Home

Datum: 15.04.2009 22:07:17

Hrvatske ceste napustili izvoditelji


Na gradilištu obilaznice oko Velike Gorice usred sezone, unatoč više nego povoljnim vremenskim uvjetima radovi se ne izvode. Kako se vidi i na fotografijama nema radnika niti strojeva.
Rok za dovršenje I faze obilaznice je negdje pred lokalne izbore. Prema stanju na terenu taj rok nemoguće je iz poštivati. Očito će Velikogoričani ponovo biti prevareni, neće dobiti prijeko potrebnu obilaznicu. Isto tako nisu dobili niti autocestu Zagreb – Sisak. I od auto ceste i od obilaznice dovršeno je po dva kilometra. Te dovršene dionice praktički nemaju nikakvu korisnu funkciju. U prometno preopterećenom gradu te ceste već skoro dvije godine zjape prazne. One su primjer katastrofalnog gospodarenja državnim sredstvima.

Zašto nema radnika na gradilištu?

Iz osobnih kontakata s Hrvatskim cestama saznao sam da nemaju novaca za plaćanje svojih obaveza. Već više od dva mjeseca nisu mi u stanju isplatiti naknadu za oteto zemljište, stoga pretpostavljam da nisu u stanju platiti niti izvoditelje radova.

Druga mogućnost je obustava nekih “nevažnih” projekata investitora Hrvatskih cesta a u korist izuzetno “važnog” i komercijalno ”isplativog” mosta za Pelješac.
Prilikom obrazlaganja rebalansa proračuna Premijer Ivo Sanader izjavio je još jedan od serije bisera, most za Pelješac neće se financirati iz proračuna već će izgradnju pokriti Hrvatske ceste.

Unatoč krizi koja je zahvatila svijet, ponašanje hrvatskih državnih poduzeća se ne mijenja. Radi se bahato, bez planova. Veći su troškovi od prihoda. Ulazi se u dugove, plaćaju se visoke zatezne kamate. Prekidaju se radovi. Propadaju materijali i opreme na nedovršenim gradilištima, propadaju dovršene a neupotrebljive dionice.

Do kada tako? Što bi se trebalo dogoditi da bahata vlast promjeni ovakvo nerazumno ponašanje? A sve to na račun građana, onih s najmanjim primanjima. Onih kojima su i sada smanjili plaće.


E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)