnijim, i u službi građana.
Mora se reorganizirati pravosuđe na način da sudovi rade po zakonu, a ne kao do sada, da su sudovi zakon. Zakonom o radu mora se osigurati veći utjecaj radnika, ne političara i podobnih sindikalista, u upravljanju tvrtkama.
Državnim i javnim poduzećima moraju upravljati radnici kao predstavnici građana, nikako političarski podobnici.
Poreze ukinuti, ostaviti samo za funkcioniranje države.
Reorganizacijom države smanjili bi se troškovi države i stvorili uvjeti za smanjenje poreza. Proizvođačima i davateljima usluga osigurati uvjete za poslovanje na temelju kvalitete proizvoda i usluga a ne mita i korupcije.
Sve te mjere trebale bi utjecati na stvaranje uvjeta za ugodan rad i život u Hrvatskoj. Uz sve navedeno ostaje pitanje, koliko je potrebno vremena da Hrvatska bude država zadovoljnih građana? I da li smo sposobni to napraviti.

Ako sami ne možemo stvoriti uvjete za funkcionalnu državu, raspišemo natječaj za koncesiju. Dobar koncesionar imao bi šanse naučiti nas za trideset ili pedeset godina, kako organizirati, raditi i živjeti u državi građana.


E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)