Home

Datum: 28.11.2008 16:47:48

Jurčićeva izjava: "za anale političke gluposti"


Ekonomsko vijeće

Svojevremeno je Premijer dr. Ivo Sanader “stručnu” izjave dr. Ljubu Jurčića o “srpskom kapitalu” svrstao u anale političke gluposti, a politiku SDP-a potpuno glavinjanje. Nakon nešto više od godinu dana, tog istog Ljubu Jurčića visoko pozicioniranog SDP-ovca, premijer zove u svoje vijeće“ekonomskih stručnjaka” ? U međuvremenu su SDP i njihov nesuđeni premijer Jurčić izgubili izbore. Zbog navedenoga nije jasno što se promjenilo, da li više Jurčić nije glup ili premijeru upravo takav treba?

Kako god bilo, Ekonosmko vijeće je osnovano.. Sastoji se od petnaestak uglednih ekonomskih stručnjaka, različitih škola i stranačkih i svetonazorskih opredjeljenja. “Pohvale” premijeru što je pozvao “ugledne” stručnjake poput Jurčića i što je izostavio one neugledne, bez škole i svjetonazora. Na čelu Vijeća premijer je instalirao samog sebe a za jednog od potpredsjednika postavio je Ivicu Mudrinića, “preplačenog menadžera” lansiranog od politike i ovisanog o politici.

Nakon prve trosatne sjednice Ekonomskog vijeća, javnosti su se ukazali Sanader, Mudrinić i još neki članovi vijeća, te su umjesto stručnih savjeta ponavljali političke parole koje je Sanader prije gurao. Iz njihovog obraćanja javnosti proizlazi da društvo nije savjetodavno i neovisno. Sanaderovim predsjedovnjem i pod predsjedovanjem Mudrinića, vijeće je stavljeno pod kontrolu, nije neovisno i nije stručno već političko. Vijeće nije jednoglasno za “zamrzavanje plaća” ali “savjetuje” sindikatima da se usuglase? Zašto oni savjetuje sindikate? To isto, veselo društvo, građanima otvoreno prijeti otkazima, “voditi će se borba za svako radno mjesto”. Ta prijetnja ujedno je ucjena, reket, ili se odrecite dijela plaće ili će te dobiti otkaz.. A odgovornost vlade?

Neovisno savjetodavno tijelo trebalo bi savjetovati onoga tko ga je osnovao, bez njegovog utjecaja a temeljem stručnih analiza. Savjete bi savjetovani mogao prihvatiti i s njima izaći u javnost ili ne prihvatiti i odbaciti. U slučaju Sanaderovog Ekonomskog vijeća slučaj nije takav. Sanader kao Predsjednik sam sebi kreira savjete a uz pomoć jadnog vijeća, plasira ih kao političke parole. Ekonomsko vijeće je para vlada, bez uporišta u ustavu i zakonima RH, kontrolirano i manipulirano od Sanadera. Ovisno o procjeni Sanader se poziva na Vladu ili kada procjeni da je vlada izgubila povjerenje, Vijeće. Svrha para vijeća je davanje ozbiljnosti “horuk” metodama rješavanja krize u Hrvatskoj.

Ekonomsko vijeće je svojim prvim javnim nastupom dalo naslutiti da nije stručno. Stručnjaci svoje tvrdnje temelje na analiziranju utvrđenog stanja. Temeljem tih analiza donose se zaključci.

Kakvo je stanje u Hrvatskoj?

Republika Hrvatska je prezadužena i postoji opasnost da ne će biti sposobna financirati dospjele obveze. To tvrdi Damir Polanćec, podpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva. Prema članku 4. Stečajnog zakona nesposobnost za plaćanje i prezaduženost se smatraju stečajnim razlozima. Dakle Polanćec je priznao da je Hrvatska bankrotirala, da je u stečaju. Prema istom zakonu, čl. 3. st. 2., stečaj se ne može provesti nad Republikom Hrvatskom.

Hrvatski građani su opljačkani u pretvorbi, prodana su vrijedna državna poduzeća, banke. Pokrenuti su neprofitabilni projekti, izgrađene nepotrebne ceste. Budžet nije transparentan. Parlament je u funkciji Vlade. Vlada je u funkciji Ive Sanadera. Sanader je u funkciji kapitala i kriminala.
Utvrđeno je veliki stupanj korumpiranosti svih dijelova društva. Kriminal se uvukao u sve profitabilne grane gospodarstva. Pravosuđe nije neovisno, korumpirano je i nesposobno. Policija je stranačka i neefikasna. Zdravstvo skupo, nepouzdano i većini nedostupno. U politiku se uvukao kriminal, nepotizam samovolja. Političke stranke nisu demokratske. Odluke u strankama donose pojedinci ili manjine. Ne zastupa se građanin nego partija...

Državnim poduzećima upravljaju nesposobni ali podobni. Rasipa se novac na privilegije povlaštenih. Uštimavaju se natječaji, dodjeljuju se poslovi odabranima. Dijele se donacije, sponzorstva. Kriminalci su osnovali trgovačka društva (potvrdio državni odvjetnik) i preko instaliranih menandžera u javnom sektoru “pobjeđuju” na natječajima za, često puta, izmišljene ili nepotrebne poslove. Istovremeno u tim poduzećima oni što bi trebali obavljati dodijeljene poslove postaju nepotrebni i kao višak ih se tjera na ulicu.
Hrvatski zakoni se ne primjenjuju na sve jednako ili se ne primjenjuju.

Za sve navedeno odgovorna je prvenstveno Vlada Ive Sanadera. Vlada koja vlada već pet godina. Vlada koja se pet godina zadužuje i troši, a malo ili ništa proizvodi. Politika te vlade je kupovina. Kupuju izborne glasove, kupuju koalicijske partnere, kupuju suce i policajce, župane gradonačelnike i načelnike. Kupnjom koju zovu lobiranje, kupuju strane političare. Sve to kupuju na kredite. Krediti su davno prešli razumnu granicu i za iduću godinu neće se moći vratiti bez novog kredita ili bez džeparenja: radnika, građana, umirovljenika, studenta i učenika.
Zašto bi to oni plaćali? Vožnju po autocesti platili su odmah. Poreze, prireze, glavarine, mostarine i slične dadžbine nema šanse ne platiti. Dakle, građani su svoje podmirili, račun treba preusmjeriti na one koji su trošak napravili. Vladajuće i njima pripadajuće.
Hrvatskoj je potrebna, prvenstveno, demokratska vlada koja će zamijeniti ovu nesposobnu i kriminaliziranu. Nova vlada treba napraviti: restrukturiranje, depolitizacija i dekriminalizaciju svega pod državnom, županijskom i lokalnom šapom.

Na kraju ću, uz žaljenje što zakonom nije utvrđen i postupak stečaja nad Republikom Hrvatskom, zamoliti Vladu da ostavkom omogući izbor nove demokratske i stručne vlade koja će naći izlaz iz stečaja. Ako to vlada ne prihvati, molim građane da se organiziramo i demokratskim sredstvima zamolimo Ivu i njegove patuljke da odu u anale političke gluposti. Jedan takav skup održati će se 5.12. 2008. godine. Pridružimo mu se.

Dame i gospodo iz para Ekonomskog vijeća, shvatite da dramaturgu Ivi ne trebaju stručnjaci već glumci ili još bolje, statisti. Monolog on voli, on ga i provodi. Uzmite mito i bježite!!!

Foto: portal vlade


E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)