Home

Datum: 16.09.2008

Barroso i Mesić; Vlada je zakazala


Predsjednik vlade RH dr. Ivo Sanader danas je imao težak dan, šamarali ga sa svih strana. Da bi izbjegao kritiku Predsjednika RH Stjepana Mesića na otvaranju velesajma u Zagrebu, Ivo je potegao do Brisela. Tamo ga je primio i gorkom kavom počastio predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso.

Hrvatska ako želi da pregovori s EU završe za mandata ove komisije mora do studenog ispuniti uvjete temeljem kojih bi trebala otvoriti preostala poglavlja. U sjedištu Europske komisije upućena je ta poruka s točnim objašnjenjima što se očekuje od Hrvatske.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare predsjednik Europske komisije javnost je upoznao s uvjetima.

On je kao područja u kojima se očekuje veći napredak Hrvatske spomenuo reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije, poglavlje o temeljnim ljudskim pravima te tržišno natjecanje.

Barroso je kao najvažnije zadaće Hrvatske spomenuo restrukturiranje brodogradnje i rješavanje pitanja trgovinske diskriminacije u slučaju cigareta.

Potonje je Barroso povezao ne samo s otvaranjem poglavlja o poreznoj politici, nego i sa zadaćom koju Hrvatska ima iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Piše Jutarnji list.

Premijer Sanader izjavio je da Hrvatska zna da treba ispuniti uvjete te da je spremna to napraviti.

Bravo Ivo, dali to znači da će se problem korupcije, pravosuđa i temeljnih ljudskih prava riješiti do studenog? Čovjek da ne povjeruje u dvadeset prvom stoljeću Hrvatska ima problema, među ostalim, s temeljnim ljudskim pravima.
Problemi se riješiti neće, za to kod Vlade nema političke volje niti znanja. Rješenjem korupcije, pravosuđa i temeljnih ljudskih prava ova Vlada bi sebe smjestila na optuženičku klupu.
Umjesto rješenja vlada će Europskoj komisiji i svojim građanima, ponuditi još jedno balkansku predstavu u kojoj će se prikazati da su svi problemi riješeni i svi uvjeti ispunjeni. Ako treba u predstavu će se uključiti i kvazi Sabor. Poslušan i nesposoban izglasati će sve što ribolovac Luka iz vladine kuhinje donese.
Ukoliko varka prođe, slaviti će se pobjeda, ako varka ne prođe, krivi će biti Slovenci, Europljani, Japanci i Kinezi, ali nikako ne ova vlada.

Povijest se ponavlja, 2007. godine Sanader je imao iste probleme, korupciju, pravosuđe i temeljna ljudska prava. Stanje u godinu dana samo se pogoršalo.

Vrte se iste priče, iste laži. Nikoga ne brinu žrtve: korupcije, pravosuđa i ne poštivanja temeljnih ljudskih prava. Oporba, sindikati i građanske udruge ne vide probleme, kupljeni su.

Srećom za Premijera što debela koža lica ne propušta crvenilo i što se u politici koristi diplomatski jezik pa sve rečeno od strane EK zvuči podnošljivo.
Za razliku od Barrose, Stjepan Mesić na otvorenju Zagrebačkog velesajma manje je koristio diplomatski jezik.

Predsjednik države Stjepan Mesić optužio je Vladu da je najveći krivac za veliki rast inflacije, te je zatražio da hitno promijeni politiku.
- Inflaciju pokreće politika koja troši, a ne zarađuje. Inflaciju pokreću narasla birokracija, neracionalni teritorijalni ustroj s previše županija i općina, te stalno zapostavljanje i uništavanje proizvodnje.
Mesić se jednako oštro usprotivio i nastavku privatizacije Ine jer smatra da Hrvatska na taj način ne prodaje samo tu kompaniju, nego i izvore nafte, plina i vode, te se odriče mogućnosti utjecaja na energetsku budućnost zemlje.

Više Jutarnji list.

Na Mesićevu kritiku, koja još blago opisuju stanje u državi, reagirao je premijer iz Brisela izjavom da će Vlada izdržati Mesićevu ekipu još godinu dana.
Eto što je Premjer i što je stručno rješenje gospodarskih problema. Čekanje da Mesiću prođe mandat.
Nije niti Mesić bez grijeha, iako nema ovlasti za gospodarska rješenja, trebao se više uključiti u ukazivanje na probleme i traženje rješenja. Obećao je sudjelovanje na sastancima vlade, ali to nije ispunio.
Ovako po svoj prilici će, i Mesić i Sanader čekati da prođe mandat. Jedan će opet šutjeti a drugi, opet, neće probleme rješavati. Zajedno će državu još dublje u krizu uvaliti.


E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)