Home

Datum: 03.09.2008

Predsjednik suda, ogledalo pravosuđa


Ivica Pezo s voditeljicom Gruntovnice Nives Radišić. Foto: Večernji listSanaderova vlada “ozbiljno” se prihvatila reforma u pravosuđu i borbi protiv korupcije. Korupcija prema mišljenju građana najizraženija je u pravosuđu.
Koliko ozbiljno Sanader shvaća problem pravosuđa i korupcije vidjelo se već kod imenovanja ministrice pravosuđa, Ane Lovrin. Tiha, šarmantna, poslušna i totalno nesposobna ministrica bez pogovora sluša svog šefa. Ivu Sanadera.
Rezultat je pravosuđe koje nam svakodnevno dokazuje da nema pravde za Hrvate. Suci i sudovi upravo se nadmeću u propustima, aferama i neznanju. U nadmetanje svakako ulazi ponavljanje suđenja za ratne zločine u Osijeku.
Idemo dalje, Ana ministrica poslušno je imenovala Predsjednika Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Ivicu Pezo. Taj Ivica Pezo, kao predsjednik Općinskog građanskog suda u Zagrebu, postaje medijska zvijezda, za njegovo poštenje zna i državno odvjetništvo.
DORH je, prema pisanju Večernjega lista, zatražio od Državnog sudbenog vijeća odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv Peze.
Veliki djelitelj pravde i šef svih općinskih djeljitelje pravde u gradu Zagrebu, navodno je, na zahtjev Bariše Gašpara, suca Visokog trgovačkog suda, suprotno propisanim i procedurama zaposlio Josipa Bilića kao sudskog savjetnika u zagrebačkom sudu.
Protiv suca Bariše Gašpara Državno sudbeno vijeće već je odobrilo pokretanje kaznenog postupka po drugim osnovama.
Više u Večernjem listu .

Ova zanimljiva korupcijska priča tipični je primjer kriminala “kreme” hrvatskog društva. “Ugledni” suci, zapošljavaju osobu koja je, navodno, u uskoj rodbinskoj vezi s poznatim liječnikom. Pa sada, dragi moji hrvatski građani, vjerujmo pravosuđu i zdravstvu.

Inače, sa Ivicom Pezom kao Predsjednikom Općinskog građanskog suda u Zagrebu imao sam loše iskustvo. Njemu sam uputio Zahtjev za izuzeće suca Domagoja Franje Frntića zbog presude koju mu je Vrhovni sud RH u cijelosti poništio i vratio na ponovno suđenje. Ivica Pezo odbacio je zahtjev za izuzećem kao neosnovan.
Prema mišljenju stručnjaka takva odluka je iznenađujuća jer je praksa u sudovima da se automatski, a ne samo na zahtjev stranke, promjeni sudac kojem je presuda u cijelosti odbačena od strane Vrhovnog suda. U Općinskom građanskom sudu u Zagrebu od 2003. godine vodim radni spor sa Zračnom lukom Zagreb a u vezi dokazivanja opravdanosti otkaza ugovora o radu. Zračna luka mi je uručila otkaz kao sindikalnom povjereniku koji je ukazao na kriminal uprave. Sudac Domagoj Franjo Frntić ne priznaje status sindikalnog povjerenika i nepobitne dokaze koji to dokazuju te donosi presudu kojom potvrđuje otkaz. Nakon uložene Revizije, Vrhovni sud u cijelosti poništava presudu suca Domagoja Franje Frntića i vraća predmet općinskom sudu na ponovno suđenje.
Potom, koristim zakonsko pravo i tražim izuzeće suca Frntića koji je, dokazano, loše vodio postupak i krivo presudio. Predsjednik suda odbacuje zahtjev za izuzeće suca Frntića.
Sudac Frntić, uz podršku Peze nastavlja s nezakonitim vođenjem sudskog postupka, nastavlja s omalovažavanjem i zlostavljanjem. Isto tako, pogodovanje drugoj strani. jasno ukazuje na kriminal i korupciju.
Vrhovni sud je predmet vratio Općinskom sudu u veljači 2008. godine. Prema Zakonu o parničnom postupku, predmet radnog spora treba biti riješen u vremenu od šest mjeseci.

Član 434.
U postupku u parnicama iz radnih odnosa, a osobito pri određivanju rokova i ročišta, sud će uvijek obraćati osobitu pažnju na potrebu hitnog rješavanja radnih sporova.
U postupku u parnicama iz radnih odnosa rok za odgovor na tužbu je osam dana.
U sporovima iz radnih odnosa koje pokreće radnik protiv odluke o prestanku ugovora o radu i u kolektivnim radnim sporovima, ako zakonom nije određen kraći rok, ročište za glavnu raspravu mora se održati u roku od trideset dana od dana primitka odgovora na tužbu.
U postupku u parnicama iz radnih odnosa postupak pred prvostupanjskim sudom mora se okončati u roku od šest mjeseci od dana podnošenja tužbe.
U postupku u parnicama iz radnih odnosa drugostupanjski je sud dužan donijeti odluku o žalbi podnesenoj protiv odluke prvostupanjskog suda u roku od trideset dana od dana primitka žalbe.

Zahtjev za izuzeće, Rješenje Vrhovnog suda i Poziv za ročište mogu se pogledati u pdf formatu.

No, to su zakonske odredbe, za Pezu i njegovog suca Frntića to ne vrijedi. Sudac Domagoj Franjo Frntić zakazao je raspravu za 5.11.2008. godine. Dakle, prvo ročište će se održati tek tri mjeseca nakon što je cjelokupan postupak trebao biti dovršen.
U zahtjevu za izuzeće suca, među ostalim, predsjednika suda sam molio da mi omogući pravedno suđenje. Razvoj situacije pokazuje, ništa od pravednog suđenja. Tko mi je kriv što nisam ugledan sudac, lječnik, politićar...

Dopuna tekstom iz Jutarnjeg lista:

Pao na testiranju

Ishod je da je sudac Gašpar pod kaznenim progonom jer je navodno uzeo mito da bi požurio donošenje sudske odluke što je bilo u interesu tvrtke Civitas Nove (koja inače radi na izgradnji zagrebačke Arene), te zbog toga što je kao član ispitne komisije za pravosudne ispite djeci prijatelja unaprijed davao pitanja koja će im postaviti na ispitu.

Na Gašparu, međutim, niz nije stao. Kada se njega nadziralo, saznalo se da je u klupko sumnjivih postupanja upleten i predsjednik Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Ivan Pezo. USKOK i policija presreli su razgovore u kojima Gašpar kod Peze urgira da za sudskog savjetnika zaposli sina uglednog zagrebačkog liječnika, Ante Bilića.

Prema zahtjevu za skidanje imuniteta sucu Pezi koji će uskoro biti na dnevnom redu Državnog sudbenog vijeća, Pezo je mladom Biliću unaprijed rekao kakva će biti pitanja na testiranju, ali ovaj svejedno nije prošao, nego je bio među najlošijim kandidatima. No, Pezo ga je ipak primio na sud u drugom natječaju.


E mail

Komentiraj

Ispis
 • Zahvaljujem se na opsežnom opisu hypo mućka. Akteri su nevjerojatni u svim tim zakulisanim igrama. Stvarno treba dosta truda da bi se pohvatali konci svih tih transakcija.

  Ivan, 20.05.2010 14:25:55

 • Poštovani,

  Uz članak "Hypo istraga transakcija Consultantsa, EPH, Adriatice.net i tajnih ortaka" priložena je dokumentaciju koju možete koristiti u cijelosti ili dijelovima. Tekst preuzimate s donjeg linka.

  Srdačan pozdrav
  Marija Kuharić

  http://www.slavonija-portal.com/hypo-istraga-transakcija-consultantsa-eph-adriaticenet-i-tajnih-ortaka/

  kuharic.marija@gmail.com, 19.05.2010 10:42:39
 • Komentara(2)