Link

Letovanić, ožujak 2019., Drvene građevine.

Preporuka

Foto galerija " NOVO "Jezero Eiae panoramska fotografija * *album Posavina**album Velika Gorica nocu** video Vukomericke gorice ** Album Kolesa i video Kolesa ** album Brno** Album Osijek * Album Prag

Velika Gorica
SLIENI TEKSTOVI

DNEVNIK

ARHIVA od 1 do 127

Iz drugih medija

1. kolovoza 2019.

Neofeudalizam u Hrvatskoj

Za početak citat iz Wikipediji "Neofeudalizam, što doslovno znači "novi feudalizam", predstavlja povratak nekih značajki feudalnog društva, prvenstveno ekonomskih i političkih, u današnjem dobu. Pojam označava politiku vladajuće skupine (vlada, parlament i sl.) koja ima za posljedicu (bilo s namjerom ili drukčije) da se sustavno povećava razlika u bogatstvu među bogatima i siromašnima, istodobno povećavajući moć bogatih slojeva društva i smanjujući moć siromašnih. Ove pojave se percipiraju sličnima tradicionalnom feudalizmu."

Dakle, u Hrvatskoj se upravo događa scenarij iz gornjeg opisa, povećava se moć bogatih a smanjuje moć siromašnih. Bogati su dio svog kapitala uložili u sve bitne institucije u državi. Kontroliraju pravosuđe, policiju, vojsku, vladu, parlament.
Demokracija je samo farsa preko koje se instaliraju poslušnici na strateške položaje. S tih položaja utječu na odluke kojima se bogati bogate.
Jedan od očitih primjera takvog djelovanja je afera Agrokor. Tom aferom zaštićeni su "veliki" dobavljači od zasluženoga sloma. Njih su zaštitili vlada, pravosuđe, državno odvjetništvo.
Primjer je i namjera kupnje INA-e. Zašto bi država kupovala nešto što je prodala? Ako se ne radi po zakonima, riješiti će sud. Sud može, ako postoji razlog, presudom naložiti oduzimanje tvrtke. Kupovina, očito odgovara privatnim interesima.
Sljedeći primjer je zaštita kapitalista uvozom radne snage.
Pa smanjenja PDV-a za ugostitelje.
Ukida se i porez za mlade radnike.
Sve to radi Vlada kako bi udovoljila lakome feudalce, a prevarila građane.
Zašto su te mjere prijevara?
Pa zato što s jedne strane smanjuju poreze a s druge strane nameću nove poreze i povećavaju postojeće. Pored toga diskriminiraju starije radnike koji moraju plaćati poreze.
Rezultat te prijevare su nešto veća plača, isti ili veći životni troškovi.
I sada zašto bi radnici ostali raditi u hrvatskoj ili se u nju vratili?
Plenković, Marić i ostala nakupina pokvarene robe ovim trikovima neće privući robove, niti domaće niti one koje bi uvozili.

Najveći problem izrabljivača radne snage su otvorene granice, otvoreno tržište rada u Europi i svijetu.
Jedini mogući način da se zadrže radnici je dogovor radnika i poslodavca. Oni moraju imati partnerski odnos. Poslodavac treba, ne samo platiti radnika, već ga mora vezati uz tvrtku dionicama i drugim pogodnostima.
Samo zadovoljan radnik je vjeran radnik.
Osim dogovora s poslodavcem radniku, građaninu treba osigurati pravnu sigurnost, ravnopravnost i dostojanstvo. Drugim riječima treba iskorijeniti korupciju, nepotizm, nacionalizam, fašizam. Potrebno je uvesti stvarnu demokraciju, gdje će građani odlučivati o svojim predstavnicima a ti predstavnici će odgovarati građanima.
Kada se uspostave takvi odnosi onda treće strane, države s institucijama, ne treba. Država s uhljebima se mora smanjiti za više od 60, 70%. Bitnim smanjenjem troškova države, smanjiti će se porezi, što u konačnosti dovodi do prihvatljivih troškova života.


Nastavite citati

Tag: feudalizam

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)
26. lipnja 2019.

Anketa: predsjednički izbori


Nastavite citati

Tag: anketa

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)
25. lipnja 2019.

Država kleptomanskog kapitalizma ili ravnopravnih građana?

Krenula je kampanja za izbor predsjednice/predsjednika. Da bi mogli birati, moramo znati što želimo. Želimo li državu kleptomanskog kapitalizma u kojoj dominira "dvjestotinjak obitelji" ili želimo državu ravnopravnih građana?
S tim odgovorom moći ćemo se opredijeliti za predsjednicu/predsjednika koji je u dosadašnjem radu pokazao da su to njegovi prioriteti.
Kandidati za najvišu funkciju u državi uglavnom prikrivaju svoja opredjeljenja, svoje važne stavove, međutim iz životopisa i imovinskih kartica možemo zaključiti gdje se kandidat svrstao i koje stavove zastupa.
Na primjer: kandidat Miroslav Škoro, po imovini kapitalist, po uvjerenju desničar. Njegove priče o suradnji s građanima su neosnovne. Jedino ako smatra da su samo kapitalisti građani, onda je izjava o suradnja točna.
Kolinda Grabar Kitarović, dosadašnja predsjednica koja je u svom mandatu šarala između ultra desnih do desnog centra. Ovisno o tome od koga je očekivala kakvu osobnu korist. Nije poduzela ništa u smislu zaštite građana, njihovih građanskih i radnih prava. Građana koji su masovno iselili upravo u njenom mandatu.
Zoran Milanović, politički gubitnik. Čovjek s karakterom. Karakterom neradnika.
i tako dalje...
S druge strane, kandidatkinja Katarina Peović je dosljedna, iskreno se zalaže za državu ravnopravnih građana. Državu koja će biti uređena po mjeri većine građana, s vladavinom prava. Ne krije svoja opredjeljenja i na svako pitanje daje odgovore u skladu sa svoji uvjerenjima.

Kod svakog izbora, pa tako i ovog predsjedničkoga, trebali bi znati da li kandidat za kojeg smo se opredijelili stvarno misli i radi ono što nam je u kampanji poručio.
A da bi znali, to je ono što od kandidata očekujemo, moramo znati što očekujemo od države. Kakvu državu želimo.
Prosto je nemoguće vjerovati da većina građana neke države žele da sve državne vrijednosti budu u rukama kapitalista, a da oni, građani kao većina, budu radna snaga s ograničenim pravima.
Stoga Vas molim da glasate u anketi, vaše mišljenje svima nama jako je bitno. Hvala.


Nastavite citati

Tag: anketa

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)
24. lipnja 2019.

Hrvatsku pogodio kleptomanski kapitalizam s katastrofalnim posljedicama

Naša jadna, sve više poprima oblik feudalne države. Njom upravljaju popovi i veleposjednici. Da bi u cijelosti bila feudalna potrebno je iseliti još nešto građana i uvesti strane robove. Po tom će se zatvoriti granice a demokraciju će provoditi policija i vojska. Sva pozitivna dostignuća koja su stvorena u socijalnoj državi, državi građana, u vremenu do devedesete godine su poništena.

Htjeli mi priznati ili ne, država je uništena, poharana, osiromašena i osramaoćena.
I to još nije konačno, uništavanje se nastavlja pojačanom brzinom.

/

U državi je svakim danom sve manje stanovnika i radnika. Država manjak radnika nadoknađuje uvozom radne snage iz nekih egzotičnih država, umjesto da pokuša otkloniti razloge zbog kojih njeni radnici, uglavnom, trajno iseljavaju.

Uzrok ovog katastrofalnog stanja u državi je kapitalizam, točnije, hrvatska varijanta kapitalizma. Hrvatski kapitalisti, možemo ih zvati i poduzetnici, u velikoj većini podrazumijevaju svoje proizvode i usluge kao sredstvo njihovog bogačenja. Oni samo žele puno, jako puno novaca. Ne žele ulagati u razvoj svojih proizvoda, u proizvodne pogode, u radnike, edukaciju.
Mitom, korupcijom, ucjenom i sličnim metodama oni plasiraju svoje proizvode na hrvatsko tržište. Takvi proizvodi su loše kvalitete i visokih cijene. Nisu konkurentni na tržištu izvan Hrvatske. Za razliku od nekonkurentnih proizvoda, radnici, koji se eksploatiraju preko dopuštenih granica, ponižavaju, koji su potplaćeni, sa nesigurnim sutra; cijenjeni su i poželjni na europskom tržištu rada. Stoga je sasvim razumljivo da hrvatski građani odlaze tamo gdje mogu raditi i živjeti s dostojanstvom. Da ne bi bilo zabune, kapitalistima i drugdje u svijetu cilj je stjecanje što više novca. Za razliku od naših kapitalista, uspješni kapitalisti, recimo iz Njemačke gdje naši radnici masovno odlaze, ima tržišno prihvatljive proizvode. Njihovi proizvodi su cijenjeni i prisutni u hrvatskoj, europi i svijetu. Oni ulažu u razvoj proizvoda, u proizvodne pogone, u zadovoljstvo radnika. Uz sva ta ulaganja njihov proizvod je cijenom prihvatljiv i kvalitetan.

Ovaj primjer njemačkog proizvoda, kojima hrvatski slični proizvodi ne mogu konkurirati kvalitetom i cijenom, a troškovi proizvodnje u hrvatskoj su niži, jasno ukazuje na katastrofalno stanje našeg poduzetništva.
Sve te hrvatske poduzetnike i njihove pomagače koji se koriste mitom i korupcijom, bilo kao davatelji ili primatelji mita, moramo nazvati pravim imenom, kradljivci. Kleptomani. Zločinačka organizacija. Na žalost ti kleptomani nisu samo u poduzetničkim krugovima, sami poduzetnici ne bi mogli napraviti puno štete, već ih ima u svim dijelovima društva. Kleptomani su u politici, policiji, vojsci, crkvi, pravosuđu, odvjetništvu i građanstvu. Povezani su trajno ili se povezuju po potrebi pa čine zločinačku organizaciju.

Udružena kaleptomanija svojim bolesnim ponašanjem prisilila je puno građana da odu iz ove bolesne države. Svojim odlaskom ostavili su jasnu poruku, ne želimo biti robovi poslodavca, pokvarenih političara, podmitljivog pravosuđa, pohlepne crkve. Promjeniti se.
Kleptomani nisu shvatili poruku koju su im ostavili građani kod iseljavanja, već su iseljavanje shvatili kao novu priliku za bogaćenje. Rastrčali su se agenti po svijetu tražeći nove žrtve koje bi trebale raditi za male novce. Traže se radnici koji bi u hrvatskoj radili, da bi bili siromašni. Vjerojatno, uz pomoć raznih trikova naći će se nešto radnika koji će kratkotrajno popuniti neka radna mjesta za koja nisu potrebna posebna znanja.
Dugotrajno to nije rješenje. Uvoz radnika isplativ i održiv je samo kada se zbog povećanog razvoja otvaraju nova radna mjesta, a nikako za popunjavanja radnih mjesta koja su radnici ostavili jer od njih nisu mogli živjeti.
A što je sa popunjavanjem radnih mjesta gdje su potrebna određena znanja? Bolnice na primjer? Kleptomane ne zanimaju bolnice, oni imaju novaca i liječe se tamo gdje su najbolji stručnjaci. Za obične građane, smatraju, uvijek će biti neki uvozni radnik koji će ga sahraniti.

Ovaj kratki prikaz dočarao nam je katastrofu koju je prouzročio kleptomanski kapitalizam. Hrvatska je još uvijek pod utjecajem te katastrofe. Kleptomanima je pojačan apetit, osjećaju se moćno a štete su sve veće. Da bi se došlo do promjena, prvo je potrebno zbrinuti kleptomane u odgovarajuće ustanove, psihijatrijske i pravosudne.
Promjeniti i dopuniti zakone kojima bi se osigurali veći stupanj demokracije, odgovornost političara, predstavnika građana, zastupnika.
Omogućiti da svi građani republike Hrvatske budu ravnopravni, da imaju jednaka prava. Zabraniti da političari svojim odlukama biraju podobne kadrove. Kadroviranje mora biti na demokratski način. Odvojiti vjerske zajednice od države, škola, fakulteta.
Zatim je potrebna reorganizacija države na svim razinama. Ta reorganizacija mora smanjiti broj političara i državnih službenika a državne službe učiniti efikasnijim, i u službi građana.
Mora se reorganizirati pravosuđe na način da sudovi rade po zakonu, a ne kao do sada, da su sudovi zakon. Zakonom o radu mora se osigurati veći utjecaj radnika, ne političara i podobnih sindikalista, u upravljanju tvrtkama.
Državnim i javnim poduzećima moraju upravljati radnici kao predstavnici građana, nikako političarski podobnici.
Poreze ukinuti, ostaviti samo za funkcioniranje države.
Reorganizacijom države smanjili bi se troškovi države i stvorili uvjeti za smanjenje poreza. Proizvođačima i davateljima usluga osigurati uvjete za poslovanje na temelju kvalitete proizvoda i usluga a ne mita i korupcije.
Sve te mjere trebale bi utjecati na stvaranje uvjeta za ugodan rad i život u Hrvatskoj. Uz sve navedeno ostaje pitanje, koliko je potrebno vremena da Hrvatska bude država zadovoljnih građana? I da li smo sposobni to napraviti.

Ako sami ne možemo stvoriti uvjete za funkcionalnu državu, raspišemo natječaj za koncesiju. Dobar koncesionar imao bi šanse naučiti nas za trideset ili pedeset godina, kako organizirati, raditi i živjeti u državi građana.


Nastavite citati

Tag: kleptomani

Komentiraj

Ispis
Komentara(0)

ARHIVA


 • *Komentara(0)

  *Komentara(0)

  *Komentara(0)

  *Komentara(0)

  *Komentara(2)
  *Komentara(0)

  *Komentara(2)
  *Komentara(0)

  *Komentara(2)
  *Komentara(1)
  *Komentara(4)
  *Komentara(0)

  *Komentara(0)

  *Komentara(2)
  *Komentara(0)

  *Komentara(3)
  *Komentara(3)
  *Komentara(0)

  *Komentara(0)

  *Komentara(0)
  267. Smradovi

  *Komentara(0)

  *Komentara(1)
  *Komentara(0)

  *Komentara(0)

  *Komentara(0)

  *Komentara(0)

  *Komentara(0)

  *Komentara(0)

  *Komentara(0)

  *Komentara(0)

  *Komentara(0)

  *Komentara(0)

  *Komentara(0)

  *Komentara(0)

  *Komentara(0)

  *Komentara(0)

  *Komentara(4)
  *Komentara(0)

  *Komentara(2)
  *Komentara(0)

  Izradio Ivan Hrvaeia, 2007