Home

Datum: 13.08.2009

Izlaz iz recesije i Svinjska upala pluća


Na početku jedna vijest iz medicine, u Zagrebu je otkriven prvi slučaj svinjske upale pluća. Simptomi su apsolutna ne osjećajnost prema bližnjima, bježanje od odgovornosti, visoka temperatura, malo vitra koji strašno smrdi i bez stolice. Posljednje dvije pacijentove meke stolice odnijela je gospođa Kosor, koja se ponosno valja u njima bez obzira što su vruće.
Oboljlog je posjetio ministar zdravstva i testom pogačice od sira utvrdio da je pacijent dobro. Ovih dana se očekuje povratak pacijenta u krdo gdje je ujedno i počasni prasac, oprostite predsjednik. Liječnici i javnost s strahom očekuju vruću jesen zbog opasnosti od epidemije svinjske upale pluća. Rizične skupine uglavnom se kreću u i oko koca počasnog pacijenta.

No, idemo dalje.

Sve češće i sve glasnije se čuje, nazire se kraj recesije. Statistike bilježe u posljednjem tromjesečju male postotke povećanja proizvodnje. Te podatke oprezno i skromno iznose Amerikanci, Francuzi i Nijemci. Ti podaci vrijede za Ameriku, Francusku i Njemačku. Njihove vlade učinkovito su reagirale odmah na prve znakove pada industrijske proizvodnje a rezultati vladinih mjera su vidljivi. Recesija slabi, kriza prolazi.

Nažalost u našoj, još lijepoj ali jadnoj, Hrvatskoj, situacija nije takva. Kod nas proizvodnja pada a do kraja godine pasti će i više. Proizvodnja nam je poput kamena u slobodnom padu.
Pad proizvodnje, u Hrvatskoj u manjem dijelu je rezultat globalne krize a u većem dijelu je rezultat katastrofalno lošeg upravljanja (vladanja) državom. Na naplatu je došla korupcija, nepotizam, ne učinkovita policija, odvjetništvo i sudovi. Umjesto tržišnog gospodarstva vlada je protežirala dogovorno kriminalno gospodarstvo. Vlada je uništila gotovo sve čime je gospodarila: željeznicu, zrakoplovstvo, ceste, brodogradnju, elektroprivredu, graditeljstvo, poljoprivredu...
Svojim uplitanjem i kadroviranjem vlada je oslabila policiju a time i sigurnost građana. Nasilja na ulicama gradova svakodnevna su pojava. Kriminal se ne istražuje i ne procesuira. Umjesto da vlada zaustavi nasilja, misnistarstvo turizma se ispričava prebijenim i opljačkanim turistima.

Nakon bivšeg premijera dobili smo sadašnju premijerku. Razlika je u odijevanju, Sanader nije viđen u haljini ili kostimiču, što ne znaći da se tako ne odijeva po kući ili po "Malo vitra".
Ostalo je ostalo isto. Bauljanje i pogodovanje kapitalu i kriminalu. Umjesto stručnjaka vladu savjetuju lobisti. Ti lobisti imaju viziju kako izvući korist iz mosta, autoceste, retardina... Vlada nema niti takvu viziju. Zadovoljna je svojim autićima, naušnicama i utezima.
Vlada sijede ženske glave, koja navodno nije sa sela, nije angažirala stručnjake da izrade plan izlaska iz krize. Pod stručnjacima se pod razumijevaju nezavisni stručnjaci koji ne ovise o Juri Radiću ili Ivici Todoriću.

U Hrvatskom slučaju nije u pitanju samo recesija. Potrebno je izvršiti bitne organizacijske i kadrovske promjene u svemu državnom. Smijeniti uprave i nadzorne odbore. Demokratski izabrati i imenovati stručne uprave. U urede i pogone vratiti rad, red i odgovornost.
Te promjene trebaju otkloniti metastaze koje su zahvatile hrvatsko društvo. Nakon tih zahvata moguće je provesti anti recesijske mjere, odnosno primijeniti mjere koje će povećati proizvodnju i produktivnost. Uz postojeću ekipu nije moguće izaći iz krize.
Ovako kako je sada, nema tih novaca koje Mravak i društvo u HEP-u ili srodna družina u HŽ-u ne bi zamračili, popalili i još živote građana ugrozili. Nije dovoljno samo Mravke maknuti s oka javnosti. Njih treba procesuirati.
Mjerama harača koje je progurala kroz Sabor, vlada je samo osigurala pogonsko gorivo koje, uz nizbrdicu, vuče još više gospodarstvo u ponor. Prikupljenim haračem vlada tovi debele guzice koje dokazano uništavaju, pljačkaju, kradu, mite.
Svakodnevno izlazi poneka afera iz HŽ, HEP-a, INE, MORH-a, HC, HAC... Svakodnevno slušamo koliko je državnog novca nestalo, koliko je državne imovine uništeno ili nezakonito promijenilo vlasnika.

Da li povečanje poreza na dodatnu vrijednost, određeni postotak plaće ili mirovine dajemo za te promašaje, za te parazite i lopove?
Dajemo, to je činjenica.
Činjenica je da nam se premijerka uz osmijeh javlja iz odmora i najavljuje nove otimačine. Ima u planu uzeti regres, božićnicu, uskrsnicu i sve to dati Mravcima iz HEP-a, HŽ-a ali i IGH-a. Ne samo njima, premijerka misli obilato nagraditi i one izvan naše granice. One u BiH koji vjerno za HDZ glasaju i složno grade Branimira Glavaša dovre.

Malo drugačije od premijerke razmišljaju radnici, đaci, studenti i umirovljenici. Oni misle da probleme u Hrvatskoj nisu stvorili oni, radnici đaci, studenti i umirovljenici, već oni koji su donosili odluke, birali i postavljali "stručnjake". Zbog toga ne žele plaćati tuđe promašaje, žele svoja prava koja proizlaze iz Ustava i zakona.
Radnici, đaci, studenti i umirovljenici najavili su prosvjede na kojima žele zaštititi svoju imovinu i osigurati prava koja im pripadaju.
Ja kao bivši đak i student, sadašnji radnik i budući umirovljenik ne želim da mi bez da me pitaju oduzimaju dio plaće a sutra mirovine. Ne želim plaćati dodatni porez za Mravke. Želim hrvatskoj mladosti besplatno školovanje, radniku dovoljno posla i solidne zarade a starosti obilne mirovine.

Smatram da su prosvjedi opravdani i svakako ću se uključiti i sudjelovati. Ako u jesen bude epidemije svinjske upale pluća, pomoći ću u zbrinjavanju oboljelih. Kao ratni rezervni policajac imam i kvalifikacije. Za te pacijente nije bolnica, za njih je Glina i Nova Gradiška.


E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)