Home

Datum: 17.10.2009

Nova afera? Hrvatske autoceste izgradile Konzumu cestu


Foto: Mučke
Natpis na cesti kod Konzuma u Velikoj Gorici

Ako je vjerovati onome što piše na portalu Hrvatskih autocesta , a piše da su društvo s ograničenom odgovornošću i da upravljaju, grade i održavaju autoceste. Autocesta se opet, prema hrvatskom zakonu definira kao javna cesta posebno izgrađena i namije­njena isključivo za promet motornih vozila kojima je najmanja brzina kretanja 80 km/h...
više Wikipedia

Dakle gradska prometnica ne odgovara definiciji autoceste, a izgradnja gradskih prometnica nije u opisu poslova Hrvatskih autocesta. Međutim, praksa je sasvim drugačija. Hrvatske autoceste dovršavaju suvremenu gradsku prometnicu u Velikoj Gorici. Tom prometnicom se usmjerava promet prema trgovačkom centru Konzum i ujedno zaobilazi konkurenciju. Dosadašnji promet prolazio je uz Lidl i Kaufland. Osim ceste, pretpostavljam, izgrađen je i nadvožnjak Gradići. Taj nadvožnjak u prvim planovima nije bio predviđen a promet iz Gradića trebao se dijeliti na nadvožnjak Lomnica i Kušanac.
Očito je ovaj sumnjiv posao obavljen uz suglasnost i pomoć lokalne uprave. Isto tako je očito da radovi izgradnje nisu prošli obavezne javne natječaje već je prometnica proglašena autocestom a radove su izveli HAC-ovi perači novca i poklanjatelji limuzina. Troškovi izgradnje gradske prometnice terete autocestu Zagreb – Sisak.

Istovremeno Hrvatske autoceste nisu dovršile dionicu autoceste od Zagreba do Velike Gorice. Ta dionica trebala je biti dovršena prošle godine. Rok dovršetka dionice prolongiran je za kraja ove godine, što opet neće biti ispoštovano. Stanje na terenu je daleko od dovršenja. Dovršeni poslovi napravljeni su loše a neki elementi ceste se raspadaju, zbog ne korištenja i ne održavanja ubrzano propadaju. Nedovršeni dijelovi gradilišta autoceste su zapušteni, obrasli korovom, na mjestima su nastali deponiji smeča.

Foto: Mučke
HAC-ova cesta kod Konzuma

U sav taj kaos uloženo je puno novca, novca koji je sada upucan u nešto što se ne koristi već nekoliko godina a i ne zna se kada će biti predano na korištenje. Ta autocesta trebala bi riješiti promet prema Sisku, Petrinjim Baniji i Bosni, te smanjiti gužve u Velikoj Gorici.
Ako HAC upravlja gradi i održava autoceste onda se postavlja pitanje što gradi u gradu Velikoj Gorici? Izgradnja autocesta Zagreb – Sisak u takvom je stanju da se ne može ne zapitati se kakva li je to gradnja bez rokova, kvalitete, odgovornosti? Zašto je dio autoceste u potpunosti dovršen a ne može se koristiti već dvije godine?

Vrijeme da DORH i USKOK uđu u HAC davno je prošlo, toliko očitog kriminala javno se događa a oni žmire. Pranje novca, korupcija, sukob interesa, zlouporaba položaja, udruživanje u zloćinačku organizaciju...
No ako nema njih možda je vrijeme da uprava Hrvatskih autocesta: Jurica Prskalo, predsjednik • Članovi uprave: Marijo Lovrinčević, Josip Sapunar, Ivica Mlinarević izađu iz, pranjem novca kupljenih limuzina i podnesu izvješće o svom (ne)radu. Neka građani doznaju kako se troši njihov novac i za što se dižu krediti. Upravlja li ta uprava ičim ili je zbog korupcije i kriminala izgubila utjecaj i kontrolu? Umjesto uprave odluke, očito donose oni za koje se grade gradske prometnice ali i oni za koje se namještaju javni natječaji.
I svakako odgovornost trebaju snositi i oni koji su upravu izabrali (bez natječaja) ali i oni koji nisu nadzirali (Zdravko Livaković) ali su izvođaćev audi serije 6 možda vozili.
Oni bi trebali nadzirati:

dipl.ing.građ. Zdravko Livaković, rođen/a 23.08.1963, osobna iskaznica: 102283274, PU Zadarska, Hrvatska
Funkcija - predsjednik nadzornog odbora

dipl.ing.građ. Boris Ordulj, rođen/a 13.07.1941, osobna iskaznica: 14112150, MUP Zagreb, Hrvatska
Funkcija - zamjenik predsjednika nadzornog odbora
dipl.oec. Franjo Lucić, rođen/a 09.09.1958, osobna iskaznica: 102563843, PU Požeško-slavonska, Hrvatska
Funkcija - član nadzornog odbora

dipl.ing.građ. Nikola Blagaić, rođen/a 05.12.1945, osobna iskaznica: 100621489, PU Splitsko-dalmatinska, Hrvatska
Funkcija - član nadzornog odbora

Josip Mostovac, rođen/a 20.03.1952, osobna iskaznica: 100088246, PU Zagrebačka, Hrvatska
Funkcija - član nadzornog odbora

, Fotografije gradilišta autoceste Zagreb - Sisak, dionica Velika Gorica -Zagreb, listopad 2008. godine i listopad. 2009. godine


E mail

Komentiraj

Ispis
  • Taj plternički tajkun je običan seoski trgovac i obrtnik koji štanca eksere. Taj nije zna izračunati 3/4 kilograma eksera i naplatiti jer je cijena bila izražena u kilogramima.

    hdz-ovac, 24.05.2013 18:58:42
  • Komentara(1)