Home

Datum: 25.11.2011

Poslodavac kupio radnicko vijece za 1000 kuna


"Kolektivni ugovor za Zračnu luku Zagreb d.o.o. je potpisan", u nedjelju 20.11. 2011. slavodobitno je uskliknuo Ante Duić u priopćenju Kordinacije sindikata Zračne luke Zagreb.
Njihov prvi zahtjev a koji je vezan za izmjene i dopune kolektivnog ugovora prihvaćen je gotovo u svim najvažnijim elementima. U ponedjeljak 21.11. 2011. potpisani su i kolektivni ugovori za tvrtke kćeri Zračna luka Zagreb – Ugostiteljstvo i Zračna luka Zagreb – Trgovina.

Stručno povjerenstvo za koncesuju Novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb odlučilo je na svojoj sjednici od 22.11.2011. godine da izmjene i dopune kolektivnog ugovora za Zračnu luku Zagreb budu obveza budućeg koncesionara. Dakle treba naglasiti, izmjene i dopune a ne cjelokupni Kolektivni ugovor. Je li povjerenstvo naručilo te izmjene i dopune?

Bi li se veselili ili bi plakali zbog potpisivanja kolektivnog ugovora radnici Zračne luke Zagreb ne znaju. Paradoksalno ali istinitu, radnici su štrajkali, kako je  referendumskim pitanjima prezentirano, protiv davanja tvrtke u koncesiju. Kordinacija je tvrdila a uprava šutnjom odobravala,  "mrski" koncesionar ugroziti će radna mjesta i prava radnika. Kada ono, nakon štrajka imaju izmjenjen i dopunjen kolektivni ugovor a mrskog koncesionara više ne spominju. Odustalo se i od ostavke direktora Tončija Peovića. On je zaprijetio da će ustati tužbom protiv organizatora štrajka. Organizatori štrajka shvatili su ga ozbiljno, odustali od njegove smjene, a  on od tužbe. Zašto Tonči nije isto tako spriječio štrajk?

Prijedlog izmjena i dopuna kolektivnog ugovor prije potpisivanja, kao i potpisani ugovor i šest dana nakon potpisivanja nitko od radnika, izuzev famozne kordinacije sindikata i uprave nije vidio. Radnici ne znaju za što su štrajkali i zbog čega su se izlaskom na štrajk doveli u situaciju da  im poslodavac uruči otkaz.  Naime,  temeljem Zakona o radu poslodavac može otkazati ugovor o radu sudionicima štrajka, ako je štraj bio nezakonit. A je li ovaj štrajk bi zakonit pokušati ćemo utvrditi u daljnjem tekstu.

S obzirom na situaciju, radnici Zračne luke Zagreb trebaju se jako brinuti. Nešto što nisu vidjeli, za što nisu na referendumu dali odobrenje, dobili su. Dobili su fantomski kolektivni ugovor od kojeg će samo dio biti obveza budućih koncesionara. Taj ugovor ekspresno su potpisali uprava i bog te pita tko u ime radnika. Što ako je ugovorom utvrđeno nešto što ide na štetu radnika? Nešto što se krije i zbog čega su te izmjene i dopune tajne?

Na čemu se temelji sumnja u iskrenost pregovarača u ovom cirkusu:

1.Sindikalne "vođe" osnovale su Kordinaciju sindikata bez  odobrenja članova pojedinačnih sindikata. Zbog navedenoga upitna je legitimnost kordinacije.

2.Prema članku 147. Zakona o radu Radničko vijeće ne smije sudjelovati u pripremi i ostvarenju štrajka. Članovi radničkoga vijeća aktivno su sudjelovali u aktivnostima štrajka i koristili se resursima Radničkog vijeća.

3.Sindikalne vođe i članovi radničkog vijeća od poslodavca primaju novčanu naknadu za rad u radničkom vijeću. Minimalno 1000 kuna mjesečno. Takva primanja u suprotnosti su s odredbom članka 156. Zakona o radu, Poslodavac ne smije članove radničkog vijeća povlašćivati, niti stavljati u nepovoljniji položaj.

4.Članovi sindikata na referendumu nisu glasali za izmjene i dopune kolektivnog ugovora niti je kolektivni ugovor bio tema referenduma.

5.Pregovarački odbor sindikata nije upoznao niti dobio odobrenje članova sindikata za izmjenu i dopunu kolektivnog ugovora.

6.Pregovarački odbor sindikata i poslodavac nisu upoznali radnike Zračne luke Zagreb  s potpisanim kolektivnim ugovorom

7.Direktor prijeti tužbom organizatorima štrajka, organizatori na prijetnju odustaju od smjene direktora.

8.Stručno povjerenstvo za koncesiju novog putičkog terminala kao sastavni dio dokumentacije prihvaća samo fantomske izmjene i dopune kolektivnog ugovora ali ne i cjelokupni ugovor.

Sve navedeno potiče sumnju u iskrenost radničkih "dobročinitelja". Ne može se vjerovati osobama koje primaju i daju mito. Koje su korumpirane. Te korumpirane osobe napravile su nemjerljivu štetu radnicima zračne luke i široj zajednici koja je vlasnik tvrtke. Zbog te korupcije radničko vijeće omogućuje upravi da: ne radi prema praviloniku o radu, kolektivnom ugovoru i zakonima RH.
Zbog toga imamo organizacijski kaos, zapošljavanje bez propisanih postupaka, kršenje radničkih prava, šikaniranje, diskriminiranje i sl. Zbog toga tvrtka nije produktivna. Zbog toga što tvrtka nije produktivna daje se u koncesiju pod nepoznatim uvjetima.
Direktor tvrtke upoznat je s nepravilnostima kod organizacije štrajka i to koristi samo za svoje potrebe. Samo da se odustane od njegove smjene. Sve ostalo nije važno. Organizatori štrajka znaju da su napravili propuste i da bi sud mogao proglasiti štrajk nezakonitim te odustaju od smjene direktora. Ne brine ih što su radnicima obećali smjenu direktora.

Podatak o koruptivnim aktivnostima poslodavca i članova radničkog vijeća pročitali smo u tjedniku Globus. Članovi sindikata tražili su od prozvanih da se očituju o optužbama.
Umjesto očitovanja gospodin Ante Dujić  proglasio je tekst "klasik kreativnog izvješćivanja "udbaškog tipa"..." i zaprijetio da će se osvetiti onima koji stoje iza toga.
Radnici koji su bjanko podržali i održali štrajk zavrjedili su odgovor a ne bljuzgariju o udbašima. Priča o neprijatelju koji njih blati a kojeg oni znaju, stara je prića i uvjek se koristi za izbjegavanje istine. U sljedećoj fazi se ubacuju ustaše i četnici ali i dalje se ne da odgovor.
Stvarno, radnici to ne zaslužuju.

A istina je sljedeća: Radničko vijeće od 2003. godine, je korumpirano od strane poslodavca i čak daje suglasnosti za otkaz ugovora o radu bez opravdanog razloga. Neki od radnika kojima je radničko vijeće dalo suglasnost još uvijek vode sudske radne sporove ali postoje i sudske odluke kojima su poništava otkaz ugovora za kojeg je korumpirano radničko vijeće dalo suglasnost. Životi tih radnika bitno su pogoršani zbog suglasnosti korumpiranih kolega. A istina je, također, da je i Ante Duić digao ruku za otkaz i zaradio 1000 kuna. Nažalost većina od tih korumpiranih radnika i dalje odlućuju o sudbini radnika preko: sindikata, radničkog vijeća i nadzornog odbora u koji se postavljaju bez izbora.

Nadajmo se da će sindikati preispitati svoje članove koji se sumnjići za primanje mita te da će smijeniti članove zločinačke organizacije. Da, udruživanje više od tri osobe radi ostvarivanja nelegalnih aktivnosti, prema kaznenom zakonu, naziva se zločinačka organizacija. To isto, samo za davanje mita,  očekuje se  od skupštine i nadzornog odbora trgovačkog društva Zračna luka Zagreb.
Sigurno da bi za sve bilo bolje da se to sredi u kući nego da u kuću dolazi DORH, odnosno USKOK koji je osnovan baš za borbu protiv organiziranog kriminala.

I na kraju malo matematike:

Broj korumpiranih

Iznos mita/mjesec Iznos mita 1.godina Iznos mita za 8,5 godina  
1
1.000
12.000

102.000

za jednu osobu
15
15.000
180.000
1,530.000
za 15 osoba
Dakle, iznos mita isplačenog petnajstorici "radničkih" predstavnika za 8,5 godina iznosi svega: 1,530.000 kn. Taj iznos mora se uz pomoć pravosuđa vratiti. Ujedno, pravosuđe je dužno na odgovarajući način nagraditi radničke "dobrotvore" i njihove sponzore.


E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)