Home

Datum: 25.11.2009 13:16:54

Povjerenstvo za očuvanje digniteta korupcije


Nakon skidanja slovenskog plašta kojim je hrvatska vlada prikrivala svoju nespremnost i pomanjkanje želje za sređivanjem pravosuđa, nastavlja se predstava  borba protiv korupcije“. Prema načinu i stilu, scenarij za ovu predstavu napisao je dr. Ivo Sanader. U glavnoj ulozi nastupa gospođa Jadranka Kosor. Uz Kosor tu su sve provjereni glumci koji svoje role, borca protiv korupcije, uspješno igraju pa i pet, šest i više godina.

Članovi Povjerenstva su predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, predsjednik Vrhovnog suda RH Branko Hrvatin, glavni državni odvjetnik RH Mladen Bajić, ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan, glavna državna revizorica Šima Krasić, potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Ivan Šuker, potpredsjednik Vlade RH i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, ministar pravosuđa Ivan Šimonović, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs, ministar Uprave Davorin Mlakar i predsjednica Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave Vlasta Pavličević.

Izvor

Ovog puta amaterska kvazi glumačka družina nastupa pod nazivom Povjerenstva za praćenje provedbe mjera za suzbijanje korupcije. Zanimljivo je da su skoro svi članovi navedene amaterske družine, profesionalno na svojim radnim mjestima i funkcijama trebali spriječiti korupciju. Kako to nisu učinili, korupcija sve više buja i cvjeta, društvo se organiziralo i sada prate sami sebe u suzbijanju onog što su proizveli svojim lošim radom. Zanimljiva situacija. Točno je da o korupciji te osobe znaju najviše. Oni su godinama dio te korupcije te su im poznate i metode i akteri. Rad u ovom povjerenstvu im omogućuje sprečavanje bilo kakve istrage ili ne daj bože procesa protiv njih ili njihovih mecena i sponzora.

Po tom modelu možemo očekivati da će se osnovati Povjerenstva za praćenje provedbe mjera za suzbijanje kriminala i ratnog zločina. Članovi povjerenstva bili bi Glavaš, Petrać, dr. Šimić, Zagorec, Bandić, Vidošević i ini znani i neznani „stručnjaci“ s područja kriminala.

Hrvatska je jako bolesna, to nitko ne dvoji. Jedan od jačih uzročnika bolesti je korupcija. Institucije za zaštitu od korupcije pokazale su se kao nesposobne. Sve terapije koje su institucije primijenile u liječenju nisu dali rezultata. Situacija se svakim danom pogoršavala.

Svaki pacijent, nakon neuspješnog liječenja bolesti za koju su poznati lijekovima i metode liječenja promijenio bi liječnički tim, prijavio ga komori i odabrao novi tim.

Međutim, građani hrvatske ne ponašaju se kao netko kome je stalo do zdravlja. I dalje toleriraju nesposobnu i pokvarenu ekipu.

Da vlada stvarno želi suzbiti korupciju, srediti pravosuđe i temeljna ljudska prava te time omogućiti građanima život dostojan čovjeku a hrvatskoj pristup civiliziranom svijetu, poduzela bi:

-       Smjenu odgovornih za korupciju i loše stanje u pravosuđu. Na primjer, Mladenu Bajiću i njegovom timu državnih odvjetnika treba se zahvaliti. Oni su pokazali kao se u državu uvodi korupcija. Vrijeme je da dođe drugi tim, da pokaže kako se sprječava korupcija. Nažalost vladajući su ove godine Bajićevo izvješće o radu podržali u Saboru i jasno dali do znanja da ne žele suzbiti korupciju.

-       Doradu zakona i krpanje rupa u njima. Iz zakona treba izbaciti razna izuzeća, na primjer Zakon o javnoj nabavi, pun je izuzeća koja omogućuju slobodne nagodbe odnosno legalizaciju  korupcije.

-       Zakoni trebaju osim obaveza, definirati i odgovornosti. Tko je odgovoran za određeno nezakonito postupanje i koje su sankcije za nezakonito postupanje.

-       Zakon treba definirati postupak izbora članova uprava, nadzornih odbora i skupštine, njihove dužnosti, privilegije ali i sankcije u slučaju nezakonitog postupanja.

-       Zakonom treba definirati, tako zvanu, zapovjednu odgovornost. Ne prihvatljivo je držati upravljač u rukama a za vožnju ne odgovarati.

-       Uvođenje  pravne države, funkcioniranje institucija u skladu s zakonima.

-       Ukinuti jalova Povjerenstva bez zakonskog uporišta.

Kod uređenja zakona treba imati na umu da je, prema Ustavu, Hrvatska demokratska država. Jedno od temeljnih načela demokracije je jednakost svih građana. Iz tog načela, među ostalim  proizlazi da se svim građanima mora omogućiti pristup svim radnim mjestima i funkcijama pod jednakim uvjetima. Dakle, na funkcije i mjesta može se doći jedino izborom (politika) ili natječajem (gospodarstvo). Nepotizam i protekcionizam guši tržište radne snage, diskriminira građane, čine ogromnu štetu gospodarstvu i državi u cjelini.  

Protekcijom izabrani „stručnjaci“ obično nisu sposobni u obavljanju poslova, u obavljanju poslova ne koriste stručnost već poslušno  vračaju uslugu „barbi“ koji ih je zaposlio. Rezultat takvog poslovanja je naše trenutno gospodarstvo ali i državna uprava, pravosuđe, policija, vojska... Zanimljivo je da vlada želi primijeniti princip jednakosti za članove nadzornih odbora. Birat će ih natječajem. A što je s članovima uprava? Njih će birati vlada po principu „ti meni ja tebi“.

Zašto uprave ne idu na natječaj? Zašto i Štef s znanjem i radnim iskustvom, ali bez partijskog pedigrea, ne bi upravljao firmom u kojoj radi već 20, 30 godina?

Vladi nisu dovoljni primjeri HEP-a, HŽ-a, HAC-a i Podravke u kojima su partijsko – prijateljski, tako zvani, menadžeri učinili nemjerljive štete. Uz sve štete i nezakonite radnje, nagrađeni su otpremninama i novim dobrim poslovima. Nesposobni se mijenjaju, lošijim. To treba promijeniti.


E mail

Komentiraj

Ispis
 • Umeđuvremenu su uhičeni bivši čelnici HAC-a, izjava bivšeg minista:

   "Smiješno je i uvredljivo za hrvatsku javnost da u antikorupcijskom povjerenstvu Vlade sjedi ministar u čijem resoru i za čijeg mandata su bujale kriminalne i korupcijske afere najvišeg reda i da se upravo njegov 'model' uzima kao primjer borbe protiv korupcije"

  Izvor

  na sasvim je u skladu s dnevnikom napisanim prije uhičenja.

   

  Mucke, 26.11.2009 15:26:36
 • Komentara(1)