Home

Datum: 08.12.2009

Stotinu puta ponovljena laž postane istina


Ta stara mudrost iz dana u dan se potvrđuje  u stvarnosti. Možda najbolji primjer dokaza te, sto puta laž = istina,  je zagrebački gradonačelnik i predsjednički kandidat Milan Bandić. On već barem desetak godina iskače u svaku kameru i u svaki foto aparat. Uz svoju sliku ostavlja i poruku, ja sam najbolji, najpametniji, najvredniji, najpošteniji i sve ostalo što ide iza naj u pozitivnom smislu. To naj se mantra danima, mjesecima i godinama a rezultati ne izostaju. „Najbolji“: gradonačelnik, političar, gospodarstvenik, maratonac, bagerista i maneken redovno dobiva izbore u Zagrebu. Kombinacijom laži i korupcije do sada je ostavljao dojam moćne osobe koja se uvažava, koja odlučuje.

Međutim, nije lako biti slavan i moćan. Slava udari u glavu, stekne se dojam da je moćniji i jači nego što je.  Postaje se bahat, ne uvažavaju se oni koji su iz pozadine snabdijevali  energijom i snagom. U Bandićevom slučaju logistika i izvor moći bila je njegova partija, Socijaldemokratska parija, znana kao SDP. SDP je dala moć Bandiću. Na SDP-ovim izbornim listama stvorena je ta “ naj“ neman, Bandić. SDP-ova većina u skupštini Zagreba omogućila je stvaranje Zagrebačkog holdinga, omogućila da jedan čovjek bude skupština.  Holding je opet omogućio bezbroj crnih radnji: od mita i korupcije preko nepotizma do pljačka i razbojstva.

Sve te nepotrebne račune plaćaju građani u vidu nameta, prireza, poreza, parkinga… Sve to plaćati će građani još dugo. Liste  zaduženja, dugovanja i promašaja još nisu konačne. Dosta se toga zna ali je još puno toga zamračeno u kraljevstvu sdepeovom i dvorima lordovim (Bandić).

Nakon što je lord Mile umislio da je veći i jači od kralja Zokija,  te otkazao poslušnost kraljevstvu, njegova visost Zoki isključio je Milea iz infuzije. Bez infuzije Bandić slabi. Vjerne sluge, koje su s lordom napustile kraljevstvo, nemaju snagu. Oni su samo paraziti koji se hrane na tuđi račun. Snaga je bila u SDP-u i zagrebačkoj skupštini . Bez infuzije slabi Bandiću imunitet te učinjene afere i kriminal ostavljaju sve veće ožiljke.

 Afere, plačke, loši projekti, katastrofalno vođenje grada i holdinga poznati su već dugo ali tek kada je pukla ljubav između lorda i kralja, problemi su postali bitni. Ti problemi žele prikazati lorda Milana kao jedinog krivca. No, to nije tako. Kriv je i kralj Zoki i cijelo SDPovo kraljevstvo. Svi su preko Milana imali korist. SDPovi predstavnici za sve nepravilnosti su znali ali su poslušno dizali zastupničke rukice, uzimali zastupničke naknade, privilegije i nisu se crvenili. Neki su i u Sabor lansirani. Sada bi bio red da svi zajedno odgovaraju.

Poput Bandića, lik kojeg je Bandić stvorio i od probisvjeta menandžera napravio, pokušava pretvoriti laž u istinu. Boško Matković, u proljeće smijenjeni direktor Zračne luke Zagreb, uporno ponavlja  kako je „naj“ menadžer unatoč obrazloženju ministra Kalmete da je smjenjen zbog: “Dosadašnja Uprava Zračne luke Zagreb loše je i sporo vodila projekt izgradnje novog putničkog terminala, zlouporabila je svoju monopolističku poziciju, prema Rješenju Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, te ima lošu produktivnost u odnosu na slične zračne luke u regiji...”.

Više:  Konačno smijenjen graditelj terminala od karata

Zanimljivo je da je taj lik, Matković, uredno uzimao plaću i bonuse za uspješnost u iznosima većim od  100 000 kn. mjesečno i da sada traži otpremninu u iznosu većem od milijun kuna.

Ukoliko je Kalmetino obrazloženje opravdano, a činjenice nedvojbeno ukazuju da je, onda Matković koji je svojevoljno otišao iz Zračne luke Zagreb i sada radi u Nacionalu, nema pravo na otpremninu već ima pravo na zapošljavanje na drugim poslovima te treba vratiti sve neopravdane bonuse. Matković i društvo koje mu je omogućilo da prijevarom dođe do neopravdanih bonusa moraju odgovarati za prijevaru. Inače zakon o radu jasno navodi opravdan razlog otkaza ugovora. Loši poslovni rezultati to svakako jesu. Ako zakon vrijedi za radnika, mora i za menandžera. Ne možemo radnika kazniti a za isto menandžera debelo nagraditi.

Ukoliko je Kalmeta lagao o lošim poslovnim rezultatima Boška Matkovića za to treba odgovarati. Neka Matković dokaže suprotno prije nego traži nagradu.


E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)