Home

Datum: 10.11.2009

Gdje su Sanaderovi licencirani članovi nadzornih odbora?


Vlada afere u gospodarstvu, koje sustižu jedna drugu i gdje je svaka nova veća i skuplja, rješava po isprobanim metodama. Upre prstom, na primjer, u članove uprava ili nadzornih odbora i onda izvrši kozmetičke promjene. Proglasi ih krivim, nagradi ih otpremninama i makne s položaja na neki novi ne bitno lošiji. Na njihova mjesta postavili nestručnije ali poslušnije. Ti nestručni poslušnici voze do slijedeće afere.

Iz Zakona o sprječavanju pranja novca
Obveznici provedbe mjera
Članak 2.

(1) Pravne osobe i odgovorne osobe u njima te fizičke osobe koje su obvezne poduzimati mjere i radnje radi otkrivanja i sprječavanja pranja novca u skladu s ovim Zakonom (u daljnjem tekstu: obveznici) jesu:

- banke i štedionice,
- investicijski fondovi i društva te druge financijske institucije,
- organizacije ovlaštene za vođenje platnog prometa (Zavod za platni promet, pošta i dr.),
- Hrvatski fond za privatizaciju,
- društva za osiguranje,
- burze i ostale pravne osobe ovlaštene za obavljanje poslova u svezi s vrijednosnim papirima,
- mjenjačnice,
- zalagaonice,
- igračnice, automat-klubovi, organizatori igara na sreću, prigodnih robno-novčanih lutrija, tombola i drugih igara na sreću.

(2) Obveznicima, u smislu ovoga Zakona, smatraju se i druge pravne osobe, trgovci pojedinci, obrtnici i fizičke osobe ako obavljaju djelatnost u svezi s poslovima primanja novčanih depozita, prodaje i kupovine dugovanja i potraživanja, upravljanja imovinom za treće osobe, izdavanja platnih i kreditnih kartica i poslovanja tim karticama, leasinga, organizacije putovanja, prometa nekretninama, umjetninama, antikvitetima i drugim predmetima veće vrijednosti te poslovima obrade plemenitih kovina i dragulja i njihova prometa.

Za primjere ne trebamo ići daleko, prije nekoliko mjeseci vlada je "sredila" HEP, u tijeku je sređivanje dugoprstića iz uprave i nadzornog odbora Podravke.

HAC čeka na red. Njegov predsjednik nadzornog odbora podnio je ostavku i zajedno s "poštenjačinama" iz uprave čeka Bajića da pokrene neki od dorhovih komičnih postupaka.

Pa tu je navodni povratak Kutlea koji je u devedesetim godinama prošlog stoljeća svojom pretvorbom napravio genocid nad radnicima. Tada stečen, u egzotične zemlje prebačen novac očito se vraća u naše gospodarstvo na pranje.. Kupuju se dionice, stiče vlasništvo i upravlja preko skupština i nadzornih odbora. A kako Kutle "upravlja" i "gospodari" znaju na tisuće radnika u Hrvatskoj.

Ovdje bi svakako bilo zanimljivo čuti odgovorne nadležnih, kako je moguće da prljavi novac nepoznatih vlasnika dolazi u Hrvatsku? Što je sa Zakonom o sprečavanju pranja novca?

Prije nekoliko godina Brodosplit je tresla afera. Nestalo nekih pet milijuna dolara.

Afera Brodosplit potakla je raspravu o funkciji i odgovornosti Nadzornih odbora. Vlada je, da bi zaštitila svog ministra Branka Vukelića, tvrdila je da nadzorni odbor nije odgovoran za propuste u poslovanju a da članovi odbora nisu dovoljno stručni da bi spriječili nepravilnosti.

Koalicijski partneri, HSS i HSLS, rješenje problema nadzornih odbora vidjeli u povlačenju državnih dužnosnika iz istih.

Tadašnji premijer i sadašnji dezerter Ivo, predložio je, a u zagrebačkom i splitskom ekonomskom fakultetu, provedena je edukacija za članove nadzornih odbora. U srpnju 2007. godine dobili smo i prve licencirane nadglednike s certifikatom CROMA.

Nažalost, praksa je pokazala da koristi od licenciranja i edukacije nije bilo. Članovi Nadzornih odbora i dalje ne vide nepravilnosti, a ono što vide taje ili ne reagiraju. NO i dalje ne zastupaju interes države već interese onog tko ih je postavio: premijer, ministar, vlada ili stranka.

Premjerka Kosor, svjesna nedostatka Nadzornih odbora izjavila je: "Razmišljam o tome, i to ćemo vjerojatno i realizirati, da definitivno iz nadzornih odbora maknemo bilo kakav utjecaj politike"Da se članove odabire natječajem.

Kosor jedino mući zakonitost takve promjene te je naložila stručnim službama da utvrde da li je njeno razmišljanje u skladu sa zakonima.

Predsjednik Mesić premjerku podržava.u njenom nadzorno - odbornom razmišljanju.

Siguran sam da je odabir članova nadzornih odbora natječajem u skladu s ustavom. Dosadašnja praksa političkog biranja članova nadzornog odbora bila je protivna Ustavu. Evo što sam napisao još sredinom 2007. godine:

Za kvalitetan rad NO nije potrebno organizirati tečajeve. Hrvatskom gospodarstvu ne trebaju priučeni nadzornici nego odgovorni stručnjaci. Takvi stručnjaci školuju se na regularnim fakultetima i stiču iskustva stručnim i odgovornim radom u gospodarstvu.
Da bi se došlo do kvalitetnih i odgovornih ljudi u nadzornom odboru treba poštivati zakone. Što znači da svako trgovačko društvo treba Statutom utvrditi uvjete koje mora ispuniti osoba da bi bila imenovana u nadzorni odbor (Članak 263. Zakona o trgovačkim društvima) i da se temeljem tih uvjeta raspiše natječaj (članak 54 Ustavna RH). Odabirom najboljih kandidata i njihovim imenovanjem trebali bi se dobiti nadzorni odbori koji bi radili prema zakonu a ne prema željama političkih moćnika

Više u: Nadzorni odbori, licencirana neodgovornost

Nadam se da će gospođa Kosor realizirati svoja razmišljanja i birati članove nadzornih odbora javnim natječajem. No, ne treba stati samo na Nadzornim odborima. Oni su samo karika između Skupštine trgovačkog društva i uprave. U tom lancu treba, među ostalim, promjeniti ponašanje skupština trgovačkih društva. Skupština treba jasno naznačiti što očekuje od uprave. Uprava mora ispuniti ta očekivanja a nadzorni odbori moraju nadzirati provedbu istih. Onog trenutka kada uprava skrene od usvojenoga plana, nadzorni odbor reagira i vrača upravu u ispravni smjer ili mijenja upravu.

Do sada skupština nije ništa tražila pa nadzorni odbori nisu znali što nadziru a uprave što bi trebale postići. Svi zajedno su radili na osobnom interesu ili interesu "pokrovitelja".

Vrijeme će pokazati što će biti od inicijative za promjenama u nadzornim odborima. Da li će sve završiti kao i Sanaderovo licenciranje ili će konačno sve krenuti prema boljitku?


E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)