Home

Datum: 30.12.2014 12:53:10

Promjena ustava, stihovi i muzika Ivo Josipović, aranžman Zoran Milanović


Korupcija je bez sumnje društvena bolest broj jedan. Ebola društva. Ona razara, uništava sve čega se dohvati. Štete od korupcije su katastrofalnih razmjera. Korupcija je gora od potresa, poplava, cunamija. Njezini učinci u rangu su s ratnim stradanjima. Razlika je u tome što ljudi u ratu stradaju u kratkom vremenskom razdoblju. U korupciji to traje duže.
Hrvatska je teško zaražena tom bolešću i ona se duboko ukorijenila u sve bitne stanice društva. U korupciji zaraženom društvo suspendirano su temeljna načela društva, demokracija i jednakost. Suspenzijom jednakosti kao temeljne ustavne odredbe, suspendiran je i Ustav, a samim time suspendirani su i zakoni koji se baziraju na Ustavu. Uspostavom jednakosti riješiti ćemo se korupcije

Kako nastaje korupcija?

Ustav Republike Hrvatske
Članak 3.

Sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava

Kako je korupcija nepotrebna i besmislena u privatnom sektoru. Recimo, Janko ne treba podmititi Marka da bi mu Marko dao posao uređenja kuće, a po obavljenom poslu Marko bi nagradio Janka i dao mu kovertu sa tridesetak posto. Ne, Janko nema interesa primati mito, on želi najboljeg izvoditelja uz prihvatljivu cijeno i dobru kvalitetu.

Upravo suprotni interesi su u svemu što je u: državnom, županijskom, gradskom, općinskom vlasništvu. Dakle u onome u čemu politika ima svoje prste a čime političari izravno ili neizravno upravljaju. A to su: političke stranke, ministarstva, sudovi, bolnice, državna poduzeća, javna poduzeća...

Sada kada smo definirali gdje korupcija stanuje, lako je utvrditi kako ona posluje.

Političke stranke

Korupcija, Hrvatska verzija, nije spontana pojava, to je dobro organizirana neman koja se razvijala i prilagođavala uvjetima u razdoblju od proteklih preko dvadeset godina. Ta dobro organizirana bolest društva svoje temelje ima u političkim strankama. Političke stranke kontroliraju i toleriraju cjelokupnu korupciju u državi.
Političke stranke u svoja tijela, na svoje političke funkcije ne postavljaju ljude po kriteriju kvalitete, demokratskim metodama, već nametanjem volje pojedinaca. Takva praksa odabira političara vrijedi od najnižeg položaja u stranci do visokih zastupničkih, ministarskih, premjerskih i predsjedničkih funkcija. Samo takvim odabirom moguće je da nesposobni "tatini sinovi" postanu premjeri i predsjednici države.
Tako odabrani i na mjesta ili funkcije instalirani, postaju poslušni i zahvalni onom ili onima koji ih je instalirao. Bez razmišljanja i pogovora izvršavaju njihove naredbe. Odabrani istim modelom, zaobilaženjem demokratskih i zakonskih okvira, postavljaju, instaliraju, imenuju osobe iz svojih domena. U tom lancu jedina je obveza slušati "svevišnjeg" koji te postavio, sve ostalo, poput: krađa, mita, nepotizma, bahatosti, neznanja, dozvoljeno je.
Lanac političke "sreće" ide od dna političke stranke pa do vrha države, do svih institucija i poluga moći. Stranke su svoj mračnu mrežu isplele u sudovima, policiji, državnom odvjetništvu, bolnicama, zatvorima...
Jezivo je kada Državno odvjetništvo zatvori i optuži Bandića samo za djela koja su nastala nakon njegovog razlaza s SDP-om.
Svuda imaju "svoje ljude", svoje spavaće koji djeluju kada to svevišnji naredi.
Političke stranke povezale su se sa legalnim i ilegalnim organizacijama. Oni imaju svoje branitelje, svoje sindikate, svoje umirovljenike, svoje svećenike i biskupe. Svima njima zajednički nazivnik je korupcija. sve se radi po principu "ti meni, ja tebi".

Zbog korupcije nemamo lijevih, desnih niti srednjih opcija. Imamo maske lijevih, desnih i srednjih iza koji stoje interesni.
Zajedno s korupcijom a u svrhu njenog sprečavanja idu: anti korupcijski i akcijski planovi, etički kodeksi, povjerenstva, promjene zakona i ustava. Sve te akcije samo su sveta vodica ili čaj od kamilice s kojim se ne lijeći ebola.
Svi znamo da bi se riješili korova moramo ga sasjeći u korjenu. Da bi se riješili virusne bolesti nije dovoljno brisati ćelo od znoja. Treba uništiti virus.
Da bi sredili korupciju nije dovoljno kazniti doktora koji je primio bocu pića. Nije dovoljno suditi jednom Premjeru, gradonačelniku i županici. Nije potrebno mijenjati ustav, pisati nove zakone. Se to postoji, sve to Usatv i zakoni imaju ali se ne primjenjuje. Odnosno, ne primjenjuje na sve jednako.

Korijen ili virus korupcije nalazi se u političkim strankama, ključ za rješenje korupcije u rukama je vodstva tih stranaka. Rješenje je jednostavno, usklađenje stranačkih statuta i poslovnika sa ustavom i zakonima republike hrvatske te reizbori.
Ključne riječi za usklađenje trebaju biti, demokracija, jednakost i odgovornost.
Osim demokratizacije političkih stranaka, potrebno uvesti odgovornost za svoja djela i postupanje.
Na primjer, za razne izbore, stranke ili njihovi članovi nude biračima programe. Ti programi su u rangu ljetnog hita, puštaju se samo za izbore. Nakon izbora, programi koji su dobili izbore skoro u cijelosti se zaborave. To nije ništa drugo nego prijevara.
Programi da, ali s vremenskim rokovima izvršenja i sankcijama ako se program ne provodi. Uzmimo Josipovićev predsjednički program u kojem kaže da će promjeniti Ustav. Ok,neka dopuni program i definira do kada će to napraviti i što ako to u tom vremenu ne napravi? Hoće li odstupiti?

Na kraju nameće se pitanje da li je moguće demokratizirati, odnosno dekrimatizirati političke stranke? I da li više u strankama ima snaga koje žele stranku i državu u skladu s Ustavom i zakonima? A i ono najbitnije, hoće li "privilegirani" dopustiti da ih se izjednači s građanima RH?


E mail

Komentiraj

Ispis
  • Premalo je hrabrih Hrvata koji su danas odvažni da se uhvate u koštac sa ovim kriminalcima,prije bi otišli na prvu liniju fronte.Na žalost ovom politikom doći će do obračuna između Hrvata.Puno je poštenih Hrvata kojima je došla voda do grla pa će morati sami ove lopove a pogotovo ratne profitere vatati za vrat.Nažalost to je po meni jedina opcija.  

    pobro, 24.01.2015 16:22:49
  • e pobro nije samo vrijeme u pitanju, moramo i sami nešto napraviti da bi ovo stanje promjenili. pitanje je što napraviti. Javnost je, nažalost, oguglala na kriminal i više se nitko ne uzbuđuje na kriminal. korupcija nam je normalna, od one sitne do krupne. neki i smatraju da je to zakonito :)

    Ivan, 22.01.2015 14:49:32
  • Osamostaljenjem  Hrvaske nažalost zarazili smo se opakom bolasti t.j. korupcijom.Bojim se da ta bolest će potrajati i da se neće moči brzo iskorijeniti.Pođimo samo od ZRZ tu bi po meni treblo odmah procusiorirati odmah desetak zaposlenih.Što mislišiš koliko ih ima u cijeloj Hrvatskoj.Svi koji su sudjelovali u pretvorbi su duboko umočeni u kriminal.Večina njih koji su u Saboru su što direkno a što indirekno povezani kriminalom.Treba proči dosta vremena da se to izmjeni.

    pobro, 22.01.2015 11:00:25
  • Komentara(3)