Mućke

Datum: 13.10.2007

Demokratski socijalisti i moralisti, Sanader – Bandić


U petak 12. listopada 2007. godine raspustio se Sabor RH. Ta odluka je jedna od rijetkih koja je donešena jednoglasno. Koliko se sjećam jednoglasno su prihvatili i Izvješće o radu Državnog odvjetništva RH. Da, to je ono odvjetništvo koje je svojom nesposobnošću i pokvarenošću omogućili da ratni zločinci, ratni profiteri i ostala “politička” krema podzemlja, ostanu nekažnjeni i svakim danom bogatiji. Za razliku od hrvatskih građana koji su siromašniji jer poštuju zakone i trpe diskriminaciju.

Raspuštanjem sabora, izborna trka pretvara se u stampedo. Najveći doprinos izbornom stamedu daje predsjednik HDZ-a Ivo Sanader. On leti po svim krajevima hrvatske i svijeta. Drži govore, mini sabore, otvara nedovršene objekte, gradi sportske dvorane, bolnice, mostove, aerodrome, ceste. Dijeli novce, podmićuje i redovno mijenja satove. Organizira prosvjede u Hagu i sprema govore u ujedinjenim narodima sve da bi prikrio nesposobnost svojevladavine.

Zračna luka Zagreb

U Zagrebu dr. Ivi obilno pomaže gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Ta “prekrasna” suradnja demokrata Sanadera i socijaliste Bandića pokazuje da nije važna stranačka pripadnost niti interes građana da bi se ljudi na položaju dobro slagali i razumjeli. Oni zajedno grade rukometnu arenu, bolnicu u Blatu, potpisali su protokol za izgradnju novog aerodroma i sl.

Prema pisanju T-portala

Vlada Republike Hrvatske i Grad Zagreb potpisali su u petak Protokol o izgradnji novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb (ZLZ), koji bi skupa s novom uzletno-slijetnom stazom trebao biti gotov 2011. godine.

Vrijednost gradnje nove putničke zgrade i piste procjenjuje se na 212 milijuna eura. Novi putnički terminal i uzletno-slijetna staza gradit će se dva i pol kilometra sjeveroistočno od sadašnjeg položaja zračne luke.

Prema potpisanom protokolu, Vlada sudjeluje u financiranju gradnje sa 60 posto, a Grad Zagreb sa 40 posto.

U ime Vlade Protokol je potpisao premijer Ivo Sanader, a u ime Grada Zagreba gradonačelnik Milan Bandić.

Premijer Sanader istaknuo je nakon potpisivanja da su Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji, kao pet postotnim vlasnicima Zračne luke Zagreb, otvorena vrata za sudjelovanje u projektu. Ne budu li to mogli, dodao je, država i Grad preuzet će u jednakoj mjeri njihove udjele u financiranju.

Što stoji iza te vijesti.

1. Niti Vlada niti Gradonačelnik ne mogu graditi ništa prije nego im to odobri Sabor odnosno Skupština.

2. Država je prezadužena isto kako je prezadužen grad pa se postavlja pitanje od kuda novac?

3. Prostorni plan nije usklađen predviđenim zahtjevima

4. Nisu predstavljeni planovi i projekti

5. Nova pista je nepotrebna i ne može se izvesti na ovoj lokaciji

6. Skupština i Nadzorni odbor nisu raspravljali o izgradnji terminala i piste

7. Zagrebačka županija i grad Velika Gorica, koji su također vlasnici zračne luke, izostavljeni su iz projekta.

8. Krajem svibnja Ingra je bez natječaja dobila posao renoviranja terminala zračne luke za 24 milijuna kuna. Zašto renovirati nešto što će se napustiti?

9. Vlada i grad Zagreb su u više navrata, samo ove godine, “gradili” terminala a o čemu je pisano u Nesposobni i pokvareni i Peti zagrebački kapitalni projekt

I tako dalje...

Ovaj primjer predizborne političke manipulacije pokazuje koliko Sanader i Bandić imaju sličnosti. Koliko jedan drugog podržavaju i koje metode koriste. Ova suradnja ima za cilj obostranu promociju i pridobivanje simpatija birača. Daju obećanja o gradnji nečeg čega nema u planovima, nema grđevinskih dozvola, nema studija opravdanosti. Za ta obećanje nemaju podlogu u odlukama Sabora odnosno Skupštine, nemaju suglasnost svih vlasnika zračne luke, skupštine trgovačkog društva i nadzornog odbora. Jedan od vlasnika kojeg su zaobišli je Velika Gorica u kojoj je na vlasti SDP, gradonačelnik je Tonino Picula. U intervjuu radiju 101 Picula je potvrdio da ga nisu kontaktirali za projekt i da projekt nema podlogu u prostornom plan...

Postavlja se pitanje kuda vodi, sada već otvorena suradnja Sanadera i Bandića. Do sada su dobro surađivali, Bandić u Zagrebu nije imao HDZ kao oporbu. Isto tako Bandić je bio zaštićen od bilo kakve kritike ili kaznenog gonjenja. Njihova suradnja omogućila je krivcima, državnim i gradskim, da ne odgovaraju za građevinska urušavanja i masovna trovanja.

Ova osovina Sanader – Bandić smrdi na jednu veliku prijevaru. Tko je u stvari Milan Bandić? Gradonačelnik SDP-a ili HDZ-a. Kome trebaju građani Zagreba dati glas SDP-u ili direktno HDZ-u? Smrad je još i veći jer SDP-ov šef u potpunosti podržava Bandića. Isto tako ne pruža nikakav otpor Sanaderu i njegovim spinovima. Milanović ne priprema nikakvu strategiju, koalicije predizborne ili posljeizborne suradnje. U potpunosti je jasno da će Sanader kupiti đapiće, penziće, adlešićke i pupovce te formirati vladu, iako ne dobije najviše glasova.


E mail