Home

Datum: 17.02.2009

Radijatore u Zagrebu ohladili HEP-ovi audiji


Foto, Mućke U ponedjeljak ranu ujutro dotrajala toplovodna cijev HEP-ovog sistema za grijanje ohladila je: bolnice, dječje vrtiće, škole i stanove građana zapadnog dijela Zagreba. Cijev koja je, navodno, zbog dotrajalosti pukla, napunila je strojarnicu s pumpama vodom do visine od skoro dva metra te uništila postrojenja za snabdijevanje potrošača. Iz sigurnosnih razloga obustavljeno je grijanje svih potrošača HEP-Toplinarstva d.o.o. u zapadnom dijelu grada Zagreba, odnosno u naseljima zapadno od Savske ceste, priopćilo je HEP-Toplinarstvo.

Do kvara ovakve vrste nije smijelo doći. Primjenom tehnologije preventivnog održavanja, takvi kvarovi i štete koje oni uzrokuju, moraju se predvidjeti i intervenirati prije nego što dođe do havarije. Da nema preventivnog održavanja ne bi letjeli avioni, brodovi i rakete. Svi bi oni padali kada bi im dijelovi dotrajali.

Svako postrojenje, cjevovod, ventil, brtva imaju svoj vijek trajanja (amortizacija) i za svaki od tih elemenata predviđeno je održavanje. Svi se oni mogu pravovremeno reparirati ili zamijeniti. Troškovi zahvata ugrađeni su u cijenu usluge koju potrošači plačaju, odnosno njihovo održavanje i zamjena je plaćena. Gdje je novac?

Zašto HEP-ovi stručnjaci nisu pravovremeno zamijenili dotrajalu cijev i spriječili ovu havariju s neprocjenjivom štetom (bolnice, škole, vrtići)?

Na ovo pitanje može se dati nekoliko odgovora:

 • nesposobno i nestručno tehničko osoblje
 • nedostatak novca
 • nesposobna uprava
 • kombinacija od nesposobne uprave koja postavlja loše tehničko osoblje, koji opet zajedno nenamjenskim trošenjem novca i ne primjenom tehnologije stvaraju havarije.
 • Vjerojatnost da je posljednji od ponuđenih odgovora, dakle kombinacija, najbliže stanju u HEP-u potvrđuju i sve veći gubici koje ta tvrtka proizvodi. Unatoč svim gubicima i promašajima, HEP kao državni monopolist razbacuje se novcem sponzorirajući razna sportska događanja, poput nogometa i rukometa te menadžerskim životom na visokoj nozi.

  Umjesto zamjene dotrajalih cijevi, mijenjaju se službeni automobili za direktore. Siguran sam da bi troškovi zamjene ove dotrajale cijevi bili u rangu cijene nabavljenih audija. Sada nakon puknuća troškovi su višestruko veći, naplatiti će se iz sredstava namijenjenih za druge potrebe. Te druge potrebe neće biti adekvatno tretirane i proizvesti će nove havarije i štete. I tako se lanac nesreće u HEP-u okreće.

  Imaju hrvati i sreće što nemaju nuklearku. Ne mogu niti zamisliti da HEP-ova uprava na ovaj naćin gospodari nuklearnom centralom.

  Za “pećinsko” poslovanje u HEP-u nitko neće odgovarati. Vlasnici (predstavnici vlasti) za odgovornost neće pitati. Upravu u HEP-u postavila je politika (HDZ) i uprava je odgovorna jedino politici Sanaderu.


  U vrijeme krize, u vrijeme kada je potrebno posebno racionalno poslovanje i smanjenje troškova, ova havarija u HEP-u, a i drugdje nije bolje, jasno ukazuje na stanje državnog gospodarstva u Hrvata. Ukazuje koliko to gospodarstvo vapi za stručnjacima i dobrim organizacijama. Ujedno se rješenje tog vapaja nameće kao jedna od antirecesijskih mjera

  Preduvjet za zdravo gospodarstvo su moralni političari na vlasti, koji moraju omogućiti da stručnost i kvaliteta sažive u gospodarstvo i društvo u cjelini.


  E mail

  Komentiraj

  Ispis
  Komentara(0)