Home

Datum: 20.10.2011

HDZ-u dva milijuna eura, koliko je dobio Bandić?


Dnevni tisak se zabavlja  „senzacijom“ koja je bila senzacija još 2007. godine. Naime, u proljeće 2007. godine pripremala se izgradnja rukometne arene u Zagrebu.  Glavni pregovarači s izvoditeljima radova bili su tadašnji premjer Ivo Sanader i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Oni, kao političari, pobijedili su stručnjake i nametnuli su svoje uvjete i svoju cijenu.  Milan Bandić uspio je ugovoriti  da Zagrebački Holding nadgleda sve radove na izgradnji umjesto najavljivane zajedničke tvrtke  Vlade i Grada.  Bandića je trebalo sprijećiti.

Danas, kada više nema mjesta u ladicama Državnog odvjetnika, ispliva pokoja teška krađa. Krađa bez kazne. Krađa bez  odgovornosti. Nema odgovornih, ima oštećenih. Građani. Ima onih koji su se okoristili krađom. Stranke, političari i pojedinci.

Jedan od takvih, zločina bez kazne je pljačka „Arena Zagreb“ od najmanje dva milijuna eura. Pljačku su, po svoj prilici, organizirali Sanader i Bandić, a realizirao Bandić.

Svima nam je jasno da političari nemaju što pregovarati  sa strukom. Stručnjaci bi trebali biti ti, koji će temeljem svog stručnog znanja i morala dogovoriti određeni posao i odgovarati za rezultate tog posla. Političar će, organizirati i osigurati uvjete rada stručnjacima, eventualno, potpisati dogovoreno, te otvoriti radove i pustiti objekt u uporabu.

Problemi na Zračnoj luci Zagreb

U primjeru izgradnje Arene Zagreb nije bilo tako: pregovore, dogovore, nadzor, organizaciju vršio je političar Milan Bandić uz podršku političara Ive Sanadera. Sanader nije smio sve prepustiti Bnadiću kao predstavniku grada, već je trebao organizirati kontrolu i praćenje radova i od strane države koja je bila jedan od investitora. Međutim, Bandić je "dobro" odradio svoj posao. HDZ je dobio dva milijuna eura.

Osim što su muljali na Areni, akteri ove priče muljali su i u Zračnoj luci Zagreb. Na zračnoj luci, izvoditelj radova na Areni dobio je bez natječaja posao renoviranja terminala vrijedan 24 milijuna kuna.  Taj posao, osim što je dodijeljen bez natječaja, nepotreban je. Koliko je poznato zračna luka sprema se za izgradnju novog terminala. Zašto onda trošiti toliki novac za stari? Novac nepotrebno utrošen za terminal možda bi bio dostatan da se započnu radovi na izgradnji novog terminala bez davanja zračne luke koncesionaru na upravljanje.  Bez koncesionara bila bi sigurna i radna mjesta i ne bi sindikati zračne luke trebali pripremati štrajk.

Nadam se, a nadam se zadnjih dvadeset godina, da će svi sudionici kriminalnih radnji odgovarati za svoja nedjela. Također se nadam, da će nadležni organi u svojim istragama obuhvatiti sve aktere a ne samo Ivu Sanadera. Pa iz svemira se vidi da su zločinci organizirani u državi, gradu, strankama i trgovačkim društvima.  Poznato je da i bivši predsjednik lobirao za Ingru. Poznato je da jedan od direktora zračne luke, nakon renoviranja terminala otišao u Ingru. Da li postoji još sukob interesa? Moral? Poštenje? 

Nažalost, policija i Državno odvjetništvo ne rade svoj posao. Oni samo stvaraju strogo kontrolirane slučajeve gdje se procesuiraju nepodobni ili ne organizirani pojedinci. Pojedinci nisu, niti su mogli samostalno učiniti štetu poput krađe na izgradnji Arene. Arenu su opljačkali organizirani kriminalci čiji vođa se i danas slobodno šeće i neometano krade Hrvtaskom i Zagrebom. On i dalje rukovodi jednim krakom hobotnice.


E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)