Home

Datum: 08.04.2010

Odluka o tajnosti registra branitelja je neustavna?


Da smo nesposobni, da ne razumijemo demokraciju i da se ne znamo izboriti za svoja prava, zorno pokazuje Registar Hrvatskih branitelja. U registar bi trebale biti upisane osobe koje su stekle status hrvatskog branitelja prema važećim zakonima. Prema tim zakonima branitelji su stekli i neke povlastice. Tko su ti branitelji, koji zadovoljavaju zakonske uvjete i koriste pogodnosti, hrvatskoj javnosti nije poznato. Vlada je proglasila registar tajnim i kao takvog ga ne želi objaviti.

Dakle, oni koji pune proračun ne mogu znati tko je korisnik dijela doga proračuna? Da apsurd bude veći, ovih dana objavljen registar branitelja vladajući proglašavaju neustavnim činom, izdajom, diverzijom, djelom obavještajnog podzemlja.

Uhapšen i ispitan je istaknuti bloger i politički aktivist, gospodin Marko Rakar. Prijeti mu se višegodišnjom zatvorskom kaznom. Sumnjiči ga se da je odao službenu tajnu? Kako? Čovjek ne radi u državnim institucijama i nema dodir s državnim tajnama. Nije, niti ima dokaza da je objavio registar. Očito policijsko nadzemlje želi prikazati šefici Jadranki da oni rade i da uvijek mogu „stvoriti“ krivca i zaplašiti javnost.

Osobno mislim da podaci iz registra nisu i ne mogu biti državna ali i bilo kakva druga tajna i to zbog:
- svatko javno može govori i govori da je branitelj,
- kod nekog događaja (crna kronika, smrtni slučaj, odlikovanja) mediji navode ime. prezime i podatak da je dotični hrvatski branitelj,
- udruge hrvatskih branitelja su javne a njeni članovi su hrvatski branitelji,
- da je netko branitelj znaju prijatelji, suborci, tvrtka gdje branitelj radi,
- organiziraju se javna okupljanja branitelja gdje branitelji javno nastupaju, nisu maskirani, ponosni su...
i tako dalje.


Pa sada podaci o braniteljima su svugdje javani ali u jedinstvenom registru su tajani. To ne može ići i protivi se ustavnoj odredbi o jednakosti. Ali se protivi i borbi protiv korupcije i kriminala. Ne objavom registra lažni branitelji postaju nedodirljivi.
Ovih dana ustavni sud je poništio zakonsku odredbu o naplati kazne za prekršitelje u prometu kojima je izmjereno do 0,5 promila alkohola u krvi. 
Ustavni su suci jednoglasno zaključili kako je riječ o neustavnoj i diskriminirajućoj odredbi jer se neke vozače kažnjava, a druge ne premda voze s istom dopuštenom količinom alkohola u krvi.
Prema tome, hrvatski branitelj treba biti tajni ili javni, ali nikako i javni i tajni. Ako je podatak da je netko branitelj, tajna, onda treba zabraniti da se to bilo gdje javno ističe. Ako nije tajna, onda registar, također mora biti javan.

Zbog navedenog smatram da se ustavnom sudu mora uputi zahtjev o ustavnost tajnosti Registra Hrvatskih branitelja.
S tajnim dokumentima imali smo loša iskustva. Vlada je proglasila ugovor Ine i Mola tajnom. Kada je objavljen bilo je jasno zašto. Prikrivali su kriminal.

I na kraju otkriti ću najstrože čuvanu tajnu. Ja sam Hrvatski branitelj!
Trebam li zbog te izjave u zatvor?


E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)