Home

Datum: 21.10.2008

Mafija upravlja trgovačkim društvima?


Do sada nisam nigdje našao podatak koliko građane Hrvatske košta korupcija i koliko ona ima utjecaja na inflaciju. Jednostavnom računicom temeljem donstupnih informacija i primjera pokušati ću doći do iznosa troška pod stavkom korupcija i kriminal.

Pretpostavimo da za jedan posao treba platiti proviziju od 10%. Cijena posla se ne uvećava za tih 10% već za barem još 20%. To povećanje od minimalno 20% opravdava se “pranjem” mita, dodatnoj zaradi i nesposobnosti izvoditelja. Država omogućava pranje mita jer ne sankcionira nestanak novaca iz legalnih računa.

Fotografija, Jutarnji list

Cijena korupcije u iznosu od minimalno 30% ima potvrdu i u predviđenoj cijeni izgradnje terminala Zračne luke Zagreb. Predviđena cijena terminala iznosila je 212 milijuna €. U okvirima tih cijena bila je većina sudionika međunarodnog natječaja za urbanističko-arhitektonsko rješenje novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb. Pobjednik je IGH s predviđenom cijenom od 280 do 300 milijuna €.

Kalkulator nam kaže da 212 x 30% =63,6. Dakle 212 + 63,6 = 275 tisuća €. Odnosno. građani RH zajedno s radnicima zračne luke, trebali bi platiti 212 milijuna € terminal i najmanje 63,6 milijuna eura kriminalcima u vidu mita.

Dakle korupcija, po mojoj slobodnoj procjeni, povećava cijenu najmanje za tridesetak posto. Koliko je to iznos na izgradnji autoceste, mosta za Pelješac, brodova i sl. državnih poslovnih zahvata, možemo samo nagađati. Sva ta korupcija obloži se ostalim troškovima države i naplati se građanima, preko poreza, prireza, daća i nameta.

Kako se to radi?

Jedna od metoda kojom se služe “crni stručnjaci”, organizirani u “udruge” iz USKOK-ove nadležnosti, opisao je Jutarnji list u najnovijoj aferi Projekt zračne luke Zagreb – plagijat?

Skupina arhitekata (podaci poznati redakciji) anonimno je jučer prijavila Juru Radića, Branka Kincla i Velimira Neidhardta Hrvatskoj komori arhitekata i inženjera u graditeljstvu pod optužbom da je njihov projekt zagrebačkog aerodroma plagijat Kansai aerodroma u Osaki arhitekta Renza Piana i dijelova putničkog terminala u Shenzhenu, Massimiliana Fuksasa.

To je ujedno i prvi put da je u Hrvatskoj netko prijavljen Komori zbog plagiranja, a arhitekti od svoje strukovne organizacije zahtijevaju da se Radiću, Kinclu i Neidhardtu zbog toga trajno trajno oduzme licenca. Osim projektantima novog Plesa, arhitekti Komori predlažu da se dozvola oduzme i arhitektima koji su ocjenjivali radove, na čelu s Jerkom Rošinom, zbog, kako navode, namještanja natječaja i profesionalne nesposobnosti da se uoči kopija.

Više, Jutarnji list.

Navedeno potvrđuje prijašnje sumnje u namještanje natječaja ali otkriva i novinu, plagijat. Očito se društvo organiziralo s ciljem da osigura poslove uz nemoralnu cijenu. Da bi to postigli ne prežu od ničega, prijevara, plagijat, kriminal...

Korupcija na razini države djelomično je legalna. Naime, na oko dobar Zakon o javnoj nabavi, miniran je “nevinim” izuzećima (Članak 5.). Prema tom principu, nabava mora na javne natječaje osim u iznimnim slučajevima. Ta izuzeca su legalna korupcija koju je svojim građanima podvalila vlada a izglasao Sabor. Ti isti javno se bore protiv korupcije a tajno podržavaju korupciju i kriminal.

Kakvo je stanje u državi dobro je ustvrdio bivši Glavni državni odvjetnik Radovan Ortynski izjavom na Hrvatskoj televiziji gostujući u emisiji Nedjeljom u dva, “Kriminal je prodro u sve pore društva, a slično kao u Italiji mafija osniva firme i građevinska poduzeća.” Više u Jutarnjem listu.

Osim što mafija osniva poduzeća, moguće je da upravlja nekim državnim poduzećima ili barem utječe na odluke istih. Kako drugačije objasniti ponašanje direktora Zračne luke Zagreb Boška Matkovića u opisanoj aferi ali i u dosadašnjem radu. Isto tako kako objasniti prisustvo i rad na visokom položaju njegovog zamjenika Damira Lončarića? Kriminal na zračnoj luci utvrđen je još 2001. godine, nije procesuiran već je uspješno “zataškan”.

I to još nije sve, što se samo radi i koliko se pere u elektroprivredi, autocestama, željeznici, bandićgradu i sl. državnim praonicama novca?

Dodatak: Danas u Zagrebu ubijena dva muškarca piše Jutarnji list.

Policija je u Mercedesu visoke klase na Perjavici u zagrebačkom Vrapču pronašla mrtvog muškarca propucane glave. Tijelo je pronađeno oko 17.45 sati na adresi Manterovčak 100. Još nije jasno radi li se o ubojstvu ili samoubojstvu, međutim, prema neslužbenim informacijama čini se da je muškarac likvidiran metkom u čelo. Prema riječima susjeda automobil je bio parkiran ispred kuće još od 12.30 sati.
Nedugo nakon toga policija je u Dubravi pronašla još jedno muško truplo. Muškarac je pronađen mrtav s ozlijedama glave u Tesličkoj ulici.
Očevidi su u tijeku. Uskoro opširnije.

Kriminalci su, što se potvrđuje i svakodnevnim ubojstvima i kriminalnim djelima, preuzeli vlast u državi, ili je vlasti spala maska. Bez smjene vlasti nema promjene. Za ova ubojstva bivši ministar Kirin bi rekao da se kriminalci sami sređuju. Na policiji je samo da obriše krv iz asfalta.


E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)