Home

Datum: 20.09.2008

Treba li se zbog Indeksa oprostiti od Bajića?


Nakon užasa, nazvanog Indeks, koji nam je pripremila policija u suradnji s Državnim odvjetništvom, osjećam se jadno, tužno i razočarano. Ne mogu vjerovati da zbog nekoliko kriminalaca na sveučilištu, dokazano korumpirano i nesposobno vodstvo policije i odvjetništva, doslovno uništava karijeru profesorima, asistentima, studentima i osoblju na fakultetima. U glamuroznoj akciji, koju su pripremali godinu dana, iz akademskih građana napravili su kriminalce.

Članak 347.

(1) Službena ili odgovorna osoba koja zahtijeva ili primi dar ili kakvu drugu korist, ili koja primi obećanje dara ili kakve koristi da u granicama svoje ovlasti obavi službenu ili drugu radnju koju ne bi smjela obaviti, ili da ne obavi službenu ili drugu radnju koju bi morala obaviti,

kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(2) Službena ili odgovorna osoba koja zahtijeva ili primi dar ili kakvu drugu korist ili koja primi obećanje dara ili kakve koristi, da u granicama svoje ovlasti obavi službenu ili drugu radnju koju bi morala obaviti, ili da ne obavi službenu ili drugu radnju koju ne bi smjela obaviti,

kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

(3) Službena ili odgovorna osoba koja nakon obavljanja odnosno neobavljanja službene ili druge radnje navedene u stavku 1. i 2. ovoga članka, a u svezi s njom, zahtijeva ili primi dar ili kakvu drugu korist,

kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

(4) Primljeni dar ili druga imovinska korist oduzet će se.

Davanje mita

Članak 348.

(1) Tko službenoj ili odgovornoj osobi dade ili obeća dar ili kakvu drugu korist da u granicama svoje ovlasti obavi službenu ili drugu radnju koju ne bi smjela obaviti ili da ne obavi službenu ili drugu radnju koju bi morala obaviti, ili tko posreduje pri takvom podmićivanju službene ili odgovorne osobe,

kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

(2) Tko službenoj ili odgovornoj osobi dade ili obeća dar ili kakvu drugu korist da u granicama svojeg ovlaštenja obavi službenu ili drugu radnju koju bi morala obaviti, ili da ne obavi službenu ili drugu radnju koju ne bi smjela obaviti, ili tko posreduje pri takvom podmićivanju službene ili odgovorne osobe,

kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

(3) Počinitelj kaznenog djela iz stavka 1. i 2. ovoga članka koji je dao mito na zahtjev službene ili odgovorne osobe i prijavio djelo prije njegova otkrivanja ili prije saznanja da je djelo otkriveno, oslobodit će se kazne.

(4) Dar ili imovinska korist u slučaju iz stavka 3. ovoga članka vratit će se davatelju.

Protupravno prisvajanje stvari prigodom pregleda, pretrage ili izvršenja

Članak 349.

Službena osoba koja prigodom pretrage stana, prostorija ili osoba ili prigodom provođenja izvršenja ili pregleda oduzme pokretnu stvar s ciljem da njenim prisvajanjem pribavi sebi ili drugome protupravnu imovinsku korist,

Ti novi “kriminalci” trebali bi u zatvorima zamijeniti, iz pritvora otpuštene osobe, optužene za ratni zločin ili za korupciju u akciji Maestro. Optuženi su u pritvoru proveli i dvije godine bez presude i čak bez početka sudskog postupka. Sve to zbog greški, državnog odvjetništva, policije i pravosuđa.

S obzirom na stil odvjetništva i policije, u budućim akcijama možemo očekivati da će eksplozivom eliminirati sumnjive ali i nevine. Ovo što su sada napravili jako je blizu toj metodi.
Upravo nesposobna i pokvarena vlast učinili su zemlju ovisnom o korupciji.
Sve, ama baš sve u državi podliježe korupciji. Svi smo dužni nekome pogodovati kada nešto trebamo. Ne može se na liječnički pregled, sud, općinu, školu, fakultet i posao a da ne moramo nekog: moliti, platiti, nagraditi, častiti ili uzvratiti uslugom. Prema Kaznenom zakonu sve to je mito za čije davanje i primanje je predviđena kazna.

Osobno mi se korupcija gadi. Gadi mi se samoponižavanje koje činimo davanjem poklona nekom kriminalcu u liku: političara, direktora, profesora, liječnika ili svećenika.
Osim što zbog takvog stava trpim posljedice u poduzeću gdje radim, za svoju okolinu: prijatelje i rodbinu nisam čovjek, prijatelj i rođak.
U nekoliko navrata došli su me zamoliti da im pomognem zaposliti sina ili kćer. Pa ono, ti si tamo dugo i sigurno možeš srediti nekakav posao. Dijete nam treba posao, nezaposleno je?
Takve situacije duboko su me pogodile. Razumijem roditelje, shvaćam kako je biti nezaposlen. Znam da je traženje veze i davanje mita skoro jedini način zapošljavanja. Dugo sam u firmi ali ne mogu pomoći. To je protivno mojoj prorodi.
Zalažem se za ravnopravnost, transparentnost i zakonitost. Zalažem se da svi imaju pristup radnom mjestu pod jednakim uvjetima. Bezbroj puta sam se protivio zapošljavanju preko veze, davanju i primanju mita. Zbog toga mi trpi karijera.

Kako uz takav imidž pomoći prijateljima i rođacima koji me mole uslugu? Uslugu koja je, nažalost, u ovoj državi normalna. Normalno je da se za posao plati ili ostane dužan nekom direktoru ili referentu. Kako to nisam spreman napraviti, trpim prezir prijatelja i rodbine, “jer im ne želim pomoći”. Istovremeno trpim posljedice u firmi, jer se protivim diskriminaciji.

O nesposobnosti odnosno, pokvarenosti policije i odvjetništva svjedoče neriješeni slučajevi: ratnih zločina, ratnih profitera, pretvorbe u gospodarstvu, ubojstva, razbojstva, pljački i dr.

Osobno sam se uvjerio, za što posjedujem i dokumentaciju, da su Državno odvjetništvo i policija zataškali utvrđeni kriminal Tomislava Leke (direktora) i Milana Bandića (predsjednika NO) na Zračnoj luci Zagreb, te požar trafostanice na toj istoj Zračnoj luci Zagreb. Taj požar progutao je više od 1.000.000 € a mogao je prouzročiti i zrakoplovnu nesreću. Za taj kriminal nikoga nisu priveli, nikoga nisu u šest sati ujutro u pidžami slikali. Za vrlu policiju i odvjetništvo za sve je bila kriva, viša sila.

To “poli dorh- ovsko” društvo do sada je izvelo nekoliko anti korupcijskih predstava: Maestro, Gruntovec i Dijagnoza, sve bez ikakvih pozitivnih rezultata. Nema osuđenih, nema smanjenja kaznenih dijela. Nema oduševljenja iz Brisela.
Postoje samo žrtve Bajić - Benkovih zajebancija. Oprostite akcija. Žrtve koje u zatvoru čekaju da javnost sve zaboravi.

Zbog svega navedenoga ne mogu vjerovati u uspješnost i dobre namjere u akciji nazvanoj Indeks. Prema dosadašnjim saznanjima, subota 16. sati, od oko stotinjak osoba koje su priveli, polovica je puštena jer nema osnova za zadržavanje. Znači li to da nije bilo osnove niti za privođenje?
Ispada da je akcija Indeks, baš kao i one prethodne, pokrenuta da bi zabavila Sanadera i obmanula EU predstavnika.

Žrtve u toj tragediji i opet su građani. Ovaj puta za desetak sveučilišnih kriminalaca, politika je žrtvovala stotinjak intelektualaca. Prije toga žrtve su bili liječnici, suci i odvjetnici.
Osim što je stradao ugled nastavnika, uništen je ugled i sveučilišta. Nakon ove akcije diplome Hrvatskih sveučilišta moraju imati rupu. Kroz tu rupu će se provući konac da se diploma može objesiti mačku o rep.

Vrijeme je da se toj praksi stane na kraj. Ne može država zatvarati poštene građane pod izlikom da su “mislili” da su lopovi. Uništavati institucije. Istovremeno država ništa ne poduzima protiv ratnih profitera, ratnih zločinca i kriminalca koji nesmetano gaze po cestama.
Izvršna vlast, Vlada, nije dorasla problemima. Postavila si je nedostižne ciljeve, ulazak u EU i NATO . Zbog svoje nesposobnosti, a u svrhu zadanih ciljeva, umjesto reformi izvodi predstave i čini propuste. Uništeno je gospodarstvo, rasprodana imovina, velika je zaduženost, inflacija, korupcija i kriminal. Sve se svakim danom pogoršava.
Vlada to ne može riješiti i Sabor je na potezu.

Zastupnici u Saboru pod hitno trebaju početi s rješavanjem pitanja gospodarstva, kriminala i sigurnosti u zemlji. Hrvatskoj je potrebna nova izvršna vlast. Ova vlast očito ne voli ljude koji misle svojom glavom. Njih žele zastrašiti, poniziti i ušutkati. Zato uz jednog kriminalca ponize i pet intelektualca.
Korupciju prvenstveno treba riješiti politika. Sabor, Vlada i političke stranke. Kada oni izbace korupciju iz svojih redova, kada budu poštovali zakone i Ustav, korupcije u Hrvatskoj neće biti. Ne zaboravimo, politika imenuje svoje predstavnike u institucijama i trgovačkim društvima. Ti predstavnici politike, provode u svojim djelatnostima prvenstveno naloge onih koji su ih postavili.
Kao što se vidi iz akcija, ne procesuira se vrh piramida već sredina. Ministri i predsjednici: fondova, sudova, bolnica i fakulteta ne stradavaju. Oni koji su organizatori procesa i koji bi trebali imati najviše odgovornosti za ne funkcioniranje tih procesa, ostaju nekažnjeni.

Zašto?

Zato što su produžena ruka politike i zato što su provodili upravo ono što se od njih očekivalo.

Nisu li trebali, Rektor i Dekani, organizirati rad sveučilišta u skladu s zakonima?
Oni, ako nisu mogli riješiti problem korupcije, a tvrde da su za njega znali, trebali su podnijeti ostavku. Priznajem da su znali ali nisu ništa poduzeli, učinili su kazneno djelo nečinjnjem. DORH i policija ne poduzimaju ništa.
Ne bi li prvenstveno oni i nadležni im ministri trebali odstupiti i svoje mjesto prepustiti sposobnim i moralnim. Na čelu institucija i države treba izabrati stručnjake koji znaju organizirati i provesti organizaciju u kojoj ne bi bilo korupcije i nepravilnosti. Bez takvih promjena neće biti ugleda u sveučilištu i društvu općenito.


E mail

Komentiraj

Ispis
  • Dragi gospodine ,kao da imate posla s vjetrenjačama, tražite nemoguće, promijeniti mentalni sklop ljudi koji ga nemaju.Nikada nije i neće biti ovdje rajska vrata demokracije, jer su ona opasna .

    sinisa1967@windowslive.com, 10.05.2009 16:53:09
  • Komentara(1)