Home

Datum: 28.09.2008 11:07:05

Zagi nam je u Bečkoj gajbi


Foto, NacionalDržavno odvjetništvo, policiju i pravosuđe ovih dana zadesila je velika nesreća: u Zagrebu sigurnost preuzeli nasilnici i pljačkaši, korupcijska pokazna vježba nije shvaćena ozbiljno a sada nam Austrijanci guraju Vladimira Zagorca. Premijer nervozan, predsjednik i savjetnici dežurni krivci.

Prema priopćenju Gerharda Jaroscha, glasnogovornika državnog tužiteljstva u Beču, umirovljeni general Vladimir Zagorec, bivši pomoćnik hrvatskog ministra obrane, uhićen je u petak u Beču. General Zagorec bit će izručen Hrvatsko.

Zagi, kako od milja zovu Tuđmanovog generala, odlikovan je s 13 državnih odličja i medalja. Prvu crtu bojišnice vidio je samo na televiziji.

Njega, generala Zagorca, Bajić i njegova državno odvjetnička ekipa tereti zbog zloporabe ovlasti i pronevjere 5 milijuna dolara.

Evo kako glasi istražni zahtjev državnog odvjetništva:

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je Istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina V. Z. (1963.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti - zlouporabom položaja i ovlasti opisano po čl. 337. st. 1. i 4. KZ-a. (21. 2. 2007.)

Postoji osnovana sumnja da je u svojstvu zaposlenika-dužnosnika Ministarstva obrane, u kojem svojstvu je bio ovlašten raspolagati sredstvima za kupnju oružja i opreme namijenjene obrani suvereniteta Republike Hrvatske, tijekom rujna 1993. od njemačkog državljanina preuzeo neutvrđenu količinu dragog kamenja kao garanciju za preuzeta devizna sredstva od Ministarstva obrane Republike Hrvatske u iznosu od 5.000.000,00 USD. Nakon toga je preuzeto drago kamenje V. Z. držao u sefu u svome uredu pri čemu, u namjeri da si omogući pribavljanje znatne imovinske koristi, u službenoj dokumentaciji nije to evidentirao.
Početkom 2000. godine, kada je razriješen dužnosti, dragulje nije razdužio već ih je iznio iz prostorija MORH-a. Zadržavanjem dragulja pribavio si je znatnu protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 5.000.000,00 USD, istodobno oštetivši proračun Republike Hrvatske za isti iznos.
U istražnom zahtjevu predloženo je određivanje pritvora protiv osumnjičenika iz razloga predviđenih čl. 102. st. 1. toč. 1., 2. i 4. Zakona o kaznenom postupku (opasnost od bijega, utjecaj na svjedoke, teške okolnosti djela).

Nakon podnošenja istražnog zahtjeva započela je sapunica s njegovim privođenjem. Uz sudske igre i odvjetničke stilske vježbe Zagi je kupio svoju slobodu kaucijom od 1.000.000 €. Radnja se događala u Austriji, gdje je i uhićen.

Zagijevo bogatstvo procjenjuje se na 100 milijuna eura. U vremenu od podizanja optužnice do sada Vladimir Zagorec uspješno je rasprodao skoro svu imovinu i započete projekte koju je posjedovao u Hrvatskoj. O navedenom izvještavali su mediji.

S obzirom na imovinu koja se procjenjuje na 100 milijuna eura, nameće se pitanje zašto Državno odvjetništvo ne tereti Zagija i temeljem Zakona o sprečavanju pranja novca? Za razliku od kamenja koje nitko nije vidio, nesrazmjerna imovina primanjima generala i umirovljenika, daleko je lakše dokaziva.

Više: Neuspjeh u sprječavanju i suzbijanju pranja novca , Pranje novca , Pranje novca II

Ostaje nam da “uživamo” u novoj predstavi policije, DORH -a i pravosuđa protiv generala stranke koja je bila na vlasti u vrijeme generalove žetve i koja je na vlasti sada. Ne treba smetnuti s uma da nesrazmjerno bogatstvo osim generala Zagorca posjeduju i mnogi na vlasti ili njoj jako bliski.

Poslije ove predstave, 2014 možda će biti izgledna godina EU pristupa.E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)