Home

Datum: 30.11.2008

Bojkotirajmo: HT, Inu, Kraš, Agrokor, Zabu...


Nakon odluke Premijer da sam sebe savjetuje preko Ekonomskog vijeća, koje je sam izabrao, imenovao i kojem se stavio na ćelo, shvatio sam da je djelomično u pravu. Građani trebaju stegnuti remen i štedjeti, ali ne preko svojih plaća, već preko plaća onih koji su preplaćeni. Koji u mjesec dana primaju više nego što radnik može uštedjeti u svom radnom vijeku.

Sanaderovo Ekonomsko vijeće je nakon svoje prve sjednice donijelo “senzacionalne” odluke. Skoro jednoglasno su prihvatili sve što je Sanaderova vlada predlagala kao rješenja krize: nulta stopa proračunskog deficita i zamrzavanje plaća svima koji rade a ne upravljaju. Ta “orginalna, empirijska” rješenja zastupaju vlada i poslodavci. Pa pogledajmo zašto?

Potpredsjednik Ekonomskog vijeća, ujedno i predstavnik poslodavca, Ivica Mudrinić kao čelni čovjek HT prima mjesečno punih 400.000 kuna neto. Taj isti Mudrinić na ćelo HT je došao voljom politike. Za telekom je “izlobirao” povlastice i monopol. HT je kao vlasništvo upisao imovinu koju su građani platili s telefonskim priključom. Privilegirani položaj HT drži i danas i previsokim cijenama pljačka građane, skupim reklamama i prikrivenim porukama obmanjuje svoje korisnike.

Sljedeći kapitalac iz sfere poslodavaca je Tomislav Dragičević, predsjednik Uprave Ine, on u svoju vreću, jer u lisnicu toliko ne stane, utrpa 200. 000 do 300.000 kn mjesečno. Na mjesto predsjednika uprave INE došao je voljom punice i politike i održava se voljom politike. INA je naftni monopolist koja za svoje potrebe koristi državna naftna i plinska bogatstva. Koja određuje i drži previsoke cijene pogonskih goriva, koja izvozi autoplin a nema za domaće tržište.

Treći kapitalac je prva krasotica Kraša i volonterski vođa Hrvatske gospodarske komore, Nadan Vidošević (školski primjer sukoba interesa). Vidošević uz plaću veću od 200.000 kn mjesečno redovno prima nagradne dionice iz trezora Kraša. Njegova karijera, također, obilježena je politikom, voljom politike te političkim vezama. Sve je postigao svojim “ljigavim” radom, sada ide dalje. Želi biti predsjednik RH.

Podatke o plaćam sakupio je novinar i autor knjige o organiziranom kriminalu, Darko Petričić.

Prilično glasno i strasno, stezanje radničkog remena zastupa i Ivica Todorić, vlasnik Agrokora i “bog te pitaj čega sve ne”. Do svojeg bogatstva došao je na svakakve načine ali prvenstveno zahvaljujući talentu da procijeni “kome i koliko dati da ti se obilno vrati”. On je preko svojih tvrtki, ne plaćanjem računa u razumnim rokovima, mnogim radnicima, ne samo stegnuo remen već i omču oko vrata.

Zabin “dugi”menadžer, Franjo Luković, šutnjom u Ekonomskom vijeću podržava zamrzavanje građanima plaća i isto tako, šutnjom opravdava svoju neopravdano visoku plaću.

Primjera, poput navedenih ima previše. Takvo politika i poslovanje doveli su nas do bankrota. Nemamo za povrat duga, ali moramo imati za: Mudrinića, Vidoševića, Dragićevića... Umjesto izlaza iz takvog stanja, vlada i poslodavci žele nastaviti na račun građana. Bez stručnosti, imalo srama i suosjećanja, politički milioneri predlažu nastavak financiranja svog bogatstva na račun standarda građana. Ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima, prema riječima Sanadera, oni će dijeliti otkaze. A jeftine radnike, vjerojatno, uvoziti.

Zbog svega navedenoga predlažem da se djelomično udovolji Vladi i poslodavcima. Da štedimo ne koristeći usluge:Mudrinićevog HT.a, da izbjegavamo Ininu benzinsku stanicu, da se ne sladimo Kraševim gorkim proizvodima. Da nam novcem ne gospodari Lukovićeva Zaba, da ne kupujemo kod Todorića.

Bojkotirajmo ih sve dok ne shvate da su prvenstveno oni problem i da se trebaju pozabaviti svojim remenom. Skoro sve te tvrtke, ionako su u vlasništvu stranaca, na burzi su i bojkot ih može otrijezniti. Odnosno, može ih natjerati na traženje pravih rješenja krize i problema. Rješenja koja će platiti i oni.


E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)