Home

Datum: 01.09.2008

Na internet mobitelom


Mobilni telefon, kod nas poznat kao mobitel, svojom pojavom i razvojom uzrokovao je revoluciju na području razmjene informacija. Zahvaljujući mobitelu moguće je, skoro na svakom mjestu gdje se nalazili, razgovarati ili izmjenjivati tekstualne ili grafičke poruke s drugim korisnikom usluge. Osim osnovnih usluga komuniciranja, proizvođači mobitela pokušavaju integrirati i korisnicima ponuditi i mnoge druge usluge, poput : fotografiranja, snimanja filmova, reprodukcije glazbe, cestovne navigacije i pristupa internetu.

Internet, kao nepresušan izvor: informacija, igra, muzičkih brojeva, filmova i drugih sadržaja, baš poput mobitela, učinio je veliki broj korisnika ovisnim o sebi. Svi korisnici interneta žele uvijek i svugdje pristup internetu. Želimo provjeriti svoju e poštu, pročitati omiljene dnevnike ili elektroničke novine.

Fiksni pristup internetu, relativno je dostupan i zadovoljavajuće kvalitete, ali previsoke cijene. Mobilni pristup internetu još uvijek ne pruža brzine fiksnog pristupa a po cijeni je osjetno skuplji. Pristup mobilnom internetu, prema mojim saznanjima pružali su dva mobilna operatera, VIPnet i T-Mobile Hrvatska. Oni su preko posebnih uređaja koji se ugrađuju na računala i u koje je potrebno ugraditi njihove SIM kartice nudili mobilni internet.
Sve to je zakukuljeno i zamumuljeno da je skoro nemoguće odgonetnuti što se točno dobije i što koliko košta.

Nokia 6500 clasic, uređaj koji koristim za spajnje na internet Zbunjen takvim pristupom nisam se upuštao u nepoznato, u nešto gdje se ne zna što pruža ali se zna da puno košta. Umjesto muljaža odlučio sam se za jednostavniju i jeftinuju verziju kada je to omogućio i teći operater Tele2.

Za mobilni Internet nabavio sam mobilni uređaj koji podržava WAP znači Wireless Application Protocol, s GPRS (General Packet Radio Service) funkcijom i mogućnošću bluetooth komunikacije. Za aktiviranje WAP usluge potrebno je slijediti upute objavljene na portalu mobilnog operatera ili telefonom zatražiti aktivaciju. Po aktiviranju usluge preko mobilnog telefona pristupio sam internetskoj mreži. Pristup je relativno brz, surfanje je moguće ali ograničeno malom ekranom mobitela i sitnom tipkovnicom.
Nakon uspješnog spajanja mobitela na inetrnet, započeo sam drugu fazu podešavanja, spajanje na prijenosno računalo.
Aktivirao sam bluetooth funkciju na mobilnom telefonu. To isto sam učinio i na prijenosnom računalu. Telefon i računalo su se međusobno prepoznali i prije spajanja bilo je potrebno upisati lozinku. Bluetooth funkcija nudi više mogućnosti spajanja: Dial-up networking, Network Access point Service, PC Suite i File Transfere.
Odabrao sam Network Access point Service i kliknuo Connect. Uz lagano bip računalo me izvijestilo da je konekcija uspjela. Išao sam provjeriti e poštu. Klik, provjera izvršena uspješno.
Probno slanje e maila, provjera izvršena uspješno.
Idem na Internet Exsplorer, surfanje besprijekorno.
Isto sam primijenio na PDA uređaj. Sve radi besprijekorno.
Preko GPRS-a najveća brzina skidanja podataka je 53,4 kbit-a u sekundi. Nisam provjeravao.

Vau, oduševio sam se. Imam pristup internetu svugdje u Hrvatskoj gdje ima signala za mobitel.
I ta mi se želja ispunila.
Koliko će me to zadovoljstvo mobinog interneta koštati?

Tele2 nudi mobilni paket slijedećeg sadržaja:
Jednokratna naknada za 30 dana korištenja paketa 10,00 kn
Ukupna količina podataka u paketu 10 MB
Prijenos podataka unutar paketa 0,00
Cijena prijenosa podataka nakon iskorištenja paketa 2,00 kn

Usporedbom cijena priključka na mobilni internet Tele2 je daleko najjeftiniji, ne zahtjeva dodatni hardver, zasebnu SIM karticu i nije potrebna dodatna pretplata odnosno bonovi.

Aktiviranje usluge interneta moguće je za pretplatnike i za prepaid-korisnike.
Više na portalu Tele2

Opisano spajanje računala na Internet izvršeno je prije nekoliko dana i u ovom kratkom vremenu nije bilo nedostataka. Uspješnost veze treba se ispitati u dužem radu.
Ovaj dnevnik nije sponzoriran i ne reklamira operatere ili proizvođače uređaja. Napisan je s namjerom da se podjeli iskustvo i proširi mogućnosti u pristupu internetskoj mreži te da se ukaže na one koji svoje usluge pružaju bolje i jeftinije.


E mail

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)