Home

Datum: 30.12.2008

Da li je Mesićevo odlikovanje Šeksa crni humor?


Predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić, poznat je po pričanju viceva i komičnih izjava, pa nisam siguran da vijest o odlikovanju Vladimira Šeksa, Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom, spada u kategoriju viceva ili u nešto sasvim ozbiljno.

Kako se može pročitati na portalu Ureda predsjednika, odlikovanje aktualnog potpredsjednika i bivšeg predsjednika Hrvatskog Sabora, dogodilo se 29.12. 2008. godine. Uručivši Velered kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom predsjednik je oduševljeno izjavio: “da ga sa zadovoljstvom dodjeljuje osobi koja je među najzaslužnijima za ustavnopravno uređenje Republike Hrvatske.” Mesić je naglasio kako je Šeksov doprinos to veći što je djelovao devedesetih godina prošloga stoljeća, u teškim vremenima globalnih svjetskih promjena, kada je nestajala bipolarna podjela svijeta a najavljena demokratizacija zemalja istočne i jugoistočne Europe.

Uz ovakvo obrazloženje svakako se treba prisjetiti tih devedesetih godina kada je Mesić istupio iz Hrvatske demokratske zajednice zbog neslaganja s politikom koju je provodio tadašnji predsjednik Franjo Tuđman i ekipa okupljena oko njega. U toj ekipi oko Tuđmana visoko je kotirao i upravo odlikovani Šeks. Na Haškom sudu kao svjedok na suđenju Miloševiću Mesić je tvrdio: “da se oduvijek zalagao za pravnu državu, da je zbog tog razloga i napustio HDZ”.

Sada kada je jasno da je Mesić bio u pravu da HDZ ne gradi pravnu državu, nejasno je zašto odlikuje jednog od uzročnika takve loše politike. Možda Mesić odlikovanjem Šeksa, priznaje da je njegovo istupanje iz HDZ-a bila promašena politika?

Osim što se Šeks istaknuo kao Tuđmanov “demokrata i ekspert za zaobilaženje zakona”, poznat je i iz ratnih dana Osijeka. U vrijeme rata obnašao je funkciju šefa kriznog stožera za obranu Osijeka, bio je nadređeni Branimiru Glavašu i ekipi kojima se sudi za ratne zločine.

Iznoseći svoju obranu na suđenju za ratne zločine u slučajevima "garaža" i "selotejp" na zagrebačkom Županijskom sudu Branimir Glavaš je rekao da je bog i batina u ratnom Osijeku bio regionalni krizni stožer na čelu s Vladimirom Šeksom, bez čijeg se znanja, kaže, ništa nije moglo dogoditi.

Ovdje svakako treba “pohvaliti” istragu o tim ratnim zločinima koju je vodio, sadašnji ravnatelj policije, Vladimir Faber. Uz njegovu asistenciju istraga je pedantno zaobišla Šeksa kao šefa kriznog stožera. Možda bi Mesić trebao obuhvatiti i Fabera odlikovanjem zbog “dobro” obavljene istrage. Ili je Faber već nagrađen funkcijom koju obnaša?

Ostaje još odlikovanje Branimira Glavaša. Čovjek je stvarno zaslužio nekog Petra Krešimira i nekoliko Danica. Za Šeksa i sebe je odradio: zatvor, dijetu, Đapićeve čokoladice, lijećenje... Sada nastupa u predstavi suđenje, a povremeno nastupa u saboru kao spasitelj HDZ-a od neposlušnih koalicijskih partnera.

Predsjedniče Mesiću, razmislite o prijedlogu odlikovanja Glavaša, ili za njega čuvate pomilovanje u slučaju da, glavni režiser Ivo, odluči da sud donese osuđujuću presudu.
Uz ovo predsjednikovo odlikovanje Šeksa koji nas seksa, nagradom su se proslavili i HHO-ovci koji su nagradili Mladena Bajića, glavnog državnog odvjetnika. Taj lik uspio je prikriti mnogo zločina, uspio je svojim neradom rascvjetati korupciju i organizirani kriminal. Za sve to Banćev HHO ga nanagrađuje kao demokratu. Sramota.

Kako je sve očitije da je država u predkaosnom stanju, uzročnici takvog stanja žele kupljenim nagradama i odlikovanjima oprati svoje musave obraze. Nažalost, osamnaest godina stare prljavštine duboko su se uvukle u pore i tu nema pranja.
Igra Mesića u tom pranju nije u potpunosti jasna. Da li je Mesića zahvatila senilnost? Ako je, ima sreću. Senilnost je divna bolest od koje bole noge.

Fotografija: portal Ured predsjednika


E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)