Home

Datum: 24.09.2008

Korupcija ugrožava daljnji razvoj Hrvatskog gospodarstva i društva u cjelini


Fotografija, TiH Transparency International objavio je izvješće s rezultatima Indeksa percepcije korupcije za 2008. godinu. Prema tom Izvješću Hrvatska je zauzela 65. mjesto s ocjenom 4,4 i nalazi se između Namibie koja je 64. i Samoe koja je 66. Za razliku od susjeda u izvješću, Namibie i Somoe, naši geografski susjedi Slovenci zauzeli su 29. mjesto s ocjenom 6,7.

Izvješće u Excel dokumentu.
Ocjene indeksa korupcije prema Transparency Internationalu kreću od 0 potpuna korupcija do 10 nema korupcije. Smatra se da u zemljama koje su ocjenjene ocjenom nižom od 5 korupcija ugrožava razvoj gospodarstva i društva u cjelini. Nažalost, Hrvatska je ocjenjena ocjenom nižom od 5 i spada u grupu zemalja kojim je ugrožen razvoj.

Indeksom percepcije korupcije ocjenjuju se sve razine rada tijela javne vlasti. Kod većine istraživanja ocjenjuje se koliko sam pravni okvir u nekoj zemlji onemogućava korupciju, a kod nekih se uzima u obzir koliko su pregledni i transparentni procesi izdavanja dokumenata u tijelima javne vlast. Pojedini skandali imaju malo utjecaja na indeks. Hrvatska mora poduzimati još odlučnije korake ukoliko želi suzbiti korupciju na razinu koja neće ugrožavati poštenu tržišnu utakmicu i daljnji razvoj u svim segmentima. pravednu raspodjelu društvenog bogatstva.
Za to postoji više uvjeta, počevši od rada na zakonodavnom okviru pa do primjene preglednih procedura u radu tijela javne vlasti. Prema podacima Sveučilišta u Passauu, gdje se izračunava indeks percepcije korupcije, rast ocjene IPK od jednog boda rezultira rastom priljeva kapitala od 0,5 posto bruto domaćeg proizvoda zemlje i rastom prosječnog prihoda za čak četiri posto.
Više na Transparency International Hrvatska

Zanimljiva je ocjena rezultata od strane Transparency International Hrvatska. Oni smatraju da: “Hrvatska i dalje drži pozitivan trend na indeksu percepcije korupcije”. Zanimljivo, što je pozitivno u korupciji koja razara društvo i gospodarstvo?
To vjerujem ne zna niti Zorislav Antun Petrović.

Hrvatska je do sada provela 17 “uspješnih” anti korupcijskih akcija. Rezultat: niti jedna pravomoćna presuda, niti jedna smjena, ostavka...


E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)