Home

Datum: 05.09.2008

Smije li se narod varati?


Nakon objave potpredsjednice Agrokora Ljerke Puljić da su “poslušali svog premijera te su smanjili cijene nekim prehrambrenim artiklima”, za očekivati je da HTV započinje program s “dobro jutro gospodine Sanaderu, upravo smo čuli da ste se probudili”.
Nešto ljigavije nisam čuo od vremena Tito = partija i Tuđman = hrvatska.

Objavom smanjenja cijena Vlada je bila ugodno “iznenađena” i pucala je od zadovoljstva. Vlada očekuje da to naprave i drugi proizvođaći i trgovci.

Ako se samo za nekoliko dana vratimo unatrag dolazimo do vijesti koja u cijelosti pretvara trijumf u poraz:

Najviše poticaja, čak 103 milijuna kuna, u prošloj je godini dobio konzorcij Ivice Todorića. Otkrilo je to Ministarstvo poljoprivrede.

Pojedinačno je najviše novca, 83 milijuna kuna, dobilo Todorićevo Belje, slijede ga PIK Vrbovec i PIK Vinkovci, tvrtke u vlasništvu Agrokora. Uspjeha u ubiranju poticaja imali su i osječki Agrar, vukovarski Vupik te Kutjevo. 

U svjetlu Vladinih inspekcija treba pričekati nalaz s terena kako bi se utvrdilo jesu li najveći korisnici državnih poticaja neopravdano tijekom prošle i ove godine dizali cijene svojih proizvoda.

Javlja dnevnik.hr

Dakle, vlada je najavila inspekciju koja je trebala utvrditi tko je neopravdano podigao cijene. Očito, kada je inspekcija detektirala Todorića kao krivca, vlada postaje senilna, Todoriću umjesto sankcija, daje priliku da postane heroj. Todorić to koristi i preko svoje podpredsjednice obmanjuje građane, predstavlja se kao heroj koji spašava državu od inflacije.

Ali, Ivice Todoriću, koliko si ti novaca do sada “namaknuo” zahvaljujući velikim poticajima i neopravdanim poskupljnjima? Novca građana Hrvatske.

To pitanje trebala je Vlada, velikom Ivici, javno postaviti a inspekcijske nalaze građanima prezentirati.
Umjesto toga, Sanader slavodobitno po medijima reklamira Agrokor i Konzum svog prijatelja Ivice Todorića. Istovremeno Ivo proziva Todorićevu konkurenciju koja nije primila poticaje, nije neopravdano digla cijene i, normalno, nema mogućnosti učiniti ovo što je učinio Todorić.
Ma, bit će novih satova upakiranih u šareni omot zvan "slobodno tržiše i tržišno gospodarstvo".

Što misli konkurencija? Željko Kerum.

Željko Kerum. Fotografija: Jutarnji list Todorić od države dobiva 300 mil. kuna, a mi drugi ni lipe.

Željko Kerum, vodeći dalmatinski trgovac, nije impresioniran pojeftinjenjima u trgovinama svog najvećeg konkurenta – Konzuma. Kaže da je riječ o običnom Todorićevu marketinškom triku i nema nikakve veze sa smanjivanjem marži, kako se predstavlja.

Pojeftinili su energenti, pojeftinila je pšenica i normalno je da padaju i drugi proizvodi – kaže Kerum. Međutim, dodaje kako to ne znači da će cijene i u ostalim trgovačkim kućama padati, pa tako ni u Keruma.

Što kaže sindikat? Krešimir Sever.

Moguće je da je Konzum najjeftiniji kada je riječ od 22 snižena proizvoda, ali ne znači da je to slučaj i s ostalom robom – kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

No kako je riječ o dijelu koncerna Agrokor i s najvećim udjelom na tržištu, Konzum si, smatra, i te kako može priuštiti niže cijene jer s njime svi rado posluju, a određene marke i roba dio su njegove vlastite proizvodnje, objašnjava Krešimir Sever.

S obzirom na izjavu potpredsjednice Agrokora Ljerke Puljić kako “oni pažljivo slušaju svog premijera”, Sever ne dvoji da je bilo i dogovora s Vladom, za koji se vjerojatno nikad neće saznati, ali će se naplatiti.

Treba se samo zapitati zašto to nije učinjeno i prije umjesto da su Todorić i ostali uvjeravali narod kako nema prostora za spuštanje cijena, ističe Sever.

Više u Jutarnjem listu.


E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)