Mućke

Datum: 20.03.2008

Evolucija ili revolucija?


Branimir Glavaš, zastupnik ili zločinac? Fotografija  by Wikipedia

Ne znam dali se još netko sječa školskog predmeta iz doba socijalizma, TIPS-a. Taj predmet, kao što mu i ime kaže, bavio se teorijom i praksom socijalizma. Za mnoge TIPS je bio teško razumljiv zbog svoje nelogičnosti. TIPS je trebao pomiriti teoriju gdje su svi ravnopravni a svu vlast i vlasništvom nad imovinom ima narod, i praksu u kojoj vlast ima partija a među ravnopravnima, ravnopravniji su članovi partije.

Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća građani Hrvatske, nezadovoljni Jogoslavenskom zajednicom kao i njenom verzijom teorije i prakse socijalizma, odlučuju se za samostalnost i demokraciju. U smislu te odluke na demokratskim, višestranačkim izborima izabrani su zastupnici, konstituiran je Sabor, usvojen je demokratski Ustav.
U bivšoj zajednici težnja građana Hrvatske k samostalnosti i demokraciji nije prihvaćena s oduševljenjem, već naprotiv, do demokracije se došlo ratom, žrtvama i patnjama dijela građana. U ratu je većina građana udarila temelje demokratskoj državi, manjina građana kao ratni profiteri udarala je temelje kriminalnoj državi.
Rezultat je država teoretske demokracije i kriminalne prakse.

U lijepoj našoj izbori se ne provode u skladu sa Zakonom o izborima. Izborne jedinice nisu formirane po zakonu, a broj birača nije u skladu sa brojem stanovnika.
Vlast izabrana protivno pravilima, nije demokratska vlast koja predstavlja narod, već organizirana skupina koja štiti interese onih koji su im omogučili obnašanje vlasti. Ta vlast ne priznaje zakone koji proizlaze iz Ustava, već kroz kontrolirani kaos provode svoje zakone.
U održavanju moći i vladanju takve “vlasti” temeljni alat je korupcija.
Korupcijom se dolazi na vlast kupovinom birača, izbornih odbora, nadzornih organa.
Korupcijom se stvaraju koalicije i formiraju vlade.
Korupcijom se osigurava ostanak na vlasti. Za taj ostanak na vlasti prvenstveno je zadužena, policija i pravosuđe koji preko Državnog odvjetništva i sudova štiti režim.
Profit za režim ostvaruju korupcijom postavljeni Direktori, Upravitelji, Načelnici, Gradonačelnici, Upravni odbori, Nadzorni odbori, Radnička vijeća, sindikalne vođe, braniteljske vođe.
Lažnom borbom protiv korupcije režim produžuje vrijeme "vladavine".

Tako, korupciju koju se smatra jednim od najvećih zla društva, naš Premijer javno koristi da bi SDSS i HSS zadržao u koalicijskoj vladi. Nakon što su mu se usprotivili u saboru i vladi, Premijer imenuje bez natječaja Uzelca i Bajsa u upravni odbor HFP. Gospoda Uzelac i Bajs sada će u HFP-u moći osigurati ekstra profite svojim strankama, prijateljima i podobnicima. U “biznis” će ih uputiti Polanćec a zaštititi Bajić. Poslovanje u tom fondu ide po principu "nosi, vozi, bog ti pomozi".
Vlada bez natječaja mijenja Nadzorni odbor Brodosplita. Smjenjenog i za aferu Brodosplit odgovornog Vukelića , u inat zdrave pameti, nagrađuje.
U nadzorne odbore postavljaju se, a ne biraju, osobe koje ništa ne vide, ništa ne čuju ali za to su spremni primiti novac i privilegije.

U trgovačkim društvima članove Radničkog vijeća poslodavac “nagrađuje” ispod stola. Znam slučaj gdje poslodavac korumpira članove Radničkog vijeća sa 1.000 kn mjesečno, dnevnicama, “seminarima” u toplicama. Na prijavu takve korupcije DORH ne reagira. Za DORH argumentirana prijava korumpiranih sindikalnih vođa nema osnova. DORH ne reagira na prijavu o protuzakonitom zapošljavanju u Zagrebačkom holdingu.
Većinu braniteljskih udruga vode “lojalni” branitelji koji se redovno premazuju lojem. Za lojni premaz spremno prodaju braniteljsku čast i ugled. Za njih i vladu zaštita lažnih branitelja, nacionalni je interes.

Sve navedeno radi se javno a kritizira mlako. Većinu medija ušutkalo se korupcijom, ucjenom ili bombom. Ono malo kriminala što se u medijima objavi, u ladicama trulog pravosuđa se zaboravi.
Hrvatski Sabor, kao najviše tijelo države, prilagođeno je kvazi demokraciji. Zastupnici što zbog neznanja, što zbog vlastitih interesa ne vide što se događa u državi. Za oko tri - četiri prosječne hrvatske plaće, zastupnici trebaju dići ruku kada šef kaže. Uz dizanje ruku moraju paziti da ih ne pregazi tramvaj, i to bi bilo uglavnom sve bitno za uspješno obnašanje zastupničkog mandata. Za razliku od tramvaja koji ih može povrijediti, zakon zastupnicima ne može ništa. Oni imaju imunitet i zaštićeni su od ratnog zločina i ratnog profiterstva. Zastupnici ne čekaju u redovima, bolnicama, autobusnim stanicam, gruntovnicama i raznim državnim šalterima.
Oni ne vide u korupciji ništa lošeg.
Ne vide probleme u izvršnoj vlasti koja ne poštuje antikoruptivne zakone, koja javno korumira i nesposobno ordinira.
Ne vide ništa lošeg u nedostatku pravne države i nesposobne sudbene vlasti.

Nakon ove analize jasno proizlazi da volja hrvatskih građana iz devedesetih godina nije izpoštovana. Dostignuča iz socijalizma sada smo smanjili. Jugoslavensku zajednicu želimo zamijeniti Europskom unijom, vlast bez pitanja građana hoće pristupiti NATO-u, nacionalna dobra rasprodajemo, državu prekomjerno zadužujemo.
Na snazi je TIP, teorija i praksa a izgubio se samo Socijalizam. Što znaći da imamo Ustav koji nam teoretski jamči ravnopravnost, demokraciju i vlasništvo nad imovinom. Pratički imamo partiju koja preko svoja dva krila, pozicija i opozicija, upravlja i raspolaže svom našom imovinom i čiji članovi su ravnopravniji od ostalih građana. Socijalna komponenta u potpunosti se izgubila.
Ustavom zagarantirana demokracija i jednakost za većinu su nedostupne teorije, utopije. Hrvatska stvarnost su zlostavljanje i nejednakost. Iskorištavanje večine od strane moćne manjine.
Pred hrvatskim građanima predstoji popravni ispit iz demokracije. Ispit na kojem će se evolucijom ili revolucijom konačno zatrti korupcija i uspostaviti demokracija na način kako to propisuje Ustav. Taj popravni ispit dužni smo provesti zbog sebe i svih žrtava koje su položene za samostalnu i demokratsku Republiku Hrvatsku.


E mail