Home

Datum: 21.12.2015

Tko stoji iza koga?


Jedna od dilema koja je stalno prisutna u javnosti je, tko stoji iza koje političke stranke ili liste? Po tom pitanju najviše su interesantni "veliki" oni koji vladaju ili koji misle vladati. Mali, stranke, liste i manjine manje su bitni, oni su uglavnom trgovci na malo koji se prodaju za neke privilegije njihovih istaknutih članova. Kokošari. Dio malih koji su pokušali biti neovisni, dosljedni svojim uvjerenjima i nisu podržavali vladajuće i kokošare, jednostavno su uništeni ili usisani u koalicije.
Odgovor na pitanje tko iza koga dahće, trebalo bi pročitati u djelovanju i rezultatima tih stranaka i lista.

Hrvatskom od njenog postanka pa do sada vladaju dvije stranke uz podršku kokošara. U tom vremenu hrvatska se preko svake mjere zadužila, uništila industriju, izgubila radna mjesta, promrežila se korupcijom. Pravosuđe je izvan kontrole, korupcija i kriminal raširili su krakove po svim dijelovima društva. Ne procesuiranju se kapitalni primjerci utvrđenog kriminala, nezaposlenost je velika sa tendencijom porasta, povećava se broj siromašnih i istovremeno povećava se bogatstvo odabranih. Banke su nedodirljive. "Udbaši" zaštićeni. Katolička crkva privilegirana i u nekim segmentima dominantna. Na istaknutim političkim i sigurnim položajima nalaze se bivši špijuni, komunistički lideri i njihovi potomci.

Na ovogodišnjim izborima za Sabor, SDP i HDZ nisu imali reformske programe. Njihov cilj je bio zasjesti na vlast, podijeliti meke stolice sa koalicijskim kokošarima i nastaviti tako dok hrvatska ne propadne.

Pored vječno vladajućih i kontinuirano državu u propast vodećih, imamo nezavisnu listu Most.
Most je sastavljen od osoba koje su se više manje dokazale na svojim dosadašnjim poslovima. Dali su si truda i napravili program s kojim su na izborima postigli jako dobre rezultate. Ispalo je da bez Mosta, vječite štetočine ne mogu složiti vladu. Krenulo se u dogovore. Dogovori su se pretvorili u rat. Početna situacija je bila kao sukob kriminalnih organizacija. Kupovalo se, trgovalo, ucjenjivalo, prijetilo, vređalo, omalovažavalo. Tek nakon kasnog palenja DORH-a i policije, dio aktivnosti su se premjestile izvan očiju javnosti. Javno se nastavio rat informacijama i lažnim informacijama u medijima.
Sve postizborno vrijeme Most nudi suradnju koalicijama SDP-a i HDZ-a, predlaže reformu društva i zajedničku vladu koja bi te reforme provela. Svi se slažu da su reforme potrebne ali ih SDP i HDZ ne žele provesti. Za provedbu potrebna je 2/3 većina u Saboru, što znači vlada SDP-a, HDZ-a i Mosta. Kako SDP i HDZ ne žele zajedno u reformsku vladu, jasno je da ne žele promjene u društvu. Ne žele dvotrečinsku većinu u Saboru koja bi provela reforme.
Oni žele vladu poput dosadašnjih vlada, gdje dominira premijer i upravlja vladom i parlamentom. Vladu koja radi na promjenama koje pogoduju onima koje oni predstavljaju. A to su: tajkuni, banke, crkva, kriminalci, suci, odvjetnici...
Za javnost različiti ali po rezultatima i načinu vladanja SDP i HDZ su identični. Oni su "demokratsko" oruđe tajkunima, bankama, crkvi, kriminalcima, sucima, odvjetnicima za koje rade.
S druge strane, prema do sada viđenom, Most insistira na promjenama koje bi zaustavile propadanje države, ne žele privilegije, prihvaćaju obaveze, izlažu obitelji i sebe pogibeljima. Ne rade razlike kod navodno lijevih i navodno desnih. Ne odgovaraju na uvrede, podmetanja, otimanje članova. Ukratko ponašaju se onako kako bi to trebali svi demokratski predstavnici građana.
Po ponašanju mostovaca ne može se zaključiti tko stoji iza njih. Iskreno i sasvim je svejedno dok rade kako rade. Ako Most i ne uspije u svom primarnom cilju reforma uz trodiobu vlasti ili sekundarnom cilju, djelomične reforme uz dvodiobu vlasti, uspjeti će razotkriti tko nije za promjene u društvu, odnosno tko je produkt tajkuna, kriminala, krivosuđa i ostale privilegirane elite. Padom maski pasti će i podrška građana vladama laži, kriminala i manipulacija.

Ne treba zaboraviti da su ovakvu državu, zakone, institucije i stranke: tajkuni, špijuni, banke, crkva, kriminalci, suci, odvjetnici godinama gradili da bi bila njima na usluzi. Da im građani služe kao robovi.
Do promjena neće se doći lako.


E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)