Home

Datum: 24.08.2018

Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor mora se izmjeniti prije izbora


Važeći zakon o izborima kreiran je tako da saborski zastupnici odgovaraju strankama odnosno vođama stranaka. Kandidate na izborne liste stavljaju Predsjednici stranaka i eventualno uži krug suradnika po vlastitim kriterijima. Na izborima birači mogu birati samo listu stranke ali ne i zastupnika. Zbog takvog načina izbora, zastupnici služe onima koji su ih izabrali, stavili na liste. Stranci, odnosno šefu stranke a ne građanima.

Na taj način šefovi stranaka mogu trgovati s mjestima za izborne liste. Svatko tko ima dovoljno novaca može platiti i staviti na listu svojeg "zastupnika". Kasnije uz još nešto novaca taj zastupnik može dogurati i do funkcije ministra. I u potpunosti je jasno da će se takav čovjek zalagati za interese onog tko mu je platio napredovanje. U trenutnoj vladi, s obzirom na način vladanja, svi ministri i premijer imaju svoga sponzora, tajkuna ili kriminalca.

Za primjer takve manipulacije može se navesti sadašnji ministar financija Marić. Njega su mediji optužili da je Todorićev igraća. Nešto prije govorilo se da je negdašnji ministar unutarnjih  poslova, Ostojić, bio Pavićev čovjek ( vlasnik bivše EPH grupe). Pa, bila je priča da je bivši guverner narodne banke, Rohatinski, također bio Todorićev igrač.

Trenutno u saboru sjede zastupnici koji su postavili, za HDZ Andrej Plenković i za SDP Zoran Milanović. Prema tome većinu zastupnika kontroliraju Plenković i Milanović i ti zastupnici evidentno ne rade za građane.

Da bi se stanje promjerilo i da bi građani stvarno na izborima birali, potrebno je jako malo, izmijeniti nekoliko članaka  Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

1.  potrebno je izmjeriti, pravo sa jedan preferirani glas,  na pravo sa barem pet preferiranih. (čl. 38. ),

2. Izbaciti cenzus, odredbu kojom preferirani glasovi za pojedinog kandidata moraju imati 10% glasova koje je osvojila pojedina lista. (čl.40),

3. Dodati članak da glasač na listu može upisati jednog kandidata po svom izboru.

Primjenom ovog prijedloga zastupnici više ne bi bili odgovorni strankama ili pojedincima nego glasaćima koji ih biraju. Takvi zastupnici, ali i stranke u cjelini, morali bi, ako žele biti opet birani, raditi u interesu glasaća. 

Anonimni, loši, bahati, pokvareni i lijeni kandidati ne bi mali šanse pa ih sigurno ne bi nitko kandidirao...

Ovaj prijedlog je minimum koji bi trebalo provesti prije izbora. Izbore treba provesti što prije jer će ova vlast uništiti državu, raseliti građane. Oni lažu, vrijeđaju, iskorištavaju, štiti kriminal. Vrijeme od nastanka države je pokazalo da postojeći zakon o izborima nije dobar. Da se temeljem njega organizirala skupina kriminalaca koji su uništili državu. Ušli su u sve pore društva. Bez promjene zakona ne smijemo izaći na izbore.


Kako to provesti?

Ukoliko se prijedlog ocijeni korisnim, građani se moraju organizirati i ponuditi prijedlog parlamentarnim strankama da ga puste u saborsku proceduru. Svakoj demokratskoj stranci u interesu je da građani biraju.

U slučaju neuspjeha  putem sabora biti će potrebno izaći na ulice i prosvjedima doći do cilja.

Tek kada se izborni zakon izmjeni, omogući građanima da biraju i budu birani, izaći na izbore. Po izborima formirati će se vlada i parlament po volji građana. Njihov zadata će biti da reformiraju državu, počevši od dijelova koji su od vitalnog značaja, zdravstvo, pravosuđe. E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)