Home

Datum: 06.05.2010

Ubuntu, nova inačica izvrsnog operacijskog sistema za računala


LogoUbuntu je operacijski sistem otvorenog koda za računala, baziran na Linuxu. Izradili su ga vrhunski programeri iz cijelog svjeta. Sadrži: web preglednik, uredski paket, medijske aplikacije, aplikacije za izmjenu poruka i još puno toga. Ubuntu je besplatna alternativa za Windows i Office.

Ovaj uvod je ujedno i objašnjenje zašto sam zainteresiran za Ubuntu. Besplatan je a zamjenjuje skupe Windowse i Office. Osim što moramo sve te Xp-e, Viste i sedmice kupovati, moramo trpjeti teror kod instalacije. Palimo, gasimo, podižemo, čekamo, čekamo… Pa onda upiši ovaj broj, odi prijaviti se tamo, pa se odjavi amo. Da bi taj teror donekle bio prihvatljiv trebate imati moćni stroj. Nabildanih ploča, ramova, gigabajta, diskova. Trebate imati programe za viruse i špijune.Virusi se pišu za windowse i napadaju windowse. Ubuntu nema problema s tom gamadi.

Nakon instalacije nekog od operacijskih sistema Windowsa dođemo to faze da možemo gledati početni ekran. Za dalje potrebni su pogoni za monitore, pisaće, skenere. Potrebno je kupiti i instalirati programe koje želimo koristiti. Za Windowse ništa nije besplatno ili ako je onda se nudi na probu u određenom vremenu. Novac, lova, pare…

Programi za Windowse često se mijenjaju, dograđuju, izdaju nove verzije. Nova verzija, nova kupnja programa. Novi program zahtjeva drugačije, jače računalo. I opet, lova, lova, lova!

Ubuntu, kao alternativa Windowsovom monopolu, nudi puno više od operativnog sistema. Nudi uz os, pogone i bezbroj programa otvorenog koda. Kod instalacije imamo izbor instaliranja na CD ili USB  stik (živa instalacija), instaliranje kao jedinog programa operativnog sistema na računalu ili instalacija uz windows os.

Inačica Ubuntu-a 10.04 isporučuje se od kraja travnja 2010.,  moguć je izbor između verzije za Netbook i za Server. Server verzija nudi se za automatsku dogradnju na ranijim verzijama Ubuntu-a. Dogradnja server verzije na laptop nije mi uspjela. Međutim nova ugradnja netbook verzije ugrađena je na laptop bez ikakvih problema i za sada radi bezprijekorno. Dogradnja server verzije Ubunta na stolno računalo  prošlo je bez puno „uradi ovo ili ono“ i računalo radi dobro.

Za ugradnju Ubuntu-a na netbook i laptop napravio sam „živu“ verziju Ubunta na USB – stiku. Utaknuo sam stik u netbook. Uključio podizanje sistema i uz pomoć funkcijske tipke odabrao podizanje os-a preko usb pogona. Na izborniku sam odabrao podizanje Ubuntu-a. Nakon nekoliko minuta na monitoru se pojavio izbornik i mogao sam početi s radom. Nakon spoja netbooka s internetom, Mozila je bila spremna za surfanje. Bežično spajanje na Internet, preko modema mobitela i bežične mreže prošlo je uz unos potrebnih sigurnosnih podataka.

Uredski programi, alternativa Office-a, instalirani su i odmah nakon podizanja sistema spremni za uporabu. Za promjenu jezika, izbornika i pravopisa, potrebno je odabrati jezik i on će biti instaliran. Odabirom jezika odabrali smo i vremensku zonu, tipkovnicu, valutu.

Za instalaciju dodatnih programa postoji veliki popis programa otvorenog koda koje je moguće na jednostavan način instalirati. Za instalaciju programa nije potrebno pretraživanje interneta.

Potrebne pogone (drajvere), program sam pronađe, ponudi, pokupi na mreži i instalira.

Nakon „žive“ instalacije i uspješne probe, odnosno oduševljenja Ubuntuom, napravio sam instalaciju na tvrdi disk. Odabrao sam opciju instalacije uz Windovse. Instalacija se obavlja automatski iz žive verzije. Nakon odabira „instaliraj na tvrdi disk i djeli prostor s windowsima“, odabrao sam veličinu prostora na disku koji će koristiti Ubuntu i instalacija je protekla bez poteškoća.

Nakon instalacije Ubunta na tvrdi disk, kod podizanja sistema računalo pita želimo li Windowse ili Ubuntu.

Oba OS-a i svi njihovi programi rade bez ikakve promjene nakon ugradnje Ubuntu-a.

Instalaciju Ubuntu-a izvršio sam prije nekoliko dana i trenutno sam u fazi testiranja. Kod Ubuntua me oduševljava: brzina podizanja i spuštanja sistema,brzina rada, lakoća rada, veliki  izbor besplatnih programa, lakoća dogradnje, mogućnost prilagođavanja programa (otvoreni kod).  

U hrvatskoj postoji Udruga Ubuntu korisnika. Na njihovim stranica moguće je dobiti puno korisnih informacija i savjeta.

Jednostavno a jako dobro.  Za sada nemam prigovora, naprotiv imam samo pohvale. Korištenje i vrijeme donijeti će realniju ocjenu.

Za sve koji koriste računalo za: surfanje internetom, razmjenu e- pošte, komunikacije, uredski alat, slušanje glazbe, gledanje i obradu fotografija i filmova, Ubuntu je pravo rješenje. Za one koji žele i trebaju od računala više, i opet je tu Ubuntu ali u kombinaciju s Windowsima. Ako nema programa ili pogona za Ubuntu onda se mogu koristiti Windowsi. Siguran sam da se s vremenom okruženje može u potpunosti prilagoditi potrebama.

Podrškom Ubuntu, ali i svima onima koji proizvode programe otvorenog koda, onemogućujemo  monopoliste da nas ucjenjuju, da nam daju loše i skupe proizvode, da nas prisiljavaju da često mijenjamo uređaje i programe kako bi oni ostvarili veliku dobit.

U vremenu ekonomske krize ovakav proizvoda može donijeti značajne uštede, osobnom i poslovnom budžetu.


E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)