Kako "zapaliti" 1.000.000.00 € i za to biti nagrađen? 
 većinski vlasnik, nadzorni odbor 
 

Na području Velike Gorice, u krugu trgovačkog društva u većinskom državnom vlasništvu došlo je 14. kolovoza 2004. godine do požara instalacija u trafostanici br. 3. Požar je ugrozio sigurnost zračnog prometa, uzrokovao direktnu materijalnu štetu od oko 1.000.000 € te nepoznati iznos od indirektne štete uzrokovane poremećajem prometa. Neposredno prije izbijanja požara na navedenim instalacijama i postrojenju izvođeni su radovi. Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici postavljen je upit, da li je i što učinjeno u svezi utvrđivanja uzroka požara i eventualnih krivaca za požar. Odgovor je stigao i izgleda ovako.

Isječci iz odgovora županijskoga državnog odvjetništva

 

Iz navedenoga odgovora vidljivo je da je istraga utvrdila da je uzrok požara loš spoj jednog kabela i da je kao takav, požar tehničke prirode, i nema odgovornosti. Istraga nije dala odgovor kako to da je do požara došlo 14. kolovoza na postrojenju koje se koristi u uvjetima loše vidljivosti, magle. Istraga nije obuhvatila izvoditelje radova koji su vršili radove na postrojenju. Zbog navedenog zatražena je dopuna informacije sa sljedećim obrazloženjem.

Zahvaljujem se na informaciji koju ste mi uputili dopisom broj: KR-DO-154/05 od 29. kolovoza 2005. godine. Stručnjaci, kako je vidljivo iz vaših spisa, su utvrdili da je došlo do požara uslijed lošeg kontakta na mjestu konektorskog spoja jednog od kablova. Tehnički to je u moguće. Također je moguće da je došlo do preopterećenja postrojenja, pogreške u montaži uređaja ili nešto slično. Navedene mogućnosti nastanka požara, prekomjerno zagrijavanje i zapaljenje, u potpunosti odgovara opisanom za loš kontakt. U istrazi je u cijelosti zanemareno da je do požara došlo u vrijeme završetka radova na montaži uređaja za kategoriju III B, točnije kratko vrijeme nakon što su izvoditelji radova napustili to područje i otišli proslaviti "uspješan" završetak radova. Ukoliko su zatajeni radova na spornom postrojenju u potpunosti je istraga dovedena u zabludu.

Trafostanica na kojoj je došlo do požara snabdijeva strujom uređaje važne za sletanje i polijetanje zrakoplova u uvjetima smanjene vidljivosti. U vrijeme požara izvođeni su radovi na instalaciji uređaja za višu kategoriju. Sa kategorije II na kategoriju III. Rezultat havarije bio je ostanak bez svih kategorija II i III.

Navedenom objektu mogu prići samo ovlaštene stručne osobe. Uređaji podliježu posebnom režimu održavanja i kontrole propisane od proizvođača i korisnika. Zbog navedenoga nemoguće je da se spoj olabavio sam od sebe ili da je to učinio slučajni prolaznik. Ukoliko se ne utvrdi uzrok "lošeg spoja" odnosno lošeg projekta, lošeg održavanja, loše montaže, povećava se mogućnost ponavljanja greške na nekom drugom kabelskom postrojenju a time i do opasnosti za putnike. Do katastrofe.

Stoga molim da mi dopunite informaciju podacima dali je istraga obuhvaćala izvoditelje radova, projektante, nadzorne inženjere, mogućnost diverzije, nestručnost, nepažnja u rukovanju, greška u montaži, loše održavanja, greška proizvođača ili nešto slično. Loš spoj ne može biti tehničke naravi nego jedino propust odnosno ljudski faktor.


Na molbu za dopunom informacije stigao je sljedeći odgovor.

Isječak iz odgovora županijskoga državnoga odvjetništva

Iz odgovora jasno proizlazi da je istraga manjkava, nije obuhvatila bitne elemente, te da su temeljem takve istrage rezultat istrage u naj blažem smislu upitni.

Postupak “istrage požara” prosljeđen je Državnom odvjetništvu RH kao prijava protiv Općinskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici zbog utvrđenih pogrešaka. Državno odvjetništvo RH nije uočilo nepravilnosti i manipulacije u postupku istrage već je prihvatilo rezultate istrage kao ispravne?

U navedenom slučaju "izgorjelo" je preko 1.000.000 € ali srećom nije bilo ljudskih žrtava. Što će se dogoditi ako se opet "pregrije" kabel i nestane struje kod sljetanja zrakoplova sa putnicima? Hoće li pilot uspjeti sletjeti bez uređaja? Na to pitanje netko mora odgovoriti.

U trgovačkom društvu, oni što su bili najbliži požaru, nagrađeni su.

Uprava i rokovodeći tim trgovačkog društva sastoji se uglavnom od osoba koje su bile smijenjene 2001. godine zbog utvrđenih nepravilnosti u radu. Više o nepravilnostima u Odgovoru vlade na zastupničko pitanje. Ponovno vračanje na rukovodeća mjesta, pretpostavlja se da je omogućio jedan gradonačelnik. Gradonačelnik je u vrijeme nastanka nepravilnosti bio predsjednik nadzornog odbora tog trgovačkog društva.

Predstavnik većinskog vlasnika i predsjednik skupštine trgovačkog društva ministar Božidar Kalmeta upoznat je sa nepravilnostima i ne poduzima ništa.