Home

Datum: 17.11.2009 15:13:44

Povećala se korupcija, nastavila se pljačka Hrvatske


Očito da je hrvatska vlast slovensku blokadu dobro iskoristila za svoje mračne poslove. Slovenija i sporna morska uvala građanima su predstavljeni kao "neprijatelji" hrvatske integracije u europsku zajednicu. Međutim, nije nama neprijatelj Slovenija, neprijatelj hrvatskih građana je njena vlada.
Zašto?
Blokada Slovenije bila je namjerno isprovocirana od hrvatske strane na način prejeduciranja rješenja u nekim dokumentima i odbijanja bilo kakvog dogovora. Premijerka Kosor problem je riješila sporazumom sličnom onome kojeg je bivši premjer i sabor odbili.

Kosor – Pahor sporazumom ukida se blokada Slovenije ali ostaje blokada nekih članica europske zajednice na poglavlje pravosuđa. Kriminal, korupcija, ne suradnja s međunarodnim sudom pravde, ne učinkovito pravosuđe i nerješena temeljna ljudska prava i dalje su problem koji se ne žele riješiti. Ne samo da se ne žele riješiti, već se situacija pogoršava.
Jedan od pokazatelja povećanja korupcije, a njome i opčeg kriminala, vidi se iz izvješća Transparency Internationala za 2009. godinu. Prema tom izvješću korupcija u hrvatskoj se povećala u odnosu na godinu prije.

 Hrvatska je na Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala za 2009. godinu na ljestvici od 0 (potpuna korupcija) do 10 (bez korupcije) ocijenjena s 4,1, što je nešto niža ocjena od prošlogodišnjih rekordnih 4,4. Premda nije riječ o egzaktnim ocjenama koje se mogu u potpunosti uspoređivati i na temelju kojih se može tvrditi da se korupcija u nekoj zemlji povećava ili smanjuje prekidanje pozitivnog trenda sigurno nije ohrabrujuće i pokazuje da se reforme na području javne uprave i sudstva u Hrvatskoj trebaju još odlučnije provoditi. Hrvatska je ocjenu 4,1 imala i za 2007. godinu.

Indeksom percepcije korupcije ocjenjuju se sve razine rada tijela javne vlasti. Kod većine istraživanja ocjenjuje se koliko sam pravni okvir u nekoj zemlji onemogućava korupciju, a kod nekih se uzima u obzir koliko su pregledni i transparentni procesi izdavanja dokumenata u tijelima javne vlasti. Pojedini skandali imaju malo utjecaja na indeks. Hrvatska mora poduzimati još odlučnije korake ukoliko želi suzbiti korupciju na razinu koja neće ugrožavati poštenu tržišnu utakmicu i daljnji razvoj u svim segmentima društva i pravednu raspodjelu društvenog bogatstva. Za to postoji više uvjeta, počevši od rada na zakonodavnom okviru pa do primjene preglednih procedura u radu tijela javne vlasti. Prema dosadašnjim iskustvima rast ocjene IPK od jednog boda rezultira rastom priljeva stranog kapitala od 0,5 posto bruto domaćeg proizvoda zemlje i rastom prosječnog prihoda za čak četiri posto.

Više Transparency International


Rezultat, odnosno egzaktni pokazatelji korupcijskih aktivnosti vidljivi su kod nekih kandidata u predsjedničkim izborima. U kampanju sudjeluju "nezavisni" kandidati s imovinama bez pokrića, s nevidljivim sponzorima. Za promidžbu se koristi crni novac, nedopušteni državni ili gradski resursi i sredstva. Ucjenjuje se, vara i krade...

Upravo je zastrašujuća podrška kandidata koji je preko pet stotina puta neuspješno prijavljen državnom odvjetništvu. Kojeg je i vlastita, stranka izbacila iz svojih redova zbog ne poštivanja temeljnih pravila. Koji kampanji koristi gradska sredstva, novac i ljude, Todorićev mu daje prostor, dijeli Todorićeve jabuke. Podršku mu daju: Jambo, Kerum, stranka ratnog zločinca i ina znana i neznana mafija.

Takvoj podršci dodajmo kvarnu taleviziju, podkupljive medije, koji će od okorjelog lopova stvoriti uspješnog političara, vrhunskog poduzetnika ali ne baš previše poštenog građanina. Baš takvog, "sposobnog" kandidata hrvatska bi mogla dobiti za predsjednika.

Ako se opisani scenarij obistini, nastradali smo ga do daske. Mafija će zavladati i vojskom, špijunima, diplomacijom. E, tada zbogom Europa, dobar dan tugo!


E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)